• Svenska

Om utlandet Saudiarabien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

För uppdaterad information se WHO:s sida om smittspridning i landet, Saudi Arabia: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard | WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Särskilda inresebestämmelser

För uppdaterad information gällande inreseregler och karantänsbestämmelser från saudiska Public Health Authority, läs vidare här: https://covid19.cdc.gov.sa/travel-measures-en

För inresa till Saudiarabien krävs ett negativt PCR-test som vid avresa inte är äldre än 72 timmar. Detta gäller för samtliga resenärer över 8 år. 

Utlänningar bosatta i Saudiarabien ska inför inresa registrera vaccinering som skett utanför Saudiarabien via följande länk: https://eservices.moh.gov.sa/coronaVaccineRegistration

Besökare ska inför inresa till Saudiarabien, som tidigast 72 timmar före avresa, registrera vaccinering som skett utanför Saudiarabien via följande länk: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home

Följande vaccin är godkända i Saudiarabien: Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson och Moderna. Även Sinopharm och Sinovac är godkända vaccin i Saudiarabien, dock under förutsättning att även en ytterligare dos av något av de första fyra nämnda godkända vaccinen har tagits.

Fullvaccinerade personer i Saudiarabien kommer från och med den 1 februari 2022 krävas ta en så kallad "booster dose" för att fortsatt anses vara fullvaccinerade. Detta gäller för personer över 18 år och för vilka det har förflutit mer än åtta månader från det att den senaste vaccindosen togs.

Besökare ska inför inresa till Saudiarabien ladda ner mobilappliaktionen "Tawakkalna" och registrera sig i denna efter ankomst till landet. 

Besökare som kan uppvisa bevis på att de är immuna i mobilappliaktionen "Tawakkalna" är undantagna karantän. Undantagna karantän är även resenärer som kan uppvisa bevis på att de är fullt vaccinerade med något av de i Saudiarabien godkända vaccinen.

För besökare som inte kan uppvisa att de är fullt vaccinerade genom något av de i Saudiarabien godkända vaccinen gäller obligatorisk karantän på anvisad anläggning vid ankomst. Karantän gäller under 5 dagar och till egen bekostnad. Negativt PCR-test dag 5 krävs för avslut av karantän. Plats på anvisad anläggning för karantän reserveras och betalas via flygbolagen i samband med köp av flygbiljett. 

Inreseförbud gäller för resenärer från följande länder: Afghanistan, Etiopien, Libanon och Turkiet. Inreseförbudet gäller om resenären besökt något av ovan länder de senaste 14 dagarna innan inresa till Saudiarabien. Inreseförbudet gäller tills vidare. Undantagna är bosatta i Saudiarabien som erhållit två doser av saudiska myndigheter godkända vaccin (se ovan). 

Lokala restriktioner

Större folksamlingar och evenemang såsom bröllop och företagsevenemang tillåts. Köpcentrum, biosalonger, gym, restauranger och caféer håller öppet.

Det ställs i ökande utsträckning krav på man kan uppvisa registrering i mobilapplikationen "Tawakkalna" för att få komma in i livsmedelsbutiker, bankkontor, apotek etc.

Social distansering samt bärandet av mask över näsa och mun påkallas för såväl inomhus- som utomhusmiljöer. Böter kan utfärdas för de som bryter mot reglerna.

Transport mellan städer och provinser tillåts liksom inrikesflyg.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet. Var beredd på att nya spridningsreducerande åtgärder kan införas med mycket kort varsel.

Personer på plats i Saudiarabien som har hälsofrågor kopplat till coronaviruset kan ringa kortnummer 937.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ned appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan, http://www.swedenabroad.com/svensklistan.

Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Senast uppdaterad 30 dec 2021, 08.52