• Svenska

Om utlandet Mexiko

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Mexiko har drabbats hårt av pandemin och mörkertalet gällande såväl dödsfall som smittade anses vara högt. Mexikanska hälsovårdsmyndigheter arbetar utifrån ett fyraskaligt trafikljussystem baserat huvudsakligen på smittspridning och sjukhusbelastning som består av fyra nivåer; grön, gul, orange och röd, där nivå grön utgör den lägsta och röd den högsta.

Trafikljussystemet uppdateras varannan vecka och det är den federala regeringen som beslutar om trafikljussystemet, men det är sedan upp till var delstat att besluta om de lokala restriktionerna. Därför kan tex restriktionerna skilja sig mellan de olika delstaterna även om de skulle befinna sig i samma ”färg” i trafikljussystemet. Det är därför viktigt att ha koll på vilka restriktioner som gäller i var delstat. Nedan finns länkar till det federala trafikljussystemet och till de lokala covid19 hemsidorna där delstaterna publicerar sina restriktioner:

Notera att det ibland sker en viss eftersläpning i uppdateringen av samtliga hemsidor.

WHO:s hemsida har också detaljerad information om läget i landet.

Särskilda inresebestämmelser

I nuläget gäller inga reserestriktioner för resor till eller från Mexiko. Många större flygbolag har dock reducerat antalet flighter mellan Mexiko och Europa och ändringar kan komma med kort varsel.

Vid ankomst till flygplatsen kan det förekomma temperaturkontroller samt att resenären behöver fylla i ett hälsoformulär som kan efterfrågas vid ankomst. Vissa flygbolag informerar om detta vid boarding innan avresa till Mexiko.

Lokala restriktioner

Den mexikanska regeringen uppmanar befolkningen till social distansering, handtvätt och att hosta och nysa i armvecket. Mer allmänna råd och information finns på mexikanska hälsoministeriets hemsida www.coronavirus.gob.mx

Munskydd är överlag obligatoriskt i hela landet och gäller i stort sett överallt. Man kan bli nekad inträde och resa om man inte bär munskydd. Även socialt är det numer mindre accepterat att gå runt utan munskydd på gator och torg varpå resenärer uppmanas följa de lokala anvisningarna. Nästan alla restauranger, butiker och inrättningar kontrollerar temperatur och ger besökare handsprit vid ankomst.

Den som befinner sig i Mexiko och tror sig vara smittad skall undvika kontakter med andra personer och självisolera sig i minst 15 dagar. Lokal rådgivning finns att få här: Coronavirus.

Mexikanska hälsoministeriet har en covid19 hotline för information och råd vid sjukdom, 800 0044 800. Ibland kan det finnas engelskspråkig personal tillgänglig, men inte alltid.

Men som nämns ovan skiljer sig restriktionerna mellan delstater och på länkarna nedan finns mer information, huvudsakligen på spanska:

Federal informationskälla Coronavirus Gob

Covid19 information och restriktioner för de olika delstaterna:

Aguascalientes

Baja California

Baja California Sur

Campeche

Chiapas 

Chihuahua

Ciudad de México

Coahuila

Colima 

Durango

Guanajuato

Guerrero

Hidalgo 

Jalisco

Estado de México

Michoacán 

Morelos

Nayarit

Nuevo Leon

Oaxaca

Puebla

Querétaro

Quintana Roo

San Luis Potosí

Sinaloa

Sonora

Tabasco

Tamaulipas

Veracruz

Yucatán och

Zacatecas

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning, tex:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.

För akuta konsulära nödsituationer kan UD:s konsulära nödjour kontaktas på: 08-405 50 05.

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19

Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen.

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/fragor-och-svar-om-det-tillfalliga-inreseforbudet/

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19

 

Senast uppdaterad 26 nov 2021, 13.23