• Svenska

Om utlandet Moldavien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Enligt lokala myndigheter förekommer samhällsspridning av coronaviruset i Moldavien. Särskilt drabbad är huvudstadsregionen men även andra större städer.

Hälsoministeriet publicerar regelbundet officiell informationom covid-19 i Moldavien på rumänska, samt om smittspridningens utveckling.

Särskilda inresebestämmelser

På grund av Coronapandemin råder särskilda bestämmelser för resor till Moldavien. För inresa i landet utan restriktioner krävs enligt Hälsoministeriet uppvisande av något av följande:

  • Intyg för slutförd vaccination mot covid-19, i vilket det framgår att den sista dosen tagits för minst 14 dagar sedan. 
  • Intyg som visar negativt testresultat för covid-19.
    Om testet är gjort med PCR-metod ska det vara utfört maximalt 72 timmar före resan. Om testet är gjort med antigenmetod ska det vara utfört maximalt 48 timmar före resan. Vid resa över landgräns används tidpunkten för gränskorsningen. 
  • Intyg som visar på genomgången covid-19-infektion för mellan 15 och 180 dagar sedan.
  • Intyg som visar på förekomst av antikroppar mot covid-19. 

Intyg på följande språk accepteras: rumänska, engelska, franska, italienska, ryska eller tyska.

För personer som inte kan uppvisa något av ovanstående intyg gäller krav på självisolering i 14 dagar. Självisoleringen kan avbrytas efter 7 dagar ifall en negativ PCR-test kan uppvisas. Det finns undantag för barn under 12 år samt för transiterande resenärer och vissa grupper som t.ex. vissa yrkesgrupper.

Närmare information om inresebestämmelser finns på rumänska på moldaviska gränspolisens webbplats.

Särskilda bestämmelser i samband med flygresor kan finnas. Ta del av information från Chisinaus internationella flygplats och kontakta ditt flygbolag.

De flesta gränsövergångarna till Rumänien är öppna. Ukraina har åter öppnat sina gränser för inresande utländska medborgare. Reseinformation om grannländerna finns på respektive ambassads webbplats, se t.ex. ambassaden i Bukarest och ambassaden i Ukraina.

Lokala restriktioner

I Moldavien gäller krav på att bära munskydd inomhus på offentliga platser såsom i butiker, samt inom kollektivtrafiken.  

Munskydd krävs för inträde i butik, lokaltrafik eller i annan offentlig lokal. I vissa lokaler och offentliga platser råder ytterligare restriktioner och direktkontakt inför besök med platsen som ska besökas rekommenderas. Munskydd ska användas utomhus i de situationer då det inte går att hålla avstånd på minst en meter. 

Sedan 10 september finns det krav på att visa upp vaccinintyg, negativ PCR-test eller ett intyg om befintliga antikroppar för de över 18 år som vill besöka offentliga tillställningar, som t.ex. kulturevenemang, konserter eller nattklubbar.

Lokal information finns att tillgå på rumänska hos Hälsoministeriet.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bland annat

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang.

Om man får covid-19-symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.

Senast uppdaterad 28 sep 2021, 12.17