• Svenska

Om utlandet Mexiko

Coronaviruset i Mexico

Covid-19

Det utbrott av coronavirus (som orsakar sjukdomen covid-19) har av Världhälsoorganisationen (WHO) förklarats vara en pandemi.

Aktuella utbrott - Coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsovård, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida här och på information från 1177.se  om hälsovård. 

Mexikanska restriktioner

2021-01-11 Kraftigare restriktioner förlängs i México City och Estado de México
I och med de ökade smitto- och dödstalen samt en fortsatt hög sjukhusockupation annonserade hälsomyndigheterna att rött ljus (den högsta nivån i den fyraskaliga modell som Mexiko följer) förlängs för regionen. Kraftiga begränsningar av komersiella aktiviteter kommer att gälla tillsvidare i México City och delstaten Estado de México. Exempel på aktiviteter som kan komma att påverkas är: 

  • Biografer, teatrar, museer och kulturella evenemang
  • Köpcentrum och varuhus 
  • Barer och restauranger får endast sälja mat för upphämtning
  • Hotellbeläggning begränsas 

 Följande rekommendationer gäller forsatt:

  • Stanna hemma
  • Om du lämnar hemmet ska du bära en mask och hålla avstånd
  • Ha inte fester eller familjesammankomster
  • Att en person per familj handlar
  • Vid symtom ska självisolering i 15 dagar ske

Hela Mexiko har en omfattande smittspridning i samhället av Covid-19 och man avråder från alla icke-nödvändiga aktiviteter i privat, social och offentlig sektor. Ledorden är #Quedateencasa (stanna hemma) och #SanaDistancia (hälsosamt avstånd).

I flera delstater inklusive städer (exempelvis Méxiko City) är det obligatoriskt med munskydd på offentliga platser. Restriktionerna varierar mellan olika provinser och svenska medborgare bör hålla sig väl uppdaterade vad som gäller lokalt och följa anvisningarna.

Nivåer vad gäller restiktioner  

I somras påbörjades en återöppning av landet enligt en modell med rött, orange, gult och grönt ljus där rött innebär mer restriktioner och grönt att samhället återgår till det normala, dock med viss försiktighet. Bedömningen görs på delstatsnivå och baseras bland annat på tillgängliga vårdplatser för Covid-19 patienter, hur pass omfattande smittspridningen är och antalet dödsfall.

Vilken nivå en delstat eller område befinner sig hittas bäst i lokala nyheter eller i de dagliga officiella presskonferenserna som publiceras bland annat här.  Det går även att följa utvecklingen på regeringens informationssida. För México City finns denna hemsida med information.

Ett flertal delstater har nu återigen infört kraftigare restriktioner genom att höja nivån till rött. Senast i följden (19 december 2020) är México City och Estado de México. Delstaterna Chihuahua och Durango höjde redan nivån till rött ljus den den 23 november 2020.

Sjukvårdssituationen

Situationen på sjukhusen varierar men är generellt ansträngd  över hela landet. Mexico City har en hemsida med tillgängliga platser på sjukhus i staden som uppdateras kontinuerligt. Läs även mer om detta på mexikanska hälsoministeriet som har publicerat information och råd angående viruset på sin hemsida (på spanska).

Om du inte kan lämna Mexiko innan ditt mexikanska visum går ut pga covid19 situationen

Om du befinner dig i Mexiko och inte kan lämna landet innan ditt visum går ut pga covid19 situationen kan det finnas en möjlighet att förlänga visumet. Kontakta närmaste kontor för mexikanska migrationsmyndigheten (INM) för mer information.

Resor till och från Mexico

Mexikanska myndigheter har inte infört några reserestriktioner till eller från Mexiko, men många flygbolag har ställt in sina flighter mellan Europa och Mexico och de som fortfarande flyger har reducerad frekvens. Vid ankomst till flygplatsen kan det förekomma temperaturkontroller samt att resenären behöver skriva under ett intyg att inga Covid-19 sympton eller kontakter med Covid-19 patienter hafts innan avresa. 

Hemresor via USA

USA och Mexiko införde reserestriktioner landvägen från och med 21 mars 2020 00:01 för icke-nödvändiga resor. Mer information har USA:s ambassad i Mexico. För in- och utresebestämmelser till USA samt ESTA frågor vänligen besök Sveriges ambassad i Washingtons hemsida.

Hemresor via Europa

Svenska medborgare eller personer med uppehållstillstånd i Sverige kan resa hem via EU länder så länge man kan uppvisa vidareresa till Sverige, men det är viktigt att dubbelkolla med flygbolaget. Det är individens ansvar att säkerställa hela sin planerade resrutt.

Anmälan till svensklistan och UD Resklar

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Genom att vara anmäld till svensklistan ger du UD och ambassaden möjlighet att snabbt kunna kontakta dig. Ladda även ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser. 

Uppmanar UD svenskar att resa hem?

Det finns ingen svensk rekommendation att lämna Mexiko, men alla som befinner sig i landet bör se över sin egen situation. Läget kan fortfarande förändras mycket snabbt när länder inför olika åtgärder med kort varsel för att begränsa smittspridningen.  

Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en viss grad av ovisshet. UD och ambassaderna bistår bland annat med råd hur enskilda bäst kan lösa ut situationen men det är ett beslut som individen måste ta. Det kan dock vara bra att se över sin hemförsäkring så att reseskyddet täcker eventuella merkostnader.

Kommer UD att hjälpa svenskar att ta sig hem?

Utgångspunkten för svenskt agerande är att resebranschen ska ta ansvar för sina resenärer. UD försöker bistå med en dialog med flygbolag om möjligheten att hämta hem svenska resenärer. I nuläget finns kommersiella flyg från Mexiko till Sverige, framför allt med utresa från Mexico City.

UD uppmanar därför den enskilde att själv ordna sin återresa genom sin resebyrå, sitt flygbolag eller försäkringbolag. Vi förstår att situationen är svår, men resenärer kommer behöva anpassa sig till situationen som är och acceptera ovisshet och förseningar. Resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken återupptas.

Generella frågor och svar om avrådan från UD finns här.

Senast uppdaterad 12 jan 2021, 08.45