• Svenska

Om utlandet Portugal

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Information från de portugisiska hälsomyndigheterna om smittspridningen i Portugal, inklusive de självstyrande områdena Madeira och Azorerna, uppdateras dagligen här.

Du kan också läsa mer om smittspridningen i EU-länderna på Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s hemsida.

Inresa med flyg och båt

Från och med den 1 juli 2021 accepteras EU:s digitala Covid-intyg för inresa till Portugals fastland, Azorerna och Madeira.

För resenärer som anländer med flyg eller båt i Portugal fastlandet måste ett av följande kriterier uppfyllas:

1) komplett vaccination genomförd minst 14 dagar innan inresa, eller

2) negativt PCR-test gjord senast 72 timmar innan ombordstigning, eller

3) negativt antigentest utfört inom 48 timmar innan ombordstigning (Här kan du se en lista av godkända antigentester), eller

4) tillfrisknat från Covid-19 (tidigast 11 dagar efter covid-19 infektionen bevisades i PCR-testet och max 180 dagar sedan testet genomfördes).

Undantag för barn under 12 år.

Resenärer som åker till Madeira eller Azorerna ska uppvisa ett PCR- test gjord senaste 72 timmar innan ombordstigning. Läs mer om restriktioner för Madeira här och för Azorerna här

Vänd dig till ditt flygbolag eller researrangör om du har frågor om just din flygresa till Portugal. Ambassaden kan inte ge besked om vad som gäller i varje enskilt fall, t.ex. vid resor från land utanför EU, transit i Portugal eller mellanlandning i annat land.

Här finns information på engelska från portugisiska myndigheter och flygbolag:

- Portugisiska gränspolisen SEF;
- Portugisiska flygplatserna ANA (inkl. länkar till formulär som du behöver fylla i före avresa till Portugals fastland, Madeira resp. Azorerna);
- Portugisiska flygbolaget TAP;
- Portugals ambassad i Stockholm.

Om du befinner dig i Portugal och behöver göra ett covid-test för att kunna resa vidare, kan du söka efter närmaste laboratorium på portugisiska hälsomyndighetens hemsida (välj Posto de Colheita COVID-19 och ange det distrikt och den kommun du befinner dig i).

Inresa landvägen

Landgränsen mellan Portugal och Spanien är öppen. Om du ska köra bil från Portugal till Sverige eller omvänt är det viktigt att du kontrollerar vad som gäller i andra länder som du ska passera. Läs gärna reseinformationen från andra svenska ambassader på Sweden Abroad som Spanien, Frankrike och Tyskland och ladda ner appen UD Resklar.

Lokala restriktioner

Portugals fastland

Sedan den 1 maj råder högsta nivå av beredskapsläge för Portugals fastland. För vuxna och barn över 10 år är det obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken, affärer och offentliga byggnader samt utomhus när det inte är möjligt att hålla säkert fysiskt avstånd.

Ett antal kommuner med högre smittspridning, inklusive i Lissabon-regionen, Porto och vissa kommuner i Algarve, har infört strängare restriktioner. Från och med 10 juli får restauranger vara öppna till kl. 22.30 med kravet för de som sitter inomhus ska presentera en EU-digitala Covid intyg eller en negativt Covid test under helgerna. De nya reglerna gäller från lördag den 10 juli kl. 15:30. Kravet gäller sedan från fredag kl. 19:00 till söndag 22:30.  I dessa kommuner får affärer vara öppna till kl. 21.00 under vardagar och kl. 15.30 under helger.

Det är också nödvändigt att presentera EU-digitala Covid intyg eller ett negativit covid test för inträde i turistanläggningar och check-in i hotell eller korttidsboende för turism (airbnb, m.m).  Även utegångsförbud har införts i dessa kommuner mellan kl. 23.00-05.00 alla dagar i veckan. Läs mer om gällande restriktioner per kommun här.

Läs mer på Portugals turistinformation Visit Portugal.

Madeira

Det är obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken, affärer, offentliga byggnader och även på allmän plats. Det råder utegångsförbud alla dagar kl. 01.00-05.00. Affärer stänger senast kl. 22.00 och restauranger kl. 00.00. Läs mer på Madeiras turistinformation.

Azorerna

För vuxna och barn över 10 år det obligatoriskt att använda munskydd på allmän plats. I vissa kommuner på ön São Miguel med högre smittspridning råder utegångsförbud alla dagar kl. 21.00-05.00. Där stänger affärer senast kl. 21.00 och restauranger kl. 20.00. Läs mer på Azorernas officiella hemsida.

Råd till svenska resenärer

UD har hävt den reseavrådan för Portugal som tidigare gällde med anledning av coronaviruset. Det innebär inte att allt är som vanligt igen. Pandemin pågår fortfarande och det vilar ett stort individuellt ansvar på den som väljer att resa. Varje resenär bör läsa på inför resan, följa lokala regler på resmålet och planera även för hemresan. Varken UD eller ambassaden kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation. Läs mer om UD:s reseinformation här.  

Svenska resenärer till Portugal uppmanas att anmäla sig till svensklistan och ladda ner appen UD Resklar  där ambassadens reseinformation finns. Det är viktigt att själv hålla sig väl uppdaterad och följa lokala myndigheters anvisningar. Läs gärna informationen från Visit Portugal.

Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att hålla avstånd, tvätta händerna och undvika större sociala sammanhang även utomlands.

Vid misstänkt smitta i Portugal ska man ringa till sjukvårdsrådgivningen SNS24 på (+351) 808 24 24 24 innan man besöker sjukhus. De har öppet dygnet runt och tar emot samtal även på engelska: SNS24

Kontakt för sjukvårdsrådgivning på Madeira är (+351) 800 24 24 20 och på Azorerna (+351) 808 24 60 24.

Senast uppdaterad 23 jul 2021, 09.01

Vanliga frågor Covid-19