Om utlandet Nederländerna

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesbild:

Smittoläget är relativt lågt och verkar ha stabiliserats. Det är fortfarande viktigt att följa dessa grundregler (även den som är vaccinerad):

  • Tvätta händerna noggrant och regelbundet.
  • Håll gärna 1,5 meter avstånd.
  • Om du har symptom som tyder på att du kan ha COVID-19, stanna inne var du än bor och gå och testa dig. Ring 0800-1202 eller +31 850 659 063 för att boka tid.

Från 25 september 2021 är det inte längre obligatoriskt att hålla 1,5 meter avstånd.

Länk till mer information.

Länk till aktuella läget på den nederländska regeringens Corona dashboard.

- - - - - - - 

Särskilda inresebestämmelser:

 

Resande från Sverige ska kunna visa upp antingen ett digitalt bevis på vaccination (covid-bevis), ett bevis på återhämtning eller ett negativt testresultat vid inresa till Nederländerna. PCR-test får inte vara äldre en 48 timmar och antigen-test inte äldre än 24 timmar. Du behöver inte gå i karantän vid inresa. Myndigheterna rekommenderar även resenärer att testa sig ett par dagar efter ankomst till Nederländerna. OBS! Gäller även vaccinerade.

Länk till mer information.

Om du reser med flyg måste du fylla i en hälsodeklaration och ha den med dig. Vissa flygbolag tillåter dig att fylla i denna hälsodeklaration digitalt när du checkar in. 

Transit genom Danmark till Nederländerna:

Länk till information om transit genom Danmark.

Vad gäller om jag vill resa vidare till ett land som gränsar till Nederländerna?

Reseråden ändras ofta, även till olika regioner runt Nederländerna. För att veta vad som gäller den dag du reser, kontrollera resereglerna via respektive lands svenska ambassad:   

 

- - - - - - - 

Returresa:

Om du är svensk medborgare behöver du inte ta PCR-test för att resa in i Sverige. Medborgare i ett EU, EES, Schengen-land eller Storbritannien som reser via Danmark, Finland, Island eller Norge är också undantagna från krav på PCR-test.

OBS! Det kan dock krävas test av de olika resebolagen för att få lov att resa tillbaka till Sverige. Se till exempel dessa länkar: 

 

Link to travel information for Dutch citizens travelling to Sweden.

 

Vad gäller om jag vill resa vidare till ett land som gränsar till Nederländerna?

Reseråden ändras ofta, även till olika regioner runt Nederländerna. För att veta vad som gäller den dag du reser, kontrollera resereglerna via respektive lands svenska ambassad:   

- - - - - - - 

Lokala restriktioner:

Även den som är vaccinerad bör följa dessa regler under vistelsen i Nederländerna för att förhindra spridning av COVID-19.

  • Tvätta händerna noggrant och regelbundet.
  • Håll gärna 1,5 meter avstånd.
  • Om du har symptom som tyder på att du kan ha COVID-19, stanna inomhus och testa dig snarast. Ring 0800-1202 eller +31 850 659 063 för att boka tid för test.

Från 25 september 2021 är det inte obligatoriskt att hålla 1,5 meter avstånd. 

Munskydd måste fortfarande bäras i kollektivtrafiken och på flygplan, men inte vid tågstationer och busshållplatser, , på flygplatser. Detta gäller för alla som är 13 år och äldre.

Länk till mer information om de regler som gäller inomhus och utomhus.

Ett system för COVID-bevis infördes den 25 september 2021 för dig som vill delta i ett evenemang eller en aktivitet i Nederländerna, till exempel besöka en restaurang, bar, kulturevenemang eller sportaktivitet 

Boka via denna länk: Testenvoortoegang.org (välj engelska)

Är du bosatt i Nederländerna och vill åka till ett annat EU-land i augusti 2021 är det gratis att testa sig. Länk till mer information om gratistest (på nederländska).

Du kan få höga böter om du inte håller dig till lokala coronaregler. Vid eventuell bötfällning behandlas nederländare och utländska besökare lika. Länk till mer information.

Läs mer om corona på Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu:s (RIVM) hemsida: Aktuell information om covid-19.

Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) har lokal information per kommun.

Telefonnummer för information om corona: 0800-1351 (öppen från 8.00-20.00)

Vill du boka tid för COVID-19 test i Nederländerna? Ring 0800-1202 (från utlandet: +31-850659063). Invånare i Nederländerna som har ett BSN (burgerservicenummer) och Digi-D (digitalt ID) kan boka tid för test här.

Övriga corona-relaterade frågor: 0800-1351 (från utlandet: +31-202051351).

- - - - - - - 

Råd till svenska resenärer:

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bl.a. 
• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
• Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
Om du får covid-19 symptom utomlands ska du inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när du betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov. 
Kolla din (rese)försäkring.
Ladda gärna ner appen UD Resklar. Tillåt notiser.
Anmäl dig till svensklistan här.
 
 
Senast uppdaterad 28 sep 2021, 09.45