Om utlandet Nederländerna

Nytt pass eller id-kort i Nederländerna – för barn

Är du under 18 år, har ett personnummer/samordningsnummer och behöver ett nytt pass eller nationellt id-kort? Här hittar du allt du behöver veta om ansökan.

OBS! Om barnet inte har ett personnummer eller samordningsnummer måste ansökan om detta göras först innan man kan gå vidare med pass- eller id-kortsansökan. Länk till mer information om samordningsnummer.

Ansökningsprocessen steg för steg:

  1. Kontrollera att du har alla dokument som krävs. Se CHECKLISTAN nedan på sidan.
  2. Boka tid i (länk till) tidsbokningssystemet
  3. Kom till ambassaden på avtalad tid. Vid ansökningstillfället tas foto och fingeravtryck i ambassadens fotostation och du betalar ansökningsavgiften.
  4. Efter c:a 2-4 veckor får du besked om att ditt pass eller id-kort kan hämtas upp.
  5. Hämta upp ditt nya pass eller id-kort personligen på ambassaden i Haag. Du kan hämta upp utan tidsbokning: måndagar och onsdagar mellan 13.00-14.30.  
  6. Glöm inte att ta med ditt gamla pass eller id-kort för makulering samt en giltig id-handling ifall ditt gamla pass/id-kort inte längre är giltigt. Om du har ansökt om passet någon annanstans tillkommer en avgift på 20 EUR. Vårdnadshavare kan hämta ut pass/id-kort för barn under 15 år utan att de följer med till ambassaden och ska då kunna uppvisa en egen giltig id-handling. 

Besöksregler i samband med COVID-19

Vi följer riktlinjerna från R.I.V.M.. Dessutom gäller vissa särskilda regler för att minska risken för smittspridning vid besök på ambassaden:
  • Varje sökande ska ha samtliga dokument med sig vid ansökningstillfället enligt checklistan och formulär ska vara ifyllda innan man kommer till ambassaden. Om ansökan inte är komplett kan vi inte ta emot den.
  • Enbart en sökande tas emot på ambassaden vid ansökningstillfället. Undantagna är minderåriga samt personer som behöver assistans.
  • Tvätta händerna noggrannt INNAN du går in i receptionen. WC finns till vänster om entren.
  • Det är extra viktigt att komma i tid till bokat möte. Sökande som kommer försent kan inte tas emot utan får boka ny tid.
Vi ber om förståelse för gällande regler och att ni följer dem.
Senast uppdaterad 18 nov 2021, 16.19

CHECKLISTA ansökan om pass/ID-kort för barn

Vanliga frågor om pass och id-kort.