• Svenska

Om utlandet Mexiko

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Den 26 april 2022 informerade den mexikanska regeringen att covid-19 inte längre ska klassificeras som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det tidigare epidemiologiska trafikljus systemet som har använts i landet har nu tagits ur bruk.

Bara personer bosatta i Mexiko är berättigade covid19 vaccinering. Dryga 60% av befolkningen anses vara fullvaccinerade och knappa 40% har fått sitt ”booster” vaccin. Mer information finns på vacunacovid.gob.mx

WHO:s hemsida har också detaljerad information om läget i landet.

Särskilda inresebestämmelser

Det finns inga särskilda inreserestriktioner till Mexiko.

Lokala restriktioner

Trots att den mexikanska regeringen har aviserat att det inte längre är nödvändigt att använda ansiktsmask är det fortfarande ett vanligt krav för att kunna besöka restauranger, butiker etc. Även vid transporter såsom taxi/ uber, flyg och buss krävs för det mesta ansiktsmask.

Den mexikanska regeringen uppmanar fortfarande befolkningen till social distansering, handtvätt och att hosta och nysa i armvecket. Mer allmänna råd och information finns på mexikanska hälsoministeriets hemsida.

Mexikanska hälsoministeriet har en covid19 hotline för information och råd om man har symptom som skulle kunna tyda på en covidinfektion, 800 0044 800 eller 55 56 58 11 11. Ibland kan det finnas engelskspråkig personal tillgänglig, men inte alltid.

Trots den federala regeringens besked kan restriktioner och bestämmelser skiljas sig åt mellan landets delstater. Här finns länkar till delstaternas Covid19 information:

Aguascalientes

Baja California

Baja California Sur

Campeche

Chiapas 

Chihuahua

Ciudad de México

Coahuila

Colima 

Durango

Guanajuato

Guerrero

Hidalgo 

Jalisco

Estado de México

Michoacán 

Morelos

Nayarit

Nuevo Leon

Oaxaca

Puebla

Querétaro

Quintana Roo

San Luis Potosí

Sinaloa

Sonora

Tabasco

Tamaulipas

Veracruz

Yucatán och

Zacatecas

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner, se länkar ovan. Följ även Folkhälsomyndighetens allmänna råd när du befinner dig utomlands för att skydda dig och undvika smittspridning.

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19
Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid ha ett fullgott försäkringsskydd vid utlandsresor, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.

För akuta konsulära nödsituationer kan UD:s konsulära nöd jour kontaktas på: 08-405 50 05.

Alla frågor om inresor till Sverige besvaras av Polisen.

Sverige slopar inreseförbudet från alla länder - Regeringen.se (25/03/2022)

Senast uppdaterad 16 maj 2022, 13.11