• Svenska

Om utlandet Namibia

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

.

Lägesuppdatering covid-19

Presidenten, HE. Dr. Hage Geingob utlyste den 17 mars 2020 ett s.k. ”National State of Emergency” i Namibia med anledning av situationen med Coronaviruset.

Vänligen se mer information på WHO:s om smittspridningen i Namibia,(Namibia: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard | WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Alla uppmanas att hålla sig informerade om vilka regler som gäller och bör följa de bestämmelser som utfärdas av landets hälsomyndigheter.

Läs även mer info på Namibiska regeringens hemsida; http://gov.na/ och Namibias hälsomyndigheten; http://www.mhss.gov.na/ gällande situationen i landet

Ett nationellt informationsnummer i Namibia har öppnats dit allmänheten kan vända sig med frågor: 0800100100.

 

Särskilda inresebestämmelser

Från och med 1 oktober 2021 avråder UD inte längre från icke-nödvändiga resor till alla länder med anledning av coronapandemin.

Att avrådan tagits bort från resor innebär tyvärr inte att situationen är som före coronapandemins utbrott. Även i Europa är läget fortfarande föränderligt och många länder har inreserestriktioner och förhållningsregler för alla som befinner sig i landet. Oavsett om UD avråder eller inte är det upp till dig som resenär att fatta beslut om att resa, hålla dig välinformerad, ha ett försäkringsskydd och att resa med marginal för förseningar och extra kostnader.

För den som väljer att resa är det viktigt att påpeka att varken UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation.

Observera att den svenska ambassaden inte svarar för bestämmelser som gäller inresa i Namibia. För den mest uppdaterade informationen rekommenderas att kontakta Den namibiska ambassaden i Stockholm eller på andra orter.  

Vänligen observera att situationen kan ändras mycket snabbt och att lokala myndigheter kan fatta beslut som inte helt överensstämmer med vad centrala myndigheter och officiellt publicerad information gör gällande. 

Inresa till Namibia via flyg och land är tillåtet.  

Alla resenärer kräver uppvisande av ett negativt PCR-testresultat inte äldre än 72 timmar vid inresa till Namibia.

Visum vid ankomsten har återinförts för de länder som gällde före Covid-19. 

Försäkring krävs för ditt besök i Namibia.

Har ni frågor angående PCR test i Namibia kan ni kontakta:

Covid Test Namibia www.covidtestnam.com +264 081 788 3383.

Pathcare i Windhoek; https://www.pathcare.co.za/store-locations/windhoek-namibia/

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inrese­bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Inreseregler till Namibia ändras hela tiden så vi rekommenderar alla turister att kontrollera de gällande regler ett par veckor före resan, och igen strax före resan.  Namibias Tourism Board (NTB) -webbplats är tänkt att lista all nödvändig dokumentation för inresa till Namibia, Relevanta formulär kan laddas ner: http://www.namibiatourism.com.na/page/tourism-revival-initiative

Flertalet andra afrikanska länder har infört inreserestriktioner och stängning av gränser. För frågor om vad som gäller inresa i specifika fall hänvisas till respektive lands ambassad. Kontakta din resebyrå eller ditt flygbolag om du är osäker på hur flyg i regionen påverkas. 

Se även information på Folkhälsomyndighetens hemsida gällande resor från Sydafrika och de rekommendationer som riktar sig till resenärer som kommer från utlandet. 

Lokala restriktioner

I landet gäller masktvång på offentliga platser.

Offentliga platser (max 200) är tillåtna.  

De som inte följer lokala restriktioner riskerar höga böter.

Kollektivtrafiken fungerar och även internationell flygtrafik med restriktioner.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bland annat:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.

Senast uppdaterad 22 okt 2021, 08.49