• Svenska

Om utlandet Schweiz

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

I Schweiz kan man vända sig till landets myndighet för folkhälsa Federal Office of Public Health om man har frågor om covid och aktuell situation i Schweiz.

Inresebestämmelser till Schweiz från den 17 februari 2022

Schweiz har från och med den 17 februari tagit bort alla covid-relaterade inreseregler till Schweiz.

Det är inte längre nödvändigt att fylla i inreseformuläret ”Passenger locator (entry) form” eller uppvisa bevis för vaccination, negativt covid-test eller tillfrisknandeintyg för inresa till Schweiz.

Observera att inresebestämmelserna kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om inresereglerna vid tidpunkten för sin resa. 

Fullständiga inreseregler för Schweiz finns på Federal Office of Public Health.

Lokala restriktioner

Federal Office of Public Healths hemsida kan man informera sig om coronasituationen och gällande restriktioner i Schweiz.

Från och med den 1 april 2022 har Schweiz lyft samtliga covid-relaterade regler. Det innebär bl.a. att maskplikten har upphört helt.

Observera att lokala regler på kantonsnivå kan avvika från de federala reglerna. 

På webbplatsen för Federal Office of Public Health kan man läsa mer om de lokala restriktionerna: Measures and ordinances (admin.ch)

Råd till svenska resenärer

  • Svenska resenärer uppmanas anmäla sig på Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar.
  • För frågor om inresa till Schweiz, kontakta Schweiz ambassad i Stockholm.
  • Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna rådäven utomlands för att undvika smittspridning, se även Folkhälsomyndighetens råd vid resa.
  • Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.
  • Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.
  • Ambassaden har inte möjlighet att svara på frågor som rör specifika resmål i Schweiz.
Senast uppdaterad 03 jun 2022, 10.55