• Svenska

Om utlandet Kosovo

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Coronaviruset har drabbat Kosovo liksom övriga Europa och världen med omfattande effekter för samhället och individer. I Kosovo hade den 6 april drygt 94 000 personer bekräfats med covid-19 och totalt hade 1 900 avlidit. Mörkertalet bedöms vara omfattande. 

Kosovos sjukvård är bristfällig vad gäller kapacitet och resurser vilket ökar befolkningens utsatthet och innebär ytterligare risk för resenärer och besökare i landet. 

Mer information om den aktuella utvecklingen av situationen finns på Kosovos folkälsomyndighets Facebooksida - Instituti Kombëtar Shëndetsisë Publike të Kosovës och på WHO:s hemsida - World Health Organization

Särskilda inresebestämmelser

Kosovo kräver att resenärer från Sverige kan uppvisa ett mindre än 72 timmar gammalt PCR-test för inresa i Kosovo. För kosovanska medborgare krävs antingen ett negativt PCR-test eller krav på självisolering i hemmet under sju dagar efter ankomst.

Vid resa till Kosovo med flyg, kontakta ditt flygbolag för särksild information. För ytterligare frågor om Kosovos regler för inresor vänligen kontakta Kosovos myndigheter eller Kosovos ambassad i Stockholm. 

Lokala restriktioner

Den 6 april beslutade regeringen att införa en tillfällig nedstängning för att begränsa smittspridningen i samband med vad som anses vara den tredje vågen av ökad smittspridning av coronaviruset. 

Följande restriktioner gäller mellan 7 april och 18 april:

  • Utegångsförbud gäller mellan 22.00 och 05.00. 
  • Gastronomisektorn (restauranger, barer, kaféer och liknande) får ej hålla öppet för servering. Endast försäljning för avhämtning är tillåten. 
  • Mataffärer, apotek och bagerier får hålla öppet mellan 05.00 och 22.00.
  • Köpcenter, gym och träningscenter ska hålla stängt. 
  • Folksamlingar av mer än 10 personer är förbjudet. 

Övriga restriktioner som fortsatt gäller i hela landet:

  • Det är lag på att bära ansiktsmask och hålla två meters distans till andra personer på allmän plats. Brott mot lagen ger böter.

Observera att ytterligare restriktioner gäller. Läs mer på Kosovos regerings hemsida

Råd till svenska resenärer

  • Du som vistas i Kosovo uppmanas att följa de kosovanska hälsomyndigheternas rekommendationer: tvätta händer med tvål eller använd handsprit, undvik att ta i hand, hosta i armvecket och respektera minst 1,5 meters avstånd.
  • Notera att nya beslut om restriktioner och inresebestämmelser kan komma med kort varsel. Det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad via nyhetsmedia. Se länkar till engelskspråkiga webbaserade tidningar: Indeksonline, Gazeta Express, och Prishtina Insight
  • Det är obligatoriskt att bära munskydd utomhus, på offentliga platser, i affärer, köpcentrum och i kollektivtrafiken. 
  • För uppdateringar från Kosovos myndigheter rekommenderas Sjukvårdsministeriets Facebooksida (länk) och Folkälsomyndighetens Facebooksida (länk). 
Senast uppdaterad 08 apr 2021, 08.56