• Svenska

Om utlandet Ryssland

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Aktuell information om smittspridningen i Ryssland finns på WHO:s sajt: 

Russian Federation: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard | WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Särskilda inresebestämmelser

Det är återigen möjligt för svenska medborgare och personer bosatta i Sverige att resa in i Ryssland med giltig visering.

Ryska medborgare behöver inte uppvisa något negativt pcr-test vid inresa. Däremot ska de hålla sig isolerade tills de fått negativt resultat av ett PCR-test efter ankomst.

Ryska myndigheter har avskaffat kravet på karantän för personer som varit i nära kontakt med covid-19-sjuka. Den som själv testat positivt kan återgå till arbetet igen utan att testa sig på nytt om vårdperioden varat minst sju dagar. Läs beslutet här (på ryska).

Lokala restriktioner

Olika ryska regioner har infört olika restriktioner. Ambassaden uppmanar därför svenska medborgare att söka information från ryska myndigheter om regler som gäller för de regioner man avser besöka.

Den 1 juli 2022 hävdes det nationella kravet att bära munskydd på allmän plats. Det krävs sedan en tid tillbaka inte heller någon QR-kod för att besöka olika kulturinrättningar, restauranger och idrottsevenemang. 

Mer information på engelska finns på Moskva stads hemsida.

 

Råd till svenska resenärer

För att undvika smitta är det viktigt att iaktta god hygien. Den som har symptom som kan tyda på luftvägsinfektion (hosta, feber, andnöd, svaghet) bör vända sig till läkare för vidare utredning.

Ambassaden rekommenderar svenskar på plats i Ryssland att följa ryska myndigheters rekommendationer. Den som har frågor om det nya coronaviruset kan kontakta Rospotrebnadzors rådgivningscenter på telefon 8-800-555-49-43 (engelska eller ryska).

Flera regioner/städer i Ryssland har infört inreserestriktioner. Var god kontakta ryska myndigheter för att höra vad som gäller för den region/stad du planerar att resa till.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Internationell flygtrafik är fortfarande begränsad. Ambassaden rekommenderar svenska medborgare att hålla sig uppdaterade via flygbolagens hemsidor. 

Ambassaden uppmanar även svenskar i Ryssland att noggrant följa situationen kring gränsövergångar och flygtider då information om dessa snabbt kan ändras.

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen.

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/fragor-och-svar-om-det-tillfalliga-inreseforbudet/

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19 finns på: 

https://www.regeringen.se/vaccin

Senast uppdaterad 12 okt 2022, 12.52