• Svenska

Om utlandet Malaysia

Hur kan jag förnya mitt pass?

Ambassaden i Kuala Lumpur är inte en s.k. passmyndighet, dvs vi kan inte utfärda ordinarie pass. Detta enligt beslut av Regeringskansliet. Svenskar som bor i Malaysia och behöver förnya sina pass är normalt varit hänvisade till att ansöka vid andra ambassader i regionen t.ex. Singapore eller Bangkok, eller i samband med besök i Sverige, för att sedan kunna hämta ut passet vid ambassaden i Kuala Lumpur. 

Ambassaden är medveten om att reserestriktioner har ställt och ställer till problem för svenskar som behöver förnya sina pass, men ambassaden i Kuala Lumpur har inte den tekniska utrustning som krävs för att kunna ta emot ansökningar om ordinarie pass. Detta är inget som ambassaden kan ändra på utan vilka ambassader som ska vara passmyndigheter är beslut som tas av Regeringskansliet. Covid-19-situationen har inte föranlett någon ändring av uppdraget till ambassaden och det kommer inte heller fortsättningsvis att vara möjligt att ansöka om ordinarie pass på ambassaden.

Gränserna till Thailand och Singapore har efter lång tid öppnats och det är nu möjligt att resa dit för att ansöka om nytt ordinarie pass. 

Läs om vilka inresevillkor som gäller för respektive land på svenska ambassaden i Thailands hemsida respektive svenska ambassaden i Singapores hemsida. 

Ambassaden kan utfärda provisoriskt pass om det ordinarie passet förkommit, stulits eller löpt ut. Provisoriskt pass

Innehavare av provisoriskt pass måste besöka malaysiska Immigrationsmyndigheten för stämpel (godkännande) som är nödvändig för utresa ur landet.

Senast uppdaterad 21 apr 2022, 13.27