• Svenska

Om utlandet Portugal

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Information från de portugisiska hälsomyndigheterna om smittspridningen i Portugal, inklusive de självstyrande områdena Madeira och Azorerna, uppdateras dagligen här.

Du kan också läsa mer om smittspridningen i EU-länderna på Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s hemsida.

Särskilda inresebestämmelser

Inresa med flyg och båt

Sedan den 1 juli accepteras EU:s digitala Covid-intyg för inresa till Portugals fastland, Azorerna och Madeira.

För resenärer som anländer med flyg eller båt till Portugals fastland måste ett av följande kriterier uppfyllas:

1) komplett vaccination genomförd minst 14 dagar före inresa, eller

2) negativt PCR-test gjort inom 72 timmar före ombordstigning, eller

3) negativt antigentest utfört inom 48 timmar före ombordstigning (lista med godkända antigentester), eller

4) tillfrisknat från covid-19 (tidigast 11 dagar efter att covid-infektion påvisats genom PCR-test och max 180 dagar sedan testet genomfördes).

Undantag för barn under 12 år.

Madeira och Azorerna har särskilda inreseregler. Om du ska flyga direkt till Madeira eller Azorerna kan du läsa infomation för Madeira här och för Azorerna här

Vänd dig till ditt flygbolag eller researrangör om du har frågor om just din flygresa till Portugal. Ambassaden kan inte ge besked om vad som gäller i varje enskilt fall, t.ex. vid resor från land utanför EU, transit i Portugal eller mellanlandning i annat land.

Här finns information på engelska från portugisiska myndigheter och flygbolag:
- Portugisiska gränspolisen SEF;
- Portugisiska flygplatserna ANA (inkl. länkar till formulär som du behöver fylla i före avresa till Portugals fastland, Madeira resp. Azorerna);
- Portugisiska flygbolaget TAP;
- Portugals ambassad i Stockholm.

Om du befinner dig i Portugal och behöver göra ett covid-test för att kunna resa vidare, kan du söka efter närmaste laboratorium på portugisiska hälsomyndighetens hemsida (välj Posto de Colheita COVID-19 och ange det distrikt och den kommun du befinner dig i).

Inresa landvägen

Landgränsen mellan Portugal och Spanien är öppen. Om du ska köra bil från Portugal till Sverige eller omvänt är det viktigt att du kontrollerar vad som gäller i andra länder som du ska passera. Läs gärna reseinformationen från andra svenska ambassader på Sweden Abroad som Spanien, Frankrike och Tyskland och ladda ner appen UD Resklar.

Lokala restriktioner

Portugals fastland

Från den 1 oktober råder den lägsta nivån av beredskapsläge i Portugals fastland. För vuxna och barn över 10 år är det obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken (inkl. taxi), större affärer och köpcenter, vid konserter eller andra kulturevenemang inomhus och för sjukhusbesök.

Restauranger kan hålla öppet utan några begränsningar i öppettider eller antal personer per bord.

Det är nödvändigt att uppvisa EU:s digitala covid-intyg eller ett negativt covid-test för att komma in på barer och nattklubbar och större kultur- och idrottsevenemang.

Läs mer på Portugals turistinformation Visit Portugal.

Madeira

Det är obligatoriskt för vuxna och barn från 6 år att använda munskydd i kollektivtrafiken, affärer, offentliga byggnader och även på allmän plats. Det råder utegångsförbud alla dagar kl. 02.00-05.00. Affärer och restauranger stänger senast kl. 01.00. Läs mer på Madeiras turistinformation.

Azorerna

För vuxna och barn över 10 år det obligatoriskt att använda munskydd på allmän plats. Läs mer på Azorernas officiella hemsida.

Råd till svenska resenärer

UD har hävt den reseavrådan för Portugal som tidigare gällde med anledning av coronaviruset. Det innebär inte att allt är som vanligt igen. Pandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler. Läs mer om UD:s generella råd till resenärer.  

Svenska resenärer till Portugal uppmanas att anmäla sig till svensklistan och ladda ner appen UD Resklar  där ambassadens reseinformation finns. Det är viktigt att själv hålla sig väl uppdaterad och följa lokala myndigheters anvisningar. Läs gärna informationen från Visit Portugal.

Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att skydda dig och andra från smittspridning, även utomlands.

Vid misstänkt smitta i Portugal ska man ringa till sjukvårdsrådgivningen SNS24 på (+351) 808 24 24 24 innan man besöker sjukhus. De har öppet dygnet runt och tar emot samtal även på engelska: SNS24

Kontakt för sjukvårdsrådgivning på Madeira är (+351) 800 24 24 20 och på Azorerna (+351) 808 24 60 24.

Senast uppdaterad 13 okt 2021, 11.41

Vanliga frågor Covid-19