Meny
  • Svenska

Om utlandet Kroatien

Se till att vara försäkrad

Inför resa till Kroatien önskar ambassaden påpeka betydelsen av att ha en gällande reseförsäkring. Beställ denna hos ett Försäkringsbolag.

Försäkringskassans EU-kort ger dig rätt till akut sjukvård inom ramen för det allmänna sjukvårdssystemet i Kroatien. Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjukvården som de som bor i landet. Beställ EU-kortet hos Försäkringskassan. Du kan beställa kortet här.

Gäller din försäkring?

Om olyckan är framme och du saknar försäkring kan din resa bli väldigt dyr, ibland hundratusentals kronor. De flesta hemförsäkringar har ett reseskydd som täcker 45 dygn. Men det räcker inte alltid. Ring ditt försäkringsbolag och fråga exakt vad som gäller. Ingår till exempel kostnad för sjukhusvård och hemtransport vid dödsfall? Har du ingen hemförsäkring bör du köpa en separat reseförsäkring. Visst försäkringsskydd kan ingå när du betalat din resa med ett bankkort. Kontakta din bank för närmare besked om de villkor som gäller.

Ska du resa en längre tid eller tillfälligt bosätta dig utomlands bör du komplettera din reseförsäkring för att få ett bra skydd under hela vistelsen.

Avrådan

Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa trots UDs avrådan. Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i en reseförsäkring och vilka villkor som gäller för den resa man bokat.

Du kan läsa mer om avrådan här.

EU-kortet

Om du bli sjuk inom Europa är det bra om du har med dig Försäkringskassan blå EU-kort. Då får du vård till samma kostnad som landets egna medborgare. Du kan beställa kortet här.

Se till att vara försäkrad

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer