• Svenska

Om utlandet Kosovo

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Coronaviruset har drabbat Kosovo liksom övriga Europa och världen med omfattande effekter för samhället och individer. I Kosovo hade den 25 oktober 2021 hade drygt 160 000 personer bekräfats med covid-19 och totalt hade 2 900 avlidit. Under sommaren har antalet nya fall ökat lavinartat till följd av den nya deltavariantens stora spridning vilket ytterligare ökar skälen till försiktighet. 

Kosovos sjukvård är bristfällig vad gäller kapacitet och resurser vilket ökar befolkningens utsatthet och innebär ytterligare risk för resenärer och besökare i landet. 

Mer information om den aktuella utvecklingen av situationen finns på Kosovos folkälsomyndighets Facebooksida - Instituti Kombëtar Shëndetsisë Publike të Kosovës och på WHO:s hemsida - World Health Organization

Särskilda inresebestämmelser

För att resa in i Kosovo som svensk medborgare krävs något av följande:
a) PCR-test, max 72 timmar gammalt, eller;
b) serologiskt antikroppstest (-lgG) med positivt resultat, max 30 dagar gammalt, eller; 
c) intyg om att resenären är fullvaccinerad mot covid-19.

Personer under 16 år är undantagna kraven ovan. 

Läs mer om undantag i inresebestämmelserna på regeringens hemsida. Vid resa till Kosovo med flyg, kontakta ditt flygbolag för särksild information. För ytterligare frågor om Kosovos regler för inresor vänligen kontakta Kosovos myndigheter eller Kosovos ambassad i Stockholm. 

Nationella restriktioner

Enligt regeringens beslut den 12 september 2021 gäller följande restriktioner:

  • Utegångsförbud råder i hela landet mellan 00:00 och 05:00. 
  • Restauranger, barer, kaféer och liknande får hålla öppet mellan 05:00 och 23:00. 
  • Det är fortsatt lag på att bära ansiktsmask och hålla 1,5 distans till andra personer på allmän plats. Undantag för kravet görs för ensamma fotgängare, motionärer som joggar eller cyklar, vid intag av dryck eller mat samt för bilförare med sällskap. Brott mot lagen ger böter. 
  • Max två personer utöver chaufför får resa i taxibilar och ansiktsmask fordras. 
  • Max 30 personer får vistas i samma lokal vid konferenser, seminarier etc.
  • För köpcenter, kultur- och sportinstitutioner och liknande gäller begränsningar i besökarantalet. 

Observera att ytterligare restriktioner gäller. Läs mer på Kosovos regerings hemsida. För engelskspråkiga nyhetsmedier se följande: Koha Ditore och Prishtina Insight

Råd till svenska resenärer

  • Du som vistas i Kosovo uppmanas att följa de kosovanska hälsomyndigheternas rekommendationer: tvätta händer med tvål eller använd handsprit, undvik att ta i hand, hosta i armvecket och respektera minst 1,5 meters avstånd.
  • Notera att nya beslut om restriktioner och inresebestämmelser kan komma med kort varsel. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad via nyhetsmedia. 
  • För uppdateringar från Kosovos myndigheter rekommenderas Sjukvårdsministeriets Facebooksida (länk) och Folkälsomyndighetens Facebooksida (länk). 
Senast uppdaterad 27 okt 2021, 10.01