• Svenska

Om utlandet Kroatien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19. För mer detaljer se nedan.

Lägesuppdatering covid-19

Såväl smittspridningen som belastningen på sjukvården ökar sedan en tid i Kroatien. De mest drabbade regionerna är för närvarande Primorsko-goranska län (där staden Rijeka ligger) följt av Splits län och Zagrebs stad.

Kroatiska myndigheter uppdaterar dagligen informationen om läget i landet på en särskild hemsida:

> Koronavirus.hr/en

För dagliga uppdateringar om smittspridningen se även ECDC:s hemsida:

> ECDC

Mer information:

> Croatian Institute of Public Health
> Total Croatia News

Särskilda inresebestämmelser

Kroatiska myndigheter har fattat beslut om nya inreseregler, som gäller från 1 april 2021. Se detaljerad information om gällande inreseregler nedan (på engelska):

> Inreseregler

Alla inresande från EU/EES-länder behöver uppvisa ett negativt PCR-test, ett negativt antigentest (som är godkänt av EU), bevis på att man erhållit två doser vaccin minst 14 dagar före inresetillfället eller bevis på genomgången coronainfektion. Om en inresande saknar ovanstående är det också möjligt att testa sig direkt efter inresan, med obligatorisk självisolering till dess att ett negativt testresultat erhållits.

Inresa för medborgare i EU/EES-länder och deras familjemedlemmar är fortsatt möjlig även från tredje land. I dessa fall gäller samma krav på test eller intyg som vid inresa från ett EU/EES-land.


Transit genom Kroatien är fortsatt tillåten utan ovanstående intyg, givet att den resande lämnar Kroatien inom 12 timmar från inresan.

Alla inresande rekommenderas att fylla i ENTERCROATIA-formuläret.

Situationen är fortsatt mycket föränderlig. Det kroatiska inrikesministeriet har detaljerad och uppdaterad information gällande inresa i Kroatien på sin hemsida: 
> Inrikesministeriet inresa

Frågor om inreseregler kan ställas direkt till kroatisk gränspolis på e-postadress uzg.covid@mup.hr

Information om inrese- och transitregler till samtliga EU-länder är tillgänglig via hemsidan Re-open EU. Informationen uppdateras löpande.

Från Zagreb flygplats kan man flyga till ett antal storstäder. Tills vidare är flyg till och från Storbritannien inställda. Det är obligatoriskt att bära munskydd på flygplatsen och under hela flygresan. För mer information kontakta det aktuella flygbolaget.

Lokala restriktioner

Det är obligatoriskt att bära munskydd i offentliga utrymmen, så som postkontor, banker, apotek, butiker, institutioner och servicebranscher (frisör, skönhetssalonger, etc.). Det är även obligatoriskt att bära munskydd utomhus, på platser där man inte kan hålla 1,5 meters avstånd.

Från den 1 mars är uteserveringar öppna. Vid offentliga sammankomster får endast 25 personer deltaga samt 10 personer vid privata sammankomster.

Bötesstraff kan utfärdas för den som inte bär munskydd enligt ovan angivna regler. Bötesbeloppet för privatpersoner uppgår till 500 HRK. Bötesstraff utfärdas även för fysiska personer som organiserar privata sammankomster i strid med restriktionerna, dvs. med mer än 10 personer. Bötesbeloppet uppgår till mellan 5 000 och 10 000 HRK.

Råd till svenska resenärer

Personer som vistas i Kroatien rekommenderas av kroatiska myndigheter att hålla sig till aktuella hygienföreskrifter samt hålla social distans.

Om du eller någon i resesällskapet befinner sig i Kroatien och drabbas av symptom bör jourhavande epidemiolog/smittskyddsläkare kontaktas på +385 98-227 753.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Glöm inte att avanmäla dig när du rest ut ur Kroatien.

Ladda även gärna ned appen UD Resklar och aktivera push-notiser.

För mer information se:

Folkhälsomyndighetens allmänna råd
Folkhälsomyndighetens frågor och svar
ECDC: Smittspridning inom EU/EES/UK – daglig uppdatering 
ECDC: Daglig uppdatering smittspridning i världen

Senast uppdaterad 01 apr 2021, 11.38