• Svenska

Om utlandet Schweiz

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19
I Schweiz kan man vända sig till landets myndighet för folkhälsa Federal Office of Public Health om man har frågor om viruset och aktuell situation i Schweiz.

Inresebestämmelser till Schweiz från den 20 september 2021
Observera att bestämmelserna kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad gällande den lokala situationen på resmålet. Nedan görs en översiktlig genomgång av inresereglerna. Fullständiga inreseregler för Schweiz finns på Federal Office of Public Health.

  • Registreringsplikt:  Den som reser in till Schweiz, inklusive de som är vaccinerade, tillfrisknade eller kan uppvisa negativt test, ska före resan fylla i ett inreseformulär https://swissplf.admin.ch/ .
  • Vid inresa ska man kunna visa att man är vaccinerad eller tillfrisknad genom covid-certifikat eller kunna visa upp ett negativt test (PCR eller antigen).
  • Den som reser in till Schweiz på ett negativt covid-test (dvs inte på ett covid-certifikat) ska ta ett andra test 4–7 dagar efter ankomsten till Schweiz och informera ansvarig kantonal myndighet competent cantonal authorities om resultatet av det andra testet.

Läs mer om inresebestämmelserna och bestämmelserna kring Covid-certifikat på schweiziska myndigheten för folkhälsa: Entering Switzerland (admin.ch)

Federal Office of Public Healt har publicerat en Travelcheck. Där man genom att svara på ett antal frågor kan kontrollera om och på vilka villkor man kan resa in i Schweiz: Travelcheck | Einreisecheck (admin.ch)

Lokala restriktioner
Federal Office of Public Healths hemsida kan man informera sig om coronasituationen och gällande restriktioner i Schweiz.

Sedan den 13 september 2021 krävs Covid-bevis för besök på fitnesscenter, restaurang, diskotek, museum, zoo, etc. Läs mer här: Measures and ordinances (admin.ch)

Det är obligatoriskt att bära munskydd inomhus, inklusive på all kommunaltrafik.

Fysiskt avstånd på minst 1,5 meter rekommenderas (om detta inte är möjligt ska man bära munskydd).

 Råd till svenska resenärer

  • Svenska resenärer uppmanas anmäla sig på Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar.
  • För frågor om inresa till Schweiz, kontakta Schweiz ambassad i Stockholm.
  • Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning, se även Folkhälsomyndighetens råd vid resa.
  • Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.
  • Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.
  • Ambassaden har inte möjlighet att svara på frågor som rör specifika resmål i Schweiz.
Senast uppdaterad 05 okt 2021, 09.33