• Svenska

Om utlandet Portugal

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Det råder nationellt nödläge i Portugal med anledning av spridningen av coronaviruset. Sedan början av 2021 har smittspridningen i landet ökat kraftigt och sjukvården är hårt belastad. Den brittiska virusvarianten är vanligt förekommande.

Information från de portugisiska hälsomyndigheterna om smittspridningen i Portugal, inklusive de självstyrande områdena Madeira och Azorerna, uppdateras dagligen här.

Du kan också läsa mer om smittspridningen i EU-länderna på Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s hemsida.

Särskilda inresebestämmelser

Det är möjligt att flyga till Portugal från länder i EU, EES och Schengen, men portugisiska myndigheter rekommenderar att endast nödvändiga resor till Portugal genomförs i nuläget.

För flygresa från Sverige till Portugals fastland, Madeira eller Azorerna krävs ett negativt covid-test (PCR) taget inom 72 timmar före ombordstigning. Undantag gäller barn under 2 år vid resa till Portugals fastland och barn under 12 år till Madeira och Azorerna.

De portugisiska myndigheterna kan med kort varsel besluta om att ställa in flyg eller införa nya bestämmelser om covid-test och karantän. Vänd dig till ditt flygbolag eller researrangör om du har frågor om din flygresa till Portugal. Ambassaden kan inte ge besked om vad som gäller i varje enskilt fall.

Här finns information på engelska från portugisiska myndigheter och flygbolag:

Portugisiska gränspolisen SEF

Portugisiska flygplatserna ANA (inkl. länkar till formulär som du behöver fylla i före avresa till Portugals fastland, Madeira resp. Azorerna)

Portugisiska flygbolaget TAP

Du kan också kontakta Portugals ambassad i Stockholm.

Om du befinner dig i Portugal och behöver göra ett covid-test för att kunna resa vidare, kan du söka efter närmaste laboratorium på portugisiska hälsomyndighetens hemsida (välj Posto de Colheita COVID-19 och ange det distrikt och den kommun du befinner dig i).

Bilresor till och från Sverige

Landgränsen mellan Portugal och Spanien kontrolleras. Endast ett begränsat antal gränsövergångar är öppna. Som svensk medborgare behöver du vara folkbokförd i Portugal för att få passera gränsen in i landet. Svenska resenärer som är på väg hem till Sverige med bil ska kunna passera gränsen från Portugal till Spanien. För närmare information hänvisas till portugisiska gränspolisen SEF.

Om du ska köra bil från Portugal till Sverige eller omvänt är det viktigt att du kontrollerar vad som gäller i andra länder som du ska passera. Läs gärna reseinformationen från andra svenska ambassader på Sweden Abroad som Spanien, Frankrike och Tyskland och ladda ner appen UD Resklar.

Lokala restriktioner

Portugals fastland

Från den 15 januari har regeringen beslutat om en större nedstängning av samhället och en allmän skyldighet att stanna hemma så mycket som möjligt. Undantag gäller bland annat för att köpa mat och medicin eller uppsöka sjukvård. Mataffärer kan vara öppna till kl. 20.00 på vardagar och 17.00 på helger. Övriga affärer och köpcenter är stängda. Restauranger kan endast hålla öppet med take-away eller hemleverans. Här kan du läsa mer om gällande restriktioner på portugisiska och engelska

För vuxna och barn över 10 år är det obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken, affärer och offentliga byggnader samt utomhus när det inte är möjligt att hålla säkert fysiskt avstånd.

Sjukvården och intensivvården i Portugal är för närvarande mycket hårt belastad.

Madeira

Det är obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken, affärer, offentliga byggnader och även på allmän plats. Det råder utegångsförbud vardagar kl. 19.00-05.00 och helger kl. 18.00-05.00. Affärer och restauranger stänger kl. 18.00 på vardagar och 17.00 på helger. Läs mer information från Madeiras hälsomyndighet och turistinformation.

Azorerna

För vuxna och barn över 10 år det obligatoriskt att använda munskydd på allmän plats. Läs mer på Azorernas officiella hemsida.

Råd till svenska resenärer

UD har hävt den reseavrådan för Portugal som tidigare gällde med anledning av coronaviruset. Det innebär inte att allt är som vanligt igen. Pandemin pågår fortfarande och Portugal är just nu hårt drabbat. Det vilar ett stort individuellt ansvar på den som väljer att resa. Varje resenär bör läsa på inför resan, följa lokala regler på resmålet och planera även för hemresan. Varken UD eller ambassaden kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation. Läs mer om UD:s reseinformation här.  

Svenska resenärer till Portugal uppmanas att anmäla sig till svensklistan och ladda ner appen UD Resklar  där ambassadens reseinformation finns. Det är viktigt att själv hålla sig väl uppdaterad och följa lokala myndigheters anvisningar. Läs gärna informationen från Visit Portugal.

Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att hålla avstånd, tvätta händerna och undvika större sociala sammanhang även utomlands.

Vid misstänkt smitta i Portugal ska man ringa till sjukvårdsrådgivningen SNS24 på (+351) 808 24 24 24 innan man besöker sjukhus. De har öppet dygnet runt och tar emot samtal även på engelska: SNS24

Kontakt för sjukvårdsrådgivning på Madeira är (+351) 800 24 24 20 och på Azorerna (+351) 808 24 60 24.

Senast uppdaterad 26 feb 2021, 13.25