• Svenska

Om utlandet Ryssland

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Aktuell information om smittspridningen i Ryssland finns på WHO:s sajt: 

Russian Federation: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard | WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Särskilda inresebestämmelser

Obs! Regler för resor och vistelse i Ryssland kan förändras med kort varsel. Ambassaden uppmanar därför svenska medborgare att själva söka aktuell information via ryska myndigheter och resebolag om resvägar och regler som gäller under vistelsen i Ryssland.

Det föreligger ett generellt inreseförbud för utländska medborgare, med undantag för vissa personkategorier och länder. Inreseförbudet gäller tills vidare.

Undantag gäller bland annat för diplomater, godstransporter, privatpersoner som reser till Ryssland med anledning av nära släktings död, vård av nära anhörig eller som själva är i behov av rysk sjukvård, samt några andra kategorier. Även innehavare av arbetstillstånd som högkvalificerade specialister kan enligt ett regeringsbeslut (på ryska) ges tillstånd för inresa. 

Enligt ett ryskt beslut ska utländska resenärer, inklusive transitpassagerare, vid ombordstigning på flyg till Ryssland och vid gränspassage kunna uppvisa ett medicinskt dokument (på ryska eller på engelska) som bekräftar negativt resultat av pcr-prov för covid-19. Provet ska ha genomförts högst 72 timmar före inresa. För att säkerställa sanitär karantänkontroll ska även en särskild blankett fyllas i och uppvisas vid gränskontrollen. 

Lokala restriktioner

Olika ryska regioner har infört olika restriktioner. Ambassaden uppmanar därför svenska medborgare att söka information från ryska myndigheter om regler som gäller för de regioner man avser besöka.

Sedan 28 oktober 2020 är munskydd obligatoriskt i hela landet på allmänna platser med mycket folk. Krav på munskydd gäller också i kollektrafiken, taxi, på parkeringsplatser och inuti hissar. Detta enligt ett beslut av myndigheten Rospotrebnadzor.

Moskva: 

QR-koder, som visar att innehavaren har skydd mot covid-19, kan krävas i vissa fall för att besöka en del offentliga platser. Utländska medborgare sägs kunna få QR-koden genom att göra ett pcr-test som gäller i 72 timmar på en klinik som är ansluten till stadens informationssystem EMIAS. Utländska vaccinintyg accepteras inte. En lista över godkända kliniker finns här (på ryska). Mer information om detta finns på stadens webbplats (på ryska).

Personer över 65 år och kroniskt sjuka rekommenderas hålla sig hemma.

Mer information på engelska finns på Moskva stads hemsida.

Sankt Petersburg: 

I Sankt Petersburgs affärer, kollektivtrafik, kommunala inrättningar eller liknande, ska munskydd användas.

I stort sett har hela samhället, med några få undantag (teatrar,
biografer) återgått till det normala. Vissa museer har öppnats
med olika restriktioner.

Den 16 mars 2020 ställdes flygtrafiken in till samtliga EU-destinationer från Sankt Petersburgs flygplats. Ett antal rutter har återupptagits, bland annat med Helsingfors. För uppdaterad information se flygbolagens egna hemsidor. Tågtrafiken till och från Finland är inställd sedan den 13 april 2020.

Om du har frågor gällande visering för inresa till Ryssland, vänligen kontakta Rysslands ambassad i Stockholm. Har du frågor gällande visering för inresa till Sverige kontaktar du Sveriges ambassad i Moskva.

Råd till svenska resenärer

För att undvika smitta är det viktigt att iaktta god hygien. Den som har symptom som kan tyda på luftvägsinfektion (hosta, feber, andnöd, svaghet) bör vända sig till läkare för vidare utredning.

Ambassaden rekommenderar svenskar på plats i Ryssland att följa ryska myndigheters rekommendationer. Den som har frågor om det nya coronaviruset kan kontakta Rospotrebnadzors rådgivningscenter på telefon 8-800-555-49-43 (engelska eller ryska).

Flera regioner/städer i Ryssland har infört inreserestriktioner. Var god kontakta ryska myndigheter för att höra vad som gäller för den region/stad du planerar att resa till.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Internationell flygtrafik är fortfarande begränsad. Ambassaden rekommenderar svenska medborgare att hålla sig uppdaterade via flygbolagens hemsidor. 

Ambassaden uppmanar även svenskar i Ryssland att noggrant följa situationen kring gränsövergångar och flygtider då information om dessa snabbt kan ändras.

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen.

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/fragor-och-svar-om-det-tillfalliga-inreseforbudet/

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19 finns på: 

https://www.regeringen.se/vaccin

Senast uppdaterad 21 sep 2021, 17.54