• Svenska

Om utlandet Malaysia

Vad händer om jag stannar kvar i Malaysia under MCO?

Vad händer om jag stannar kvar i Malaysia under Movement Control Order-perioden (MCO) och mitt visum löper ut?

Malaysiska myndigheter har informerat ambassaden att utländska medborgare med giltiga resehandlingar vars visum (social visit pass) löpt ut under Movement Control Order-perioden tillåts lämna Malaysia senast den 21 april utan att behöva ansöka om något särskilt tillstånd/förlängning.
De som stannar kvar i Malaysia efter 21 april riskerar böter och/eller immigrationsförvar.

Enligt information som malaysiska myndigheter tillställt ambassaden avser de inte bevilja förlängningar av turistviseringar/social visit pass, såvida inte personen kan uppvisa ett intyg från ambassaden som stödjer dennes behov av att stanna i Malaysia. Vederbörande måste också visa ett bevis på sin adress och sin ekonomiska förmåga att vistas i landet.

Ambassaden kommer som regel inte att utfärda ett sådant stödjande intyg såvida inte personen är förhindrad att lämna Malaysia t.ex. till följd av allvarlig sjukdom och denne behöver då visa upp läkarintyg.

Frågor om visum och uppehållstillstånd i Malaysia bör ställas till Malaysias migrationsmyndighet via deras onlinesystem: http://eapp.imi.gov.my/tanya/create eller via malaysiska regeringens callcenter (MyCGG) telefon 03-8000-8000. Eller kontakta närmaste malaysiska ambassad.

Ambassaden kan inte uttala sig om möjligheterna att få en ansökan om visum eller uppehållstillstånd beviljad då det är en fråga för malaysiska myndigheter.

Senast uppdaterad 13 apr 2021, 17.02