• Svenska

Om utlandet Serbien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Smittspridningen i Serbien är för närvarande hög. Trots detta har inga ytterligare restriktioner införts. Läs mer under under rubriken "Lokala restriktioner". Vaccinationsprocessen är i gång och en stor del av den vuxna befolkningen har erhållit minst en dos vaccin. De vaccin som har godtagits av ansvariga myndigheter i Serbien är Pfeizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Sinofarm (Kina), Sputnik V (Ryssland).

Anmälan om intresse för vaccinering av serbiska medborgare eller personer med uppehållstillstånd i Serbien görs elektroniskt eller via telefon. 

Information om Covid-19 i Serbien: HOMEPAGE (english) – COVID-19

Särskilda inresebestämmelser

 • Utländska medborgare, dvs personer som inte har serbiskt medborgarskap kan resa in i Serbien om de kan uppvisa ett av följande dokument:

  1) ett negativt PCR test som inte är äldre än 48 timmar fr.om utfärdandet. Vid oförutsedda reseförseningar som uppstått under resans gång - uppskjutna eller inställda flyg, buss- eller tågavgång o dyl. - godtas PCR test som inte får vara äldre än 72 timmar.
  2) Intyg om full vaccinering, utfärdad av serbisk myndighet, eller av en utländsk myndighet i ett land som Serbien har ett reciprocitetsavtal med om erkännande av vaccination. Sverige och Serbien har inte ett sådant avtal.
  3) Intyg att resenären tidigare haft Covid-19, tidigast 14 dagar och senast sex månader innan inresa. Intyget ska ha utställts av serbisk myndighet eller av utländsk myndighet i ett land som Serbien har ett reciprocitetsavtal med i fråga om erkännande av sådana intyg. Sverige och Serbien har inte ett sådant avtal. 
 • Resenärer som även har serbiskt medborgarskap och kan visa det vid inresan till Srbien, kan resa in i Serbien om de kan
  a) visa upp ett intyg om full vaccinering som gjorts i Serbien, eller;
  b) visa upp ett negativt PCR-test, eller; 
  c) gå i 10-dagars karantän
 • Detta gäller ej medborgare i Albanien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Ungern, Nordmakedonien och Montenegro, som anländer till Serbien från dessa länder.
 • Transitpassagerare behöver inte visa upp ett negativt PCR test om de lämnar landet inom 12 timmar.
 • Barn under 12 år behöver inte ha ett PCR test. 
 • Minderåriga mellan 12 och 18 år kan resa in i Serbien utan PCR test samt utan vaccinationsintyg, eller intyg om tillfrisknande från Covid-19, om de, inom loppet av 48 timmar, från och med inresa till Serbien, överlämnar ett PCR-test till närmaste lokal folkhälsomyndighet.
 • PCR-testet ska i så fall vara utställt av ett ackrediterat provtagningställe i Serbien.
 • Enligt uppgift kan PCR-test göras på flygplatsen i Belgrad under förutsättning att registrering för testning gjorts och avgift betalats i förskott. Resenärer rekommenderas dock att i förväg kontrollera med sitt flygbolag om boarding tillåts utan uppvisande av negativt PCR-resultat i samband med check-in. Klicka här för mer information. 
 • Läs också information på det serbiska utrikesministeriets hemsida om regler för inresa till Serbien för utländska medborgare.

Tjänsteresor till Serbien

Serbiska och utländska medborgare som planerar resa till Serbien i tjänsteärenden bör senast 24 timmar innan inresa kontakta Serbiens handelskammare  som i sin tur aviserar resenärens ankomst hos den serbiska gränspolisen. Resenären måste därefter inom loppet av 24 timmar  överlämna ett negativt PCR- eller angigentest (snabbtest), till Serbiens Handelskammare. Testet ska ha utställts av ett ackrediterat laboratorium i Serbien. 

Om Serbiens handelskammare inte tillhandahåller detta inom 24 timmar underrättas omedelbart den lokala folkhälsomyndigheten om detta.

Lokala restriktioner

 • Restauranger och barer stänger senast kl. 23.00 och öppnar tidigast kl. 06.00.
 • Beställning och leverans av mat kan ske genom personlig hämtning (oavsett om restaurangen har uteserveringsplats) och med leveranstjänster såsom Donesi.com, Wolt, Glovo etc eller om restaurangerna själva ordnar leverans.
 • Matvaruaffärer, privata läkar- och tandläkarkliniker, veterinär, bensinmackar, apotek, kiosker har ordinarie öppettider. 
 • Skyddsmask är fortfarande obligatorisk inomhus, i kollektivtrafiken, affärer, köpcentra och i offentliga byggnader.
 • Skyddsmask är också obligatorisk utomhus där nära fysisk kontakt med andra inte kan undvikas.

Råd till svenska resenärer

Svenska medborgare som vistas tillfälligt i Serbien ombeds registrera sig på svensklistan. Den kan du hitta på denna länk.

Svenskar i landet uppmanas se över giltigheten i sina reseförsäkringar. 

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen genom lokal nyhetsrapportering, lokala myndigheters råd och genom ambassadens reseinformation på hemsidan eller i appen UD Resklar, som du kan ladda ned här.

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inrese¬bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19
https://www.regeringen.se/vaccin

Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Senast uppdaterad 07 okt 2021, 15.39