• Svenska

Om utlandet Kosovo

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Coronaviruset har drabbat Kosovo liksom övriga Europa och världen med omfattande effekter för samhället och individer. I Kosovo hade den 25 januari 2022 drygt 220 000 personer bekräfats med covid-19 och totalt hade drygt 3 000 avlidit. 

Kosovos sjukvård är bristfällig vad gäller kapacitet och resurser vilket gör landet skört i en situationen med ökad smittspridning. Det ökar befolkningens utsatthet och innebär en förhöjd risk för resenärer och besökare i landet. 

Mer information om den aktuella utvecklingen av situationen finns på Kosovos folkälsomyndighets Facebooksida - Instituti Kombëtar Shëndetsisë Publike të Kosovës och på WHO:s hemsida - World Health Organization

Särskilda inresebestämmelser

Från och med 1 maj 2022 gäller ett av följande för inresa till Kosovo:

  • Kosovos regering kräver inte längre intyg på fullständig vaccination eller negativt RT-PCR-test för covid-19. Däremot kan flygresebolagen kräva det i samband med avresa. 
  • Kosovos regering kräver i dagsläget inte något vaccinationsbevis. Ambassaden rekommenderar dock att man har med sig ett vaccinationsbevis. Detta i synnerhet då enskilda företag och evenemang kan använda vaccinationsbevis som smittskyddsåtgärd.
  • Flygbolag, transit och destinationsländer ställer olika krav och kan neka ombordstigning/resa om man inte uppfyller dessa. Flygbolagen har ensam behörighet att bestämma vem de tillåter att gå ombord på sina flygplan. I allmänhet rekommenderas tester före resa.
  • Vid resa till Kosovo med flyg, kontakta ditt flygbolag för särksild information och för att verifiera in-/utresekrav.
  • Var medveten om att särskilda inresebestämmelser ändras ofta.

Läs mer om undantag i inresebestämmelserna på regeringens hemsida här: engelska, albanska eller serbiska. För ytterligare frågor om Kosovos regler för inresor vänligen kontakta Kosovos myndigheter eller Kosovos ambassad i Stockholm. 

Nationella restriktioner

Läs om restriktioner på Kosovos regerings hemsida. För engelskspråkiga nyhetsmedier se följande: Koha Ditore och Prishtina Insight

Råd till svenska resenärer

  • Du som vistas i Kosovo uppmanas att följa de kosovanska hälsomyndigheternas rekommendationer: tvätta händer med tvål eller använd handsprit, undvik att ta i hand, hosta i armvecket och respektera minst 1,5 meters avstånd.
  • Notera att nya beslut om restriktioner och inresebestämmelser kan komma med kort varsel. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad via nyhetsmedia. 
  • För uppdateringar från Kosovos myndigheter rekommenderas Sjukvårdsministeriets Facebooksida (länk) och Folkälsomyndighetens Facebooksida (länk). 
Senast uppdaterad 21 mar 2022, 11.27