• Svenska

Om utlandet Kambodja

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Cirka 98 000 fall av Coronavirus covid-19 har bekräftats i Kambodja. Smittspridningen ligger på ca 400 nya bekräftade fall per dygn varav flera är importerade fall. Restriktioner i landet har funnits under lång tid och har visat sig i olika skepnader. De restriktioner som nu råder uppfattar många är oklara och svåra att förstå. Detaljer kring restriktionerna bör efterfrågas hos lokala myndigheter. Restriktionerna gäller t.o.m 23 sep men kan förlängas.

Vid resor i landet, mellan olika provinser, bör man kontrollera krav och regler noggrant innan man reser.

Den 11 mars 2021 trädde en ny lag i kraft som anger åtgärder som kan vidtas mot smittspridning och straff, många gånger långtgående i form av fängelse eller höga böter, om reglerna inte följs.

Vaccination mot covid-19 pågår med vaccinen Sinopharm och SinoVac från Kina och Covishield (Astra Zeneca) från Indien samt Johnson&Johnson. Det förekommer även information om att privata kliniker snart ska kunna erbjuda vaccin som Pfizer och Moderna men till en kostnad för den enskilde. Ambassaden har ingen roll gällande vaccinering för utlänningar. Individen får själv söka information om hur man kan bli vaccinerad. Kambodja har även börjat vaccinera 12-17-åringar och enligt uppgift är 75% av alla 12-17-åringar fullvaccinerade. Motsvarande siffra för personer över 18 år är 91%. Om vaccinering i Kambodja kommer att underlätta resande utomlands finns ingen uppgift om.

Särskilda inresebestämmelser

Kambodjanska myndigheter har i syfte att hindra spridning av coronaviruset covid-19 infört regler och avgifter för inresa i Kambodja. Här ges översiktlig information om de bestämmelser och regler som myndigheterna i Kambodja infört för inresa i Kambodja i syfte att hindra smittspridningen av covid-19 i landet. Lättillgänglig information på engelska saknas. Information bör inte anses vara uttömmande.

Alla utlänningar som vill resa till Kambodja måste få visering beviljad av en kambodjansk ambassad före resan. E-visa och visering vid ankomsten upphör tills vidare. Det är heller inte möjligt att ansöka om turistvisa. När visering beviljats ställs för inresa följande krav:

 • Ett hälsointyg med negativt resultat av covid-19 test som tagits mindre än 72 timmar före avresa
 • Sjukvårdsförsäkring som täcker minst 50 000 USD. Den enda försäkring som Kambodja accepterar är via Forte Insurance Company och den måste köpas före ankomst till Kambodja. Försäkringen kostar 90 USD och gäller i 20 dagar. Läs mer här om hur du köper försäkringen.
 • En deposition om 2 000 USD per person ska erläggas vid ankomsten för att täcka kostnader för test, karantän, sjukvård etc som kan komma att uppstå. Vissa undantag görs för resenärer med diplomat- och tjänsteviseringar.
 • Resenärer från utlandet måste tillbringa karantän under 14 dagar på hotell eller särskilda karantäncenter. Möjlighet att välja hotell finns. Resenären får själv betala för kost och logi.
 • Vid ankomsten till Kambodja (på flygplatsen) ska resenären genomgå nytt covid-19 test

De nya reglerna finns ännu inte publicerade på engelska på utrikesministeriet hemsida.

https://www.mfaic.gov.kh/covid-19

www.registrationservices.gov.kh

Överväg noga om en resa till Kambodja under dessa villkor är möjlig för din del. Bestämmelserna gäller tills vidare oavsett färdmedel.

Färdsätt till & från Kambodja

Kambodjas grannländer har stängt sina gränser till Kambodja.

Den kris som coronaviruset covid-19 gett upphov till innebär att många flygbolag har ställt in avgångar till och från Kambodja. Möjligheterna att resa med flyg från Kambodja till Sverige är få.

Ambassaden uppmanar resenärer att genom kontakt med resebyrå eller flygbolag undersöka vilka flygningar som planeras äga rum med förbindelse till Sverige och regler för transit eller inresa. Inför resa är det viktigt att resenären själv noga undersöker krav angående test och möjligheterna att uppfylla dessa både vad gäller slutdestination och transitländer. Kontrollera också om bagage kan checkas in för hela resan eller om inresa krävs på transitflygplatsen för att hämta ut bagage och sedan checka in det igen: om inresa krävs kan det innebära karantän för resenären. 

Om du inte lyckas hitta resmöjlighet ber vi dig kontakta ambassaden. Det ger oss en bättre bild av läge och behov. Bäst är om du skickar mejl till följande adress: ambassaden.phnom-penh@gov.se

Resenärer uppmanas hålla sig uppdaterade via kambodjanska myndigheter och deras hemsidor eller kontakta Kambodjas ambassad i London eller lokala myndigheter i Kambodja. Reglerna kan komma att ändras med kort varsel.

Lokala restriktioner

Som tidigare fortsätter man med smittspårning. Smittade tas till sjukhus men landet har även infört så kallad 'home treatment' där man kan stanna i hemmet om man har milda symptom. Myndigheterna uppmanar till fysisk distansering och god hygien och man har sedan 20-feb incidenten infört krav på att alla som besöker en byggnad, affär, restaurang etc ska registrera sig via en QR-kod. Detta för att öka möjligheten till smittspårning om det skulle bli nödvändigt.

För frågor om covid-19 i Kambodja kan följande person kontaktas: Mr Sung Vinntak, Director of Department of International Cooperation, Ministry of Health (MoH) på telefonnummer 077 93 95 98.

Råd till svenska resenärer

 • Svenska resenärer uppmanas anmäla sig till Svensklistan samt ladda ner appen UD Resklar.
 • Var påläst och följ händelseutveckling samt lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet. Var även beredd på att myndigheterna kan fatta snabba beslut och vidta nya åtgärder för att motverka spridningen av smitta.
 • Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning. Se även Folkhälsomyndighetens råd vid resa.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten
 • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus
 • Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.
 • Svenskar som lämnat Kambodja ombeds avanmäla sig från Svensklistan: https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/avanmälan/
 • Behöver man komma i kontakt med en pålitlig resebyrå för att boka flygbiljett till Sverige kan man kontakta Ming Liang Group Travel Agency på ticketing@mingliangtravel.com

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen, läs mer här

Frågor & Svar om inreseförbudet till Sverige finns att läsa på Polisens hemsida här

Ni kan även läsa om Folkhälsomyndighetens rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet här.

 

Senast uppdaterad 09 sep 2021, 17.00