• Svenska

Om utlandet Kuba

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Inresebestämmelser från och med den 6 april 2022 

Varje internationell resenär ska inom 72 timmar innan ankomst till Kuba ha fyllt i hälsodeklaration via internet. Vid ankomst läses hälsodeklarationens QR kod av.

Hälsodeklarationen nås via: DViajeros (gob.cu)

För mer information om de uppdaterade inresebestämmelserna den 6 april 2022 hänvisas till det kubanska hälsoministeriets hemsida: Mintur - Sitio Oficial del Ministerio de Turismo de Cuba (gob.cu)

Övriga bestämmelser

Ansiksmask är obligatoriskt på sjukhus och andra hälsovårdsinrättningar. För personer som uppvisar luftvägssymptom är det obligatoriskt överallt i samhället. Det är också rekommenderat att bära ansiktsmask vid transport med allmänna färdmedel och andra platser där det är svårt att hålla avstånd. Detta gäller även för barn från två års ålder. Avsaknad av eller inkorrekt använding av ansiktsmask kan bötfällas med upp till 3 500 kubanska pesos (cirka 1 200 SEK).

Tidigare bestämmelser som nu är borttagna 

Tidigare krav på intyg på genomförd vaccination mot Covid-19 och intyg på negativt PCR-test som genomförts senast 72 timmar före avresa togs bort den 6 april 2022.

Obligatorisk karantän i fem dagar och uppföljande PCR-test, PCR  efter ankomst togs bort den 7 november 2021. 

Råd till svenska resenärer

Förbered din resa och res med marginaler

Coronapandemin pågår fortfarande och påverkar internationellt resande. Om du beslutar dig för att resa är det viktigt att vara påläst innan du reser och att noga förbereda din resa. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med kubanska myndigheter och det aktuella flygbolaget. För aktuell information om smittspridning och restriktioner kan ni besöka kubanska hälsoministeriets hemsida. 

Försäkring

Det är viktigt att ha en bra försäkring som gäller under resan och täcker planerade aktiviteter, kostnader för nödvändig vård och eventuell hemresa till Sverige. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring. Många försäkringsbolag har nu särskild information kopplat till coronaviruset på sina webbplatser.

Flygbolag 

Om du har frågor om en kommande resa eller frågor om av- eller ombokning bör du ta kontakt med din researrangör. Din researrangör har ett ansvar för dig som resenär.

Ekonomisk buffert 

Se till att ha en ekonomisk buffert så att du kan klara förseningar och oförutsedda utgifter kopplat till tex förändringar i in- och utresebestämmelser. 

Sjukkvård på Kuba

Resenärer bör ha i åtanke att hälso- och sjukvården på Kuba för närvarande präglas av en omfattande brist på mediciner och engångsartiklar (inklusive antibiotika och syrgas). Det gäller även klinikerna för utlänningar i Havanna. Därför kan behov av medicinsk evakuering bli aktuellt vid svårare medicinska tillstånd. Resenärer bör ha i åtanke att medicinsk evakuering är en byråkratisk process som kan ta tid.

Svensklistan 

Ambassaden uppmannar alla svenskar som befinner sig i Kuba att skriva upp sig på svensklistan. Om du skriver upp dig på svensklistan kan UD eller närmaste svenska ambassad vid behov nå dig i en krissituation. Anmäl dig här. Om du har skrivit upp dig på svensklistan men har lämnat landet ber vi dig att gå in och avanmäla.

Kontakt vid nödsituation 

Om du har frågor till UD kring corona och resande ber vi dig i första hand att läsa informationen på Sweden Abroad eller i appen UD Resklar.

Befinner du dig i en nödsituation bör du alltid kontakta ambassaden. Om du är strandsatt och undersöker möjliga resvägar tillbaka till Sverige är det bra att informera ambassaden om din situation, via mail eller via telefon under ambassadens ordinarie öppettider.
Här finner du ambassadens kontaktinformation. 

 

Senast uppdaterad 14 maj 2022, 16.30