• Svenska

Om utlandet Singapore

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Singapore hanterar covid-19 genom restriktioner och vissa begränsningar i samhället. Sitautionen har stabiliserats betydlig och från och med den 26:e april 2022 tas många av tidigare restriktioner bort. 

Ministry of Health (Hälsoministeriet) i Singapore har en samlingssida för covid-19 med information om läget i Singapore, råd och instruktioner.

Särskilda inresebestämmelser

Inresa till Singapore

Från och med den 26 april 2022 gäller ’Vaccinated Travel Framework’ vilket innebär följande:

  • Fullt vaccinerade resenärer behöver inget inresetillstånd i förväg. Detta gäller både korttidsbesökare samt personer med uppehållstillstånd i Singapore
  • Ovaccinerade barn 12 år och under kan resa in i Singapore.
  • Barn som är 13 år och äldre måste vara fullt vaccinerade förutom om de har långtidsvisering (då gäller 7 dagars karantän och att de måste vaccinera sig i nära anslutning till ankomsten till Singapore).
  • SG Arrival Card ska fyllas i. Det går att göra 3 dagar innan ankomst.
  • Smittspårningsappen "TraceTogether" måste laddas ner på mobilen innan ankomst.

Läs mer om Vaccinated Travel Framwork  på ICA's webbplats

Är man ovaccinerad kan man ansöka om särskilt tillstånd för att resa in i Singaore, läs mer på ICA's webbplats

Krav på vaccination

Alla som reser in i Singapore måste vara fullt vaccinerade, undantaget barn  12 år och under (födda 2010 och senare) samt personer som av medicinska skäl inte kunnat vaccinera sig.

Barn mellan 13 och 18 år som ska vistas i Singapore en längre tid måste vaccinera sig mot covid-19 efter ankomsten till Singapore om de är ovaccinerade. Fullständig information finns på ICA:s webbsida.

Personer som vaccinerat sig utomlands ska ta ett serologiskt test på en "Public Health Preparedness Clinic, PHPC" för att bekräfta deras vaccinationsstatus inom 14 dagar efter ankomst. Ring kliniken för att kontrollera om de erbjuder serologiska tester.

Alla utländska vaccinationsintyg kommer nu att accepteras för inresa till Singapore.

Förlängning av visering

Om man befinner sig i Singapore och behöver förlänga sin vistelse kan man ansöka om detta via onlineformulär på ICA:s webbplats.

Lokala restriktioner

Singapore har tillfälligt infört särskild lagstiftning för att minska smittspridningen med anledning av covid-19 och utökade smittskyddsåtgärder gäller. Uppdaterade restriktioner från den 26:e april 2022 och nu gäller följande:

  • Munskydd ska användas inomhus (t.ex. kontor, köpcentrum, lokaltrafik).
  • Singapore bedriver aktiv smittspårning. Alla måste ladda ner och använda verktyget TraceTogether eller införskaffa en så kallad "token" på närmaste Community center.
  • För evenemang med mer än 500 personer samt nattklubbar/diskotek behöver man checka in med 'TraceTogehter' och i vissa fall uppvisa ett negativt antigen test.

Se mer information på Singapores regerings webbplats.

Singapores fullständiga covid-lagstiftning hittar du här.

Vaccination

Utöver medborgare och permanent boende erbjuder singaporianska myndigheter vaccin mot covid-19 kostnadsfritt även till personer med långtidsviseringar i Singapore. Mer information om Singapores vaccinationsprogram finns på Ministry of Healths webbplats

Personer som vaccinerat sig utomlands får lokalt vaccinationsintyg genom att ta ett serologiskt test på en "Public Health Preparedness Clinic, PHPC" för att bekräfta deras vaccinationsstatus. Ring kliniken för att kontrollera om de erbjuder serologiska tester. Man kan sedan få intyget överförd till sin Trace Together token, läs mer om detta på Ministry of Healths webbplats.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet. 

Se över din försäkring, res med marginaler och vara beredd på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.

Ladda gärna ner appen UD Resklar för lättåtkomlig reseinformation när du är ute och reser och anmäl dig gärna till Svensklistan.

Ministry of Health (Hälsoministeriet) i Singapore har en samlingssida angående covid-19 som uppdateras kontinuerligt med information om läget i Singapore, råd och instruktioner.

Information och kontakter i Sverige

För akuta konsulära nödsituationer kontakta UD:s konsulära jour på: +46 8 405 50 05. 

Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig gärna till Svensklistan.

Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Sveriges nationella informationsnummer för information kring coronaviruset är 113 13.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarig myndighet för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här: Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet

Inresa till Sverige

EU (och således Sverige) och Singapore godkänner varandras vaccinationsbevis. I Singapore kan man ladda ner och skriva ut sitt vaccionsbevis på Notarise.gov.sg

Svenskar som har vaccinerat sig i tredjeland (länder utanför EU/EES) kan få det svenska vaccinationsbevis från och med den 1 februari. Man måste vara folkbokförd i Sverige samt ha en digital brevlåda. För mer information, se eHälsomyndighetens webbplats

Vaccinering mot Covid-19 i Sverige

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19:
https://www.regeringen.se/vaccin

Senast uppdaterad 07 jun 2022, 12.30