• Svenska

Om utlandet Singapore

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Sista veckan i april 2021 har antalet smittade i samhället ökat enligt rapporter från singaporianska myndigheter. Fortfarande utgör dock majoriteten av fall av personer som redan sitter i karantän med anledning av inresa till Singapore. Daglig statistik publiceras på Ministry of Healths webbsida.

Särskild lagstiftning på grund av Covid-19 råder, och det kan därför vara straffbart att inte följa de riktlinjer som gäller. Bland annat att använda ansiktsmask utanför hemmet, checka in och ut när man går in någonstans, social distansering på 1 meter, max 8 personer får samlas osv. Singapores fullständiga Covid-lagstiftning hittar du här.

Särskilda inresebestämmelser

Kortidsbesök, tjänsteresor och transit

Det är inte tillåtet för korttidsbesökare att resa in i Singapore, med undantag för resenärer från länder som Singapore har så kallade Safe Travel Lanes med. Då krävs ansökan i förväg, och undantagen gäller i de flesta fall enbart affärsresor.

Information om vilka länder detta gäller med finns på Immigration & Checkpoints (ICA) webbsida ”Travelling to Singapore”. Där finns också all nödvändig information för resenärer vad gäller tillstånd, Covid-test, vad som gäller vid ankomst till Singapore, under vistelsen och avfärd.

Viktigt att notera är om man har fått tillstånd för att resa in i Singapore är det obligatoriskt att ha en reseförsäkring som täcker för COVID-19. Se mer information, Mandatory COVID-19 Travel Insurance.

Transit i Singapore tillåts enbart för flygningar från ett antal utvalda städer/länder med Singapore Airlines (SIA), Silkair och Scoot. Förteckning över vilka länder detta gäller finns på Singapore Airlines webbplats.
I vissa fall krävs inresevisering, se information på ICA:s webbplats ”Transiting through Singapore”. 

För information om andra möjliga resrutter och informationen om inreserestriktioner till olika länder hänvisas till branschorganisationen IATA.

Återvändande boende

Alla återvändande, förutom singaporianer och personer med permanent uppehållstillstånd (Permanent Residents, PR), måste ansöka om inresetillstånd för att återvända till Singapore. Detta gäller både de med olika långtidsviseringar och arbetstillstånd (Employment pass).

På ICA:s webbsida ”Travelling to Singapore” finns detaljerad information om vad som gäller vid återresa till Singapore, beroende på vilken typ av uppehållstillstånd eller visering man har och vart man reser in ifrån.

Karantän och covid-test

Majoriteten inkommande resenärer sitter i karantän under 14 dagar vid ankomsten till Singapore i anvisad anläggning på egen bekostnad (cirka 2000 SGD). Normalt krävs två Covid-test på egen beskostnad, vid ankomsten till flygplatsen (cirka 165 SGD) samt ytterligare ett test i slutet av sin karantän (cirka 180 SGD).

Förlängning av visering

Om man befinner sig i Singapore och behöver förlänga sin vistelse kan man ansöka om detta via onlineformulär på ICA:s webbplats.

Lokala restriktioner

Singapore har hög klass på sin sjukvård och det råder ingen brist på vårdplatser. Det är däremot viktigt med gott försäkringsskydd.

Singapore har tillfälligt infört särskild lagstiftning för att minska smittspridningen med anledning av covid-19. Nedan följer några relevanta regler

  • Ansiktsmask ska användas utanför det egna hemmet. Får endast tas av i samband med hårdare träning, till exempel löpning samt vid intag av mat och dryck.
  • Grupper tillåts om max 8 personer
  • Social distansering på 1 meter.
  • Singapore bedriver aktiv smittspårning. Både invånare och besökare uppmanas att ladda ner och använda verktygen TraceTogether och SafeEntry. I praktiken innebär det att man checkar in och ut varje gång man besöker exempelvis en affär, kontor eller restaurang.

Singapores fullständiga Covid-lagstiftning hittar du här.

Senaste information från lokala myndigheter hittar du samlad på singaporianska regeringens  webbplats. 

Vaccination

Singaporianska myndigheter har meddelat att de avser erbjuda vaccin mot Covid-19 kostnadsfritt till personer med långtidsviseringar i Singapore. Mer information om Singapores vaccinationsprogram finns på Ministry of Healths webbsida

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda gärna ner appen UD Resklar där reseinformation är lättåtkomlig när du är ute och reser och anmäl er gärna till Svensklistan.

Ministry of Health (Hälsoministeriet) i Singapore har en samlingssida angående Covid-19 som uppdateras kontinuerligt med information om läget i Singapore, råd och instruktioner.

Information och kontakter i Sverige

UD har inrättat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: +46 8 405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer kontakta UD:s konsulära jour på: +46 8 405 50 05.

Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig gärna till Svensklistan.

Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Sveriges nationella informationsnummer för information kring coronaviruset är 113 13.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarig myndighet för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här: Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet

Inresa till Sverige

Det råder ett generellt inreseförbud till Sverige för utländska medborgare som gäller till och med den 31 maj 2021. Läs mer på Regeringskansliets hemsida

Däremot är personer som är bosatta i Singapore undantagna från inreseförbudet sedan 2 november 2021. Utöver det gäller samma viseringskrav som tidigare. För konkreta frågor och övrig information om det tillfälliga inreseförbudet hänvisas till polisens webbsida.

Utländska medborgare måste visa upp ett negativt covid-19-test vid inresa till Sverige, oavsett vilket land man reser ifrån.
Klicka här för lista på kliniker där man kan göra covid-19 i Singapore.

Mer information finns i "Frågor och svar", dels på regeringens webbplats samt på polismyndighetens webbplats.

Svenska medborgare uppmanas att testa sig direkt vid ankomst till Sverige samt igen efter 5 dagar, och att stanna hemma och undvik nära kontakter i sju dagar.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Vaccinering mot Covid-19 i Sverige

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19
https://www.regeringen.se/vaccin

Senast uppdaterad 03 maj 2021, 13.32