• Svenska

Om utlandet Ryssland

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Aktuell information om smittspridningen i Ryssland finns på WHO:s sajt: 

Russian Federation: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard | WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Särskilda inresebestämmelser

Det är återigen möjligt för svenska medborgare och personer bosatta i Sverige att resa in i Ryssland med giltig visering, för närvarande dock endast med flyg. För mer information, kontakta Rysslands ambassad i Stockholm. Observera att krav på negativt pcr-test krävs för inresa. Tidigare fick testet vara högst 72 timmar gammalt, men detta har minskats till 48 timmar på grund av virusstammen "Omikron". 

Observera att alla som anländer till Ryssland från Hong kong, Sydafrika, Zimbabwe, Lesoto, Madagaskar, Mocambique, Namibia, Tanzania och Eswatini (Swaziland) måste sitta i två veckors karantän direkt efter ankomst. 

Ryska medborgare behöver inte uppvisa något negativt pcr-test vid inresa. Däremot ska de hålla sig isolerade tills de fått negativt resultat av ett PCR-test efter ankomst.

Lokala restriktioner

Olika ryska regioner har infört olika restriktioner. Ambassaden uppmanar därför svenska medborgare att söka information från ryska myndigheter om regler som gäller för de regioner man avser besöka.

Sedan 28 oktober 2020 är munskydd obligatoriskt i hela landet på allmänna platser med mycket folk. Krav på munskydd gäller också i kollektrafiken, taxi, på parkeringsplatser och inuti hissar. Detta enligt ett beslut av myndigheten Rospotrebnadzor.

Moskva: 

QR-koder, som visar att innehavaren har skydd mot covid-19, kan krävas i vissa fall för att besöka en del offentliga platser (bland annat muséer). Utländska medborgare sägs kunna få QR-koden genom att uppvisa negativt pcr-test som får vara högst 48 timmar gammalt. Utländska vaccinintyg accepteras inte. Mer information om detta finns på stadens webbplats (på ryska).

Personer över 65 år och kroniskt sjuka rekommenderas hålla sig hemma.

Mer information på engelska finns på Moskva stads hemsida.

Sankt Petersburg: 

Efter den första vårens lockdown återgick hela samhället i stort sett till det normala, dock med vissa restriktioner. Under hösten har emellertid smittspridningen återigen tagit fart, vilket har inneburit att myndigheterna sett sig tvungna att på nytt införa vissa restriktioner. Man måste till exempel uppvisa rysk QR-kod för besök på museer, konsertlokaler och andra offentliga platser. Till vissa museer, som till exempel Eremitaget och Ryska museet, accepteras för utländska medborgare uppvisande av ett negativt PCR-test som är högst 24 timmar gammalt. Från den 2 januari krävs även rysk QR-kod för inträde på restauranger och köpcentra. Precis som i andra städer och regioner ska munskydd fortsatt användas i affärer, kollektivtrafik, teatrar, kommunala inrättningar och liknande.
Den 16 mars 2020 ställdes flygtrafiken in till samtliga EU-destinationer från Sankt Petersburgs flygplats. Ett antal rutter har återupptagits, bland annat med Helsingfors. För uppdaterad information se flygbolagens egna hemsidor. Tågtrafiken till och från Finland har börjat komma igång sedan december 2021.
Om du har frågor gällande visering för inresa till Ryssland, vänligen kontakta Rysslands ambassad i Stockholm. Har du frågor gällande visering för inresa till Sverige kontaktar du Sveriges ambassad i Moskva.

Råd till svenska resenärer

För att undvika smitta är det viktigt att iaktta god hygien. Den som har symptom som kan tyda på luftvägsinfektion (hosta, feber, andnöd, svaghet) bör vända sig till läkare för vidare utredning.

Ambassaden rekommenderar svenskar på plats i Ryssland att följa ryska myndigheters rekommendationer. Den som har frågor om det nya coronaviruset kan kontakta Rospotrebnadzors rådgivningscenter på telefon 8-800-555-49-43 (engelska eller ryska).

Flera regioner/städer i Ryssland har infört inreserestriktioner. Var god kontakta ryska myndigheter för att höra vad som gäller för den region/stad du planerar att resa till.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Internationell flygtrafik är fortfarande begränsad. Ambassaden rekommenderar svenska medborgare att hålla sig uppdaterade via flygbolagens hemsidor. 

Ambassaden uppmanar även svenskar i Ryssland att noggrant följa situationen kring gränsövergångar och flygtider då information om dessa snabbt kan ändras.

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen.

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/fragor-och-svar-om-det-tillfalliga-inreseforbudet/

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19 finns på: 

https://www.regeringen.se/vaccin

Senast uppdaterad 28 dec 2021, 09.18