• Svenska

Om utlandet Schweiz

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19
Låg smittspridning i landet.

Bestämmelserna kan ändras med kort varsel och resenärer uppmanas att hålla sig informerade om den lokala situationen på resmålet.

I Schweiz kan man vända sig till Federal Office of Public Healthom man har frågor om viruset och aktuell situation i Schweiz.

Särskilda inresebestämmelser
Den 26 juni släppte Schweiz på reserestriktionerna och resenärer från Schengen behöver inte iaktta karantän, det är tillräckligt med vaccinering, PCR-test eller intyg på nyligen genomgången infektion. Även fullt vaccinerade personer från länder utanför Schengen får resa in i landet.

När det gäller resenärer från länder med samhällsspridning av ”oroande” mutationer tillåts även fullt vaccinerade personer inresa i Schweiz, men för ovaccinerade gäller PCR-test och karantän.

State Secretariat for Migration hemsida finns detaljerad information gällande bl.a. inresa, transit till Schweiz från och utanför Schengen-länderna/EU.

Lokala restriktioner
schweiziska hälsomyndighetens hemsida kan man informera sig om coronasituationen och gällande restrikioner i Schweiz.

Regeringen beslutade den 23 juni om omfattande lättnader i de nationella restriktionerna. Hemarbete - som varit ett måste för den som kan - övergår nu till en rekommendation. Restriktioner kring hur många elever som får vara på plats i skolan och hemundervisningsplikt tas bort. Mask på trånga platser utomhus behövs inte heller längre och restauranger får ha större sällskap vid borden. Diskotek och klubbar får öppna för den som kan visa ett giltigt covidcertifikat som visar vaccination, immunitet eller PCR-testning.

Fysisk avstånd på minst 1,5 meter rekommenderas (om detta inte är möjligt: Stark rekommendation att bära en ansiktsmask).

 Råd till svenska resenärer

  • Svenska resenärer uppmanas anmäla sig på Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar.
  • För frågor om inresa till Schweiz, kontakta Schweiz ambassad i Stockholm.
  • Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning, Se även Folkhälsomyndighetens råd vid resa.
  • Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.
  • Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.
  • Ambassaden har inte möjlighet att svara på frågor som rör specifika resmål i Schweiz.
Senast uppdaterad 29 jun 2021, 14.43