• Svenska

Om utlandet Saudiarabien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

För uppdaterad information se WHO:s sida om smittspridning i landet, Saudi Arabia: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard | WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Särskilda inresebestämmelser

För uppdaterad information gällande inreseregler och karantänsbestämmelser från saudiska Public Health Authority, läs vidare här: https://covid19.cdc.gov.sa/travel-measures-en

För inresa till Saudiarabien krävs ett negativt PCR-test ej äldre än 72 timmar för samtliga resenärer över 8 år. 

Besökare som kan uppvisa bevis på att de är immuna (i mobilappliaktionen "Tawakkalna") är undantagna karantän. Undantagna karantän är även resenärer som kan uppvisa bevis på att de är fullt vaccinerade med något av de följande i Saudiarabien godkända vaccinen: Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson och Moderna. Även Sinopharm och Sinovac är godkända vaccin i Saudiarabien, dock under förutsättning att även en ytterligare dos av något av de första fyra nämnda godkända vaccinen har tagits.

Utlänningar bosatta i Saudiarabien kan inför inresa registrera vaccinering som skett utanför Saudiarabien via följande länk: https://eservices.moh.gov.sa/coronaVaccineRegistration

Besökare kan inför inresa till Saudiarabien registrera vaccinering som skett utanför Saudiarabien via följande länk: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home

För besökare som inte kan uppvisa att de är immuna gäller obligatorisk karantän på anvisad anläggning vid ankomst. Karantän gäller under 7 dagar och till egen bekostnad. Negativt PCR-test dag 7 krävs för avslut av karantän dag 8. Plats på anvisad anläggning för karantän reserveras och betalas via flygbolagen i samband med köp av flygbiljett. Vid bokning krävs även hälsoförsäkring som täcker eventuellt insjuknande i covid-19.

Inreseförbud gäller för resenärer från följande länder: Afghanistan, Brasilien, Egypten, Etiopien, Indien, Indonesien, Libanon, Pakistan, Turkiet och Vietnam. Inreseförbudet gäller om resenären besökt något av ovan länder de senaste 14 dagarna innan inresa till Saudiarabien. Inreseförbudet gäller tills vidare. Undantagna är bosatta i Saudiarabien som erhållit två doser av saudiska myndigheter godkända vaccin (se ovan). 

Lokala restriktioner

Större folksamlingar och evenemang såsom bröllop och företagsevenemang är fortsatt förbjudna. Folksamlingar begränsas till 20 personer. Köpcentrum, biosalonger, gym, restauranger och caféer håller öppet.

Det ställs i ökande utsträckning krav på man kan uppvisa registrering i mobilapplikationen "Tawakkalna" för att få komma in i livsmedelsbutiker, bankkontor, apotek etc.

Alla som vistas på allmän plats måste bära mask över näsa och mun samt tillämpa social distansering. Böter kan utfärdas för de som bryter mot reglerna.

Transport mellan städer och provinser tillåts liksom inrikesflyg.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet. Var beredd på att nya spridningsreducerande åtgärder kan införas med mycket kort varsel.

Personer på plats i Saudiarabien som har hälsofrågor kopplat till coronaviruset kan ringa kortnummer 937.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ned appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan, http://www.swedenabroad.com/svensklistan.

Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Senast uppdaterad 04 okt 2021, 13.44