• Svenska

Om utlandet Portugal

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Information från de portugisiska hälsomyndigheterna om smittspridningen i Portugal, inklusive de självstyrande områdena Madeira och Azorerna, uppdateras dagligen här.

Du kan också läsa mer om smittspridningen i EU-länderna på Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s hemsida.

Särskilda inresebestämmelser

Det är möjligt att flyga till Portugal från länder i EU, EES och Schengen. För flygresa till Portugals fastland, Madeira eller Azorerna krävs ett negativt covid-test (PCR) taget inom 72 timmar före ombordstigning. Undantag gäller barn under 2 år vid resa till Portugals fastland och barn under 12 år till Madeira och Azorerna.

Från länder med över 150 smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna (incidens) tillåts endast nödvändiga resor till Portugals fastland. För resa från länder med en incidens över 500 gäller även obligatorisk karantän i 14 dagar vid ankomsten till Portugals fastland, i hemmet eller på plats som anvisas av de lokala hälsomyndigheterna. Resenärer från Sverige omfattas i nuläget av dessa regler och ska i förväg lämna sina uppgifter till portugisiska gränspolisen SEF i detta formulär. 

Efter check-in och före ombordstigning ska även information lämnas till den portugisiska folkhälsomyndigheten DGS i detta formulär.

Vänd dig till ditt flygbolag eller researrangör om du har frågor om just din flygresa till Portugal. Ambassaden kan inte ge besked om vad som gäller i varje enskilt fall. Inresebestämmelser kan också ändras med kort varsel.

Här finns information på engelska från portugisiska myndigheter och flygbolag:

Portugisiska gränspolisen SEF

Portugisiska flygplatserna ANA (inkl. länkar till formulär som du behöver fylla i före avresa till Portugals fastland, Madeira resp. Azorerna)

Portugisiska flygbolaget TAP

Portugals turistinformation Visit Portugal

Du kan också kontakta Portugals ambassad i Stockholm.

Om du befinner dig i Portugal och behöver göra ett covid-test för att kunna resa vidare, kan du söka efter närmaste laboratorium på portugisiska hälsomyndighetens hemsida (välj Posto de Colheita COVID-19 och ange det distrikt och den kommun du befinner dig i).

Bilresor till och från Sverige

Landgränsen mellan Portugal och Spanien är öppen fr.o.m. den 1 maj.

Resenärer från Sverige omfattas av kravet på 14 dagars karantän vid ankomst till Portugal och ska i förväg lämna sina uppgifter till portugisiska gränspolisen SEF i detta formulär. Mer information från SEF finns här.

Om du ska köra bil från Portugal till Sverige eller omvänt är det viktigt att du kontrollerar vad som gäller i andra länder som du ska passera. Läs gärna reseinformationen från andra svenska ambassader på Sweden Abroad som Spanien, Frankrike och Tyskland och ladda ner appen UD Resklar.

Lokala restriktioner

Portugals fastland

Fr.o.m. den 1 maj råder högsta nivå av beredskapsläge för Portugals fastland. För vuxna och barn över 10 år är det obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken, affärer och offentliga byggnader samt utomhus när det inte är möjligt att hålla säkert fysiskt avstånd.

Den portugisiska regeringen uppmanar fortsatt till stor försiktighet och att stanna hemma så mycket som möjligt.

Större delen av fastlandet går den 1 maj in i fas 4 av återöppningsplanen. Affärer, köpcenter, muséer, bio och teater är öppna. Restauranger och kaféer kan ta emot max 10 personer per bord utomhus och 6 personer per bord inomhus. Här kan du läsa om återöppningsplanen på engelska samt vanliga frågor.

Ett antal kommuner med högre smittspridning ligger kvar i tidigare faser av återöppningsplanen. Se vilka kommuner det gäller här.

Madeira

Det är obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken, affärer, offentliga byggnader och även på allmän plats. Det råder utegångsförbud alla dagar kl. 23.00-05.00. Affärer och restauranger stänger senast kl. 22.00. Läs mer på Madeiras turistinformation.

Azorerna

För vuxna och barn över 10 år det obligatoriskt att använda munskydd på allmän plats. Läs mer på Azorernas officiella hemsida.

På ön São Miguel råder utegångsförbud vardagar kl. 20.00-05.00 och helger kl. 15.00-05.00. Affärerna stänger kl. 20.00 på vardagar och 15.00 på helger. Alla restauranger är stängda med möjlighet för take away till kl. 22.00.

Råd till svenska resenärer

UD har hävt den reseavrådan för Portugal som tidigare gällde med anledning av coronaviruset. Det innebär inte att allt är som vanligt igen. Pandemin pågår fortfarande och det vilar ett stort individuellt ansvar på den som väljer att resa. Varje resenär bör läsa på inför resan, följa lokala regler på resmålet och planera även för hemresan. Varken UD eller ambassaden kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation. Läs mer om UD:s reseinformation här.  

Svenska resenärer till Portugal uppmanas att anmäla sig till svensklistan och ladda ner appen UD Resklar  där ambassadens reseinformation finns. Det är viktigt att själv hålla sig väl uppdaterad och följa lokala myndigheters anvisningar. Läs gärna informationen från Visit Portugal.

Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att hålla avstånd, tvätta händerna och undvika större sociala sammanhang även utomlands.

Vid misstänkt smitta i Portugal ska man ringa till sjukvårdsrådgivningen SNS24 på (+351) 808 24 24 24 innan man besöker sjukhus. De har öppet dygnet runt och tar emot samtal även på engelska: SNS24

Kontakt för sjukvårdsrådgivning på Madeira är (+351) 800 24 24 20 och på Azorerna (+351) 808 24 60 24.

Senast uppdaterad 14 maj 2021, 09.44