• Svenska

Om utlandet Oman

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

För uppdaterad information se WHO:s sida om smittspridning i landet, Oman: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard | WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Särskilda inresebestämmelser

Inresa med flyg i landet tillåts för den som innehar giltig visering. 

För inresa krävs intyg på fullgjord vaccinering med något av omanska myndigheter godkänt vaccin (Pfizer BioNTech, Oxford Astrazeneca, Covishield AstraZeneca, Sputnik, Sinovac, Moderna, Sinopharm samt Johnson & Johnson). Minst 14 dagar ska ha förlöpt från fullgjord vaccinering till den planerade inresan. Intyget ska innehålla en QR-kod.

Inresande som kan uppvisa intyg på genomfört negativt PCR-test är undantagna karantän. För internationella flyg till Oman som är längre än åtta timmar (inklusive transit) får testet inte ha utförts mer än 96 timmar före planerad ankomst. För flyg som är kortare än åtta timmar får testet inte ha utförts mer än 72 timmar före planerad ankomst. Intyget ska innehålla en QR-kod.

Inresande som inte kan visa upp ett negativt PCR-test måste genomgå ett PCR-test vid ankomst och sitta i karantän till det att ett negativt testresultat registrerats, samt under denna period bära ett spårbart armband. För det fall att testresultatet är positivt ställs krav på tio dagars karantän. 

Inresande måste före ombordstigning registrera sig på följande hemsida https://covid19.emushrif.om och på denna ladda upp vaccinationsintyg samt intyg på genomfört PCR-test.

Dessutom krävs en reseförsäkring för minst en månad som täcker eventuella kostnader för vård av covid-19.

Vad som sägs ovan om krav på fullgjord vaccinering och genomförande av PCR-test gäller inte för inresande under 18 år.

Lokala restriktioner

Restriktioner kan införas och tillämpas med kort varsel. Den som inte har mask för näsa och mun på allmän plats bötfälls. 

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet. Var beredd på att nya spridningsreducerande åtgärder kan införas med mycket kort varsel.

För information om inreserestriktioner till Oman och information om situationen i landet kan resenärer kontakta omanska hälsoministeriet på nummer +968 2444 1999.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ned appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan, http://www.swedenabroad.com/svensklistan.

Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Senast uppdaterad 30 nov 2021, 14.00