• Svenska

Om utlandet Saudiarabien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

För uppdaterad information se WHO:s sida om smittspridning i landet, Saudi Arabia: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard | WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Särskilda inresebestämmelser

Den 13 juni 2022 lyfte Saudiarabien sina covid-relaterade reserestriktioner, inklusive de tidigare kraven på att resenärer skulle kunna uppvisa vaccinationsbevis i samband med avresa, att resenärens vaccinationsbevis skulle ha registrerats i plattformen ”Muqeem” samt att resenären skulle ha laddat ned mobilapplikationen "Tawakkalna".

En del flygbolag ställer dock fortsatt krav på att inresande till Saudiarabien ska kunna visa upp liknande covid-relaterade dokument och registreringar. Inför sin resa bör resenärer således ta kontakt med sin researrangör för att få ta del av uppdaterad information i denna del.  

Lokala restriktioner

Större folksamlingar och evenemang såsom bröllop och företagsevenemang tillåts. Köpcentrum, biosalonger, gym, restauranger och caféer håller öppet.

Bärandet av mask över näsa och mun påkallas vid besök till större moskéer i Mecka och Medina, hälsoinrättningar, offentliga evenemang, ombord på flygplan och i kollektivtrafiken. Böter kan utfärdas för de som bryter mot reglerna.

Transport mellan städer och provinser tillåts liksom inrikesflyg.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet. Var beredd på att nya spridningsreducerande åtgärder kan införas med mycket kort varsel.

Personer som testar positivt för covid-19 på plats i Saudiarabien, eller som annars har hälsofrågor kopplat till coronaviruset, kan ringa hälsoministeriet på kortnummer 937 eller ta del av information och förhållningsregler från ministeriet på följande hemsida Covid19Awareness.sa 

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ned appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan, http://www.swedenabroad.com/svensklistan.

Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Senast uppdaterad 12 jul 2022, 09.13