• Svenska

Om utlandet Oman

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Smittspridningen ökar återigen i Oman. För uppdaterad information se WHO:s sida om smittspridning i landet, Oman: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard | WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Särskilda inresebestämmelser

Från och med torsdag den 8 april får endast medborgare och personer med uppehållstillstånd i Oman resa in i landet.

För inresa i landet krävs ett negativt PCR-test, högst 72 timmar gammalt. Ett PCR-test utförs även på flygplatsen vid ankomst (bokas i förväg via https://covid19.emushrif.om/traveler/travel). Även hotell måste bokas via denna sida, och bekräftelse på bokat hotell ska uppvisas vid ombordstigning på flyg till Oman. Därefter gäller obligatorisk karantän på anvisad plats på resenärens bekostnad under sju dagar följt av ett ytterligare PCR-test den åttonde dagen. Karantän förlängs om något av testerna är positiva. Dessutom krävs en reseförsäkring för minst en månad som täcker eventuella kostnader för vård av covid-19. Det ställs för övrigt krav att resenärer laddat ned applikationen Tarrasud+ samt att de bär ett spårbart armband under karantänperioden. Eftersom det råder karantänskrav under minst sju dagar måste varje vistelse i landet överstiga åtta dagar.

Lokala restriktioner

Utegångsförbud råder i hela landet mellan kl. 21.00 och 04.00 under ramadan.

Folksamlingar är förbjudna. Förbud mot kommersiell verksamhet gäller kvälls- och nattetid (förutom apotek, sjukhus och bensinstationer). Parker och stränder hålls stängda. Den som inte har mask för näsa och mun på allmän plats bötfälls.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet. Var beredd på att nya spridningsreducerande åtgärder kan införas med mycket kort varsel.

För information om inreserestriktioner till Oman och information om situationen i landet kan resenärer kontakta omanska hälsoministeriet på nummer +968 2444 1999.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ned appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan, http://www.swedenabroad.com/svensklistan.

Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Senast uppdaterad 11 apr 2021, 12.30