• Svenska

Om utlandet Marocko

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Aktuella händelser

Fr.o.m den 15 juni återupptas vissa flygningar mellan Europa och Marocko. Du finner svar på de vanligaste frågorna på följande sidor:

Marockos flygplatser (ONDA) - senaste nytt om flygförbindelser

FAQ om inresereglerna fr.o.m. 15 juni 

Marockos nationella turistbyrå

Lägesuppdatering covid-19

Den marockanska regeringen har beslutat att förlänga det sanitära undantagstillståndet med anledning av Covid-19 från den 10 augusti 2021 till den 10 september 2021. Det är den sextonde förlängningen sedan mars 2020. 

I dagsläget gäller även ett nationellt utegångsförbud mellan 21.00 och 05.00. 

Särskilda inresebestämmelser

Marockos gränser är stängda sedan mars 2020. Marockos landgränser förblir stängda. Reguljär flyg- och färjetrafik är ännu inte återupptagna. Marockos luftrum är stängt för reguljär, kommersiell flygtrafik tills vidare. Det finns i dagsläget vissa flygförbindelser.

Ett PCR-test krävs vid ombordstigningen för inresa i Marocko (barn 11 år och yngre är undantagna) om du inte är fullt vaccinerad. Om du är fullt vaccinerade och har intyg på detta, krävs ingen karantän efter inresa. Det krävs inget PCR-test vid inresa heller. Om du inte är vaccinerad (eller ej fullt vaccinerad), ska du hålla dig i karantän i tio dagar efter inresa.

Utegångsförbudet gäller samtliga (vaccinerade eller ej).

OBS! Inresereglerna kan ändras på kort varsel och det är resenärens ansvar att hålla sig informerad om vad som gäller vid avresa.

För aktuell information inför en resa till Marocko, hänvisar vi till Marockos Ambassad i Stockholm samt ber er rådfråga ert flygbolag/researrangör. Ändringar av inresereglerna kan ske på kort varsel. 

Tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige med anledning av covid-19

Marocko omfattas i dagsläget av EU:s/Sveriges inreseförbudslista då det inte längre bedöms uppfylla undantagskriterierna. Håll dig uppdaterad via polisens hemsida.

Det tillfälliga inreseförbudet har inte gällt svenska medborgare eller personer med hemvist i Sverige. 

Viseringskrav gäller fortfarande för marockanska medborgare som vill resa till Sverige. Viseringsverksamheten vid ambassaden kommer att återupptas så snart som möjligt i samordning med övriga Schengenländer i Marocko och i ljuset av Marockos beslut om att öppna sina gränser. Den faktiska möjligheten att resa från Marocko till EU och Sverige är avhängigt när Marocko öppnar sina gränser och återupptar reguljär persontrafik med omvärlden. 

Mer info om regeringsbeslutet. 

Lokala restriktioner

Inrikes flyg-, järnväg- och busstransporter går. Resor mellan regioner tillåts. Särskilda intyg kan krävas för att resa i vissa städer t.ex. Casablanca och Marrakech. Man bör hålla sig uppdaterad om de lokala restriktioner och följa lokala myndigheters anvisningar.

Parker, moskéer och vissa stränder är öppna med vissa rerstriktioner. Restauranger, kaféer, skönhetssalonger, och frisörer är öppna men får inte överskrida 50% av sin kapacitet. Vissa hotell är öppna med vissa restriktioner. 

Sedan den 1 juni 2021, tillåts folksamlingar på max 50 personer inomhus och 100 personer utomhus. Särskilt intyg krävs för större folksamlingar. Teatrar, biografer, museum, historiska monument öppnas åter åt allmänheten, dock med max 50% kapacitet. 

Bärande av ansiktsmask utanför hemmet är obligatoriskt. Myndigheterna uppmanar till att fortsätta respektera social distansering och hygienregler.

Råd till svenska resenärer

UD avråder från icke-nödvändiga resor till Marocko. Pandemin är fortfarande inte över och länder kan införa nya spridningsreducerande åtgärder med kort varsel. Ett stort ansvar vilar på den enskilde som trots detta väljer att resa.

Vi rekommenderar därför varje resenär att:

- Läsa på inför resan

- Följa lokala regler och rekommendationer

- Planera sin hemresa noggrant 

- Anmäla sig till Svensklistan.

- Ladda ner UDResklar-appen och aktivera pushnotiser för att få senaste informationen. 

-Om du väljer att resa, reser du på eget ansvar. Läget i Marocko kan ändras på kort varsel.  

Marocko har infört ett kontaktnummer vid frågor om coronaviruset (på franska och arabiska): +212 801 00 47 47.  Mer lokal information inkl. uppdatering av antalet bekräftade fall av Covid-19 finns att läsa på Hälsoministeriets hemsida (på franska).

Läs mer om UD:s generella information och råd med anledning av coronaviruset här. Följ WHO:s vägledning om hygien.

Ambassaden lägger kontinuerligt upp information på hemsidan på svenska. Genom appen UDResklar kan du lätt få tillgång till reseinformationen. Sätt på pushnotiser för att informeras om när vi lägger upp ny information.

Det finns online nyhetskanaler på engelska som t.ex. Morocco World News och Yabiladi. Besök även Marockos Nationella Turistbyrås  Visit Morocco för reseinformation. 

Vaccination i Marocko

Enligt den information som givits kommer Marocko erbjuda vaccin till samtliga marockanska medborgare samt utlänningar bosatta i Marocko. I första hand kommer vissa kategorier prioriteras. På följande sida kan man läsa mer om vaccinationsprogrammet samt anmäla sig för vaccinering.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus 
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).   

 

Senast uppdaterad 04 aug 2021, 09.22