• Svenska

Om utlandet Norge

Nationellt id-kort i Norge

Det är inte möjligt att ansöka om pass och nationellt ID-kort vid den svenska ambassaden i Oslo. Ansökan om pass och nationellt ID-kort görs vid ett personligt besök på någon av polisens passexpeditioner i Sverige. Du kan hämta ut ditt nya pass och nationellt ID-kort på ambassaden eller på något av de svenska konsulaten i Norge.

Kom ihåg inför ansökan i Sverige

 • Du behöver ha med dig giltig svensk ID-handling. Observera att norskt körkort eller norskt bank-ID inte accepteras av polismyndigheten i Sverige.
 • Ta med ditt gamla nationella ID-kort, om det fortfarande är giltigt.
 • Om du är fast bosatt och folkbokförd i Norge måste du även ha med dig ett norskt personbevis d.v.s. utskrift av "registrerte opplysninger" (som ej får vara äldre än en månad vid ansökningstillfället) från det norska Folkeregistret. Registrerte opplysninger beställs i första hand genom inloggning på Skatteetatens webbplats via följande länk: Skatteetaten  Om du inte har möjlighet att logga in på Skatteetatens hemsida kan registrerte opplysninger beställas på tel 800 80 000.

För tidsbokning och information om passexpeditioner i Sverige vänligen läs mer på www.polisen.se eller kontakta polisen på telefonnummer +46 77 114 14 00blobid2.png för ytterligare information. Ta kontakt med aktuell passexpedition i förväg för ev. frågor om vilka handlingar du ska ta med dig. För vissa utlandsbosatta svenskar kan det behövas personbevis från Skatteverket.

Hämta ut pass/ID-kort på svenska ambassaden i Oslo

 • När ditt nya pass/ID-kort är klart och har anlänt till ambassaden Oslo får du besked via e-post eller sms (beroende på vad du uppgav vid ansökningstillfället).
 • Passet ska hämtas ut av dig personligen. Fullmakt gäller ej. Ta med giltig ID-handling.
 • Ta också med giltigt ID-kort (om sådant finns) för makulering i samband med att det nya  hämtas. Om det finns ett giltigt ID-kort måste detta makuleras innan det nya kan lämnas ut.

Öppettider för utlämning av pass /ID-kort på Sveriges ambassad i Oslo är: Måndag och fredag kl. 10-12 och onsdagar kl. 14-15. Observera! Avvikande öppettider i samband med svenska och norska helger kan förekomma.

Läs här om avgifter. 

Hämta ut pass/ID-kort på svenskt konsulat

 • Om du önskar att ambassaden ska sända ditt pass/ID-kort vidare till ett svenskt konsulat i Norge meddelar du detta genom att sända en e-post till ambassaden.oslo@gov.se  så snart du har fått besked om att passet /ID-kortet är klart. Vi har tyvärr inte möjlighet att bevaka pass/ID-kort som är under produktion och ännu inte har kommit till ambassaden.
 • I e-posten meddelar du oss ditt namn, personnummer och på vilket konsulat du önskar hämta ut.
 • Passet/ID-kortet sänds med rekommenderat brev till konsulatet. Det tar ca 3-4 dagar. Du får inget ytterligare meddelande om att passet/ID-kortet ankommit till konsulatet.
 • Passet/ID-kortet ska hämtas ut av dig personligen. Fullmakt gäller ej. Ta med giltig ID-handling
 • Ta även med giltigt ID-kort (om sådant finns) för makulering i samband med att det nya hämtas. Om det finns ett giltigt ID-kort måste detta makuleras innan det nya kan lämnas ut.