• Svenska

Om utlandet Marocko

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Aktuella händelser

Ansvariga marockanska myndigheter kommunicerade den 24 december 2021 att de stängda gränserna för all flyg- och färjetrafik förlängs till och med den 31 januari 2022. Fortsatt kommer flygbolag att kunna söka tillstånd för särskilda avgångar från Marocko under denna period. Endast flygbolagen kan svara på frågor om eventuella flygavgångar från Marocko. 

Svenska resenärer kan kontakta sitt res- eller flygbolag för eventuell ombokning.

Ambassaden rekommenderar alla resenärer som befinner sig i Marocko att lämna sina kontaktuppgifter på den så kallade svensklistan här.

Lägesuppdatering covid-19

Från och med den 1 oktober 2021 är den pandemirelaterade avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder hävd.

Det sanitära undantagstillståndet med anledning av Covid-19 råder fortfarande i Marocko.

Du finner svar på de vanligaste frågorna på följande sidor:

Marockos nationella turistbyrå

Marockos hälsoministerie

För uppdaterad lägesinformation om smittspridning i landet se t ex WHO:s hemsida om coronapandemin.

Särskilda inresebestämmelser

Reguljär flyg- och färjetrafik är ännu inte återupptagna men fr.o.m den 15 juni 2021 återupptogs vissa flygningar mellan Europa och Marocko och viss färjetrafik förekommer. Marockos luftrum är stängt för reguljär, kommersiell flygtrafik tills vidare. Marockos gränser är stängda sedan mars 2020 och särskilda inresebestämmelser råder fortfarande.

För resenärer från Sverige krävs ett vaccinationsintyg, där båda doser är tagna för minst två veckor sedan, för inresa till Marocko. Barn som är elva år och yngre är undantagna från kravet på vaccinationsintyg. Om du är fullt vaccinerade och har intyg på detta, krävs inget PCR-test eller karantän efter inresa. 

OBS! Inresereglerna kan ändras på kort varsel och det är resenärens ansvar att hålla sig informerad om vad som gäller vid avresa.

För aktuell information inför en resa till Marocko, hänvisar vi till Marockos Ambassad i Stockholm samt ber er rådfråga ert flygbolag/researrangör. Ändringar av inresereglerna kan ske på kort varsel. 

Tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige med anledning av covid-19

Marocko omfattas i dagsläget av EU:s/Sveriges inreseförbudslista då det inte längre bedöms uppfylla undantagskriterierna. 

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen. Uppdaterad information om hur resandet till Sverige påverkas av  coronapandemin finns på Polisens hemsida. Polisen svarar även på de vanligaste frågorna om resande till Sverige här.

Det tillfälliga inreseförbudet gäller inte svenska medborgare eller personer med hemvist i Sverige. 

Mer info om regeringsbeslutet. 

Lokala restriktioner

Inrikes flyg-, järnväg- och busstransporter avgår. Resor mellan regioner tillåts. Särskilda intyg kan krävas för att resa i vissa städer t.ex. Casablanca och Marrakech. Officiellt krävs ett vaccinintyg krävs för att besöka butiker, restauranger, myndigheter och de flesta förrättningar.

Man bör hålla sig uppdaterad om de lokala restriktioner och följa lokala myndigheters anvisningar.

Parker, moskéer och vissa stränder är öppna med vissa restriktioner. Restauranger, kaféer, skönhetssalonger, och frisörer är öppna men får inte överskrida 50% av sin kapacitet. Vissa hotell är öppna med vissa restriktioner. 

Sedan den 1 juni 2021, tillåts folksamlingar på max 50 personer inomhus och 100 personer utomhus. Särskilt intyg krävs för större folksamlingar. Teatrar, biografer, museum, historiska monument öppnas åter åt allmänheten, dock med max 50% kapacitet. 

Bärande av ansiktsmask utanför hemmet är obligatoriskt. Myndigheterna uppmanar till att fortsätta respektera social distansering och hygienregler.

Råd till svenska resenärer

Pandemin är fortfarande inte över och länder kan införa nya spridningsreducerande åtgärder med kort varsel. Ett stort ansvar vilar på den enskilde att själv ta reda på vad som gäller på resmålet och följa de regler och rekommendationer som finns.

Vi rekommenderar därför varje resenär att vara påläst och följa lokala myndigheters anvisningar och restriktioner. 

Vi rekommenderar alla resenärer att:

 • Läsa på inför resan.
 • Ta reda på vilka krav som ställs för att resa in i Marocko.
 • Följa lokala regler och rekommendationer.
 • Planera sin hemresa noggrant. Resenärer bör se över vad som krävs för hemresa (vaccin- och/eller testintyg) vid t ex mellanlandningar med flyg. 
 • Se till att du har en reseförsäkring eller se över din nuvarande försäkring. Försäkringsvillkoren kan ha ändrats med anledning av pandemin.
 • Anmäla sig till Svensklistan.
 • Ladda ner UDResklar-appen och aktivera pushnotiser för att få den senaste informationen.
 • Läget i Marocko kan ändras på kort varsel och resenärer bör resa med marginaler, vara beredda på att hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.
 • Ta reda på vad som gäller vid hemkomst till Sverige efter en utlandsresa, se Folkhälsomyndighetens webbsida.

Följ Folkhälsomyndighetens råd för att undvika smittspridning även utomlands:

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
 • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmäna färdmedel eller kollektivtrafik.
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang.

 

Marocko har infört ett kontaktnummer vid frågor om coronaviruset (på franska och arabiska): +212 801 00 47 47.  Mer lokal information inkl. uppdatering av antalet bekräftade fall av Covid-19 finns att läsa på Hälsoministeriets hemsida (på franska).

Läs mer om UD:s generella information och råd med anledning av coronaviruset här

Ambassaden lägger kontinuerligt upp information på hemsidan på svenska. 

Det finns online nyhetskanaler på engelska som t.ex. Morocco World News och Yabiladi. Besök även Marockos Nationella Turistbyrås  Visit Morocco för reseinformation. 

Vaccination i Marocko

Enligt den information som givits kommer Marocko erbjuda vaccin till samtliga marockanska medborgare samt utlänningar bosatta i Marocko. I första hand kommer vissa kategorier prioriteras. På följande sida kan man läsa mer om vaccinationsprogrammet samt anmäla sig för vaccinering.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus 
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).   

 

Senast uppdaterad 25 dec 2021, 12.24