• Svenska

Om utlandet Serbien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Situationen i Serbien har gradvis stabiliserats vad gäller smittspridningen men den anses alltjämt vara för hög (mellen 1.300 - 2000 per dag) för att regler om allmänna sammankomster ska mildras. Vaccinationsprocessen är igång och hittills har över en halv miljon invånare vaccinerats. De vaccin som har godtagits av ansvariga myndigheter i Serbien är Pfeizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca/Oxford,  Sinofarm (Kina), Sputnik V (Ryssland). Anmälan om intresse för vaccinering görs elektroniskt eller via telefon. 

Information om Covid-19 i Serbien: HOMEPAGE (english) – COVID-19

Särskilda inresebestämmelser

 •  Utländska medborgare måste visa upp ett negativt PCR test som inte får vara äldre än 48 timmar fr.om. det datum då testet utställts.
 • Transitpassagerare behöver inte visa upp ett negativt PCR test om de lämnar landet inom 12 timmar.
 • Vid oförutsedda reseförseningar som uppstått under resans gång (uppskjutna eller inställda flyg, buss- eller tågavgång o dyl.) godtas PCR test som inte får vara äldre än 72 timmar.
 • Barn under 12 år behöver inte ha ett PCR test så länge de reser i sällskap av vårdnadshavare eller vuxen person som har testats negativt för corona.
 • PCR test ska vara utställt av accrediterat provtagningställe i landet varifrån resenären kommer.
 • Resenärer som har dubbelt medborgarskap (svenskt och serbiskt) har ett alternativ att antingen gå i 10-dagars karantän eller visa upp ett negativt PCR test vid inresa i landet.

Lokala restriktioner

 • Arbetstiden för köpcentra, restauranger, barer, caféer och andra offentliga platser stänger 20.00.
 • Matvaruaffärer, bensinmackar, apotek har ordinarie öppettider (t.om 20.00 eller 21.00).
 • Skyddsmask är i övrigt obligatorisk inomhus, i kollektivtrafiken, affärer, köpcentra och i offentliga byggnader.
 • Skyddsmask är också obligatorisk utomhus där nära fysisk kontakt med andra inte kan undvikas.
 • Högst 5 personer tillåts vid offentliga sammankomster både inom- och utomhus

Råd till svenska resenärer

Svenska medborgare som vistas tillfälligt i Serbien ombeds registrera sig på svensklistan. Den kan du hitta på denna länk.

Svenskar i landet uppmanas se över giltigheten i sina reseförsäkringar som påverkas av avrådan. Det kan bl.a. innebära att ambassaden har begränsade möjligheter att bistå med konsulärt stöd till svenska medborgare om behov skulle uppstå under en resa som skett trots avrådan.

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen genom lokal nyhetsrapportering, lokala myndigheters råd och genom ambassadens reseinformation på hemsidan eller i appen UD Resklar, som du kan ladda ned här.

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19
https://www.regeringen.se/vaccin

Senast uppdaterad 09 feb 2021, 12.23