• Svenska

Om utlandet Slovakien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

För närvarande är flera smittspridningsreducerande åtgärder och restriktioner i kraft i Slovakien. Mer information om de gällande restriktionerna samt om undantag från dem finns på det slovakiska regeringskansliets särskilda hemsida om coronaviruset (på slovakiska).

Svenska resenärer uppmanas att följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar samt respektera gällande spridningsreducerande åtgärder.

Europeiska smittskyddsmyndigheten uppdaterar löpande informationen om smittspridningen inom EU.

Särskilda inresebestämmelser

Pandemirelaterade inreserestriktioner i Slovakien är borttagna. Det föreligger inget krav på vaccinationsbevis, tillfrisknandebevis eller testbevis vid inresa till Slovakien.

Lokala restriktioner

Detaljer om smittspridningsreducerande åtgärder i Slovakien återfinns på det slovakiska regeringskansliets särskilda hemsida om coronaviruset och på slovakiska folkhälsomyndighetens hemsida.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och respektera lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i Slovakien och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst, vänligen se Folkhälsomyndighetens hemsida och informationsblad.

  • Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.
  • Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.
  • Situationen kan ändras snabbt och svenskar som bor i eller reser till Slovakien uppmanas att kontinuerligt följa UD:s reseinformation, lämpligen genom att ladda ner UD:s mobilapp Resklar samt anmäla sig till Svensklistan. UD och ambassaden kan därmed snabbt kontakta dig om en konsulär krissituation skulle drabba det området du befinner dig i. Ambassaden vill även uppmärksamma personer som skrivit in eventuellt utresedatum på svensklistan att inte glömma skriva in sig på nytt om man fortsatt befinner sig i Slovakien efter tidigare uppgivet utresedatum. Personer som redan lämnat Slovakien kan avanmäla sig från svensklistan.

Sjukvård i Slovakien

EU medborgare har rätt till akut vård i Slovakien på samma villkor som slovaker. Du behöver visa upp det blåa EU-kortet från Försäkringskassan. Har du inte med dig EU-kortet, kontakta Försäkringskassan för att få ett provisoriskt intyg.


UD:s generella råd till resenärer

Som resenär är det viktigt att hålla sig informerad om lokala bestämmelser samt att se över sitt reseskydd så att reseförsäkringen täcker oförutsedda händelser. Lokala bestämmelser som eventuellt påverkar din resa kan införas med kort varsel. Läs mer information om UD:s generella råd till resenärer.

Senast uppdaterad 23 jun 2022, 14.30