• Svenska

Om utlandet Jordanien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Covid-19 sprids för närvarande i hela det jordanska samhället. Den senaste statistiken kan hittas här på det jordanska hälsoministeriets hemsida. För mer information kan en även ringa 111 från jordanska telefoner.

Särskilda inresebestämmelser

Flygplatsen QAIA i Amman är öppen för trafik.

Svenska resenärer behöver vid inresa kunna visa upp en ifylld hälsodeklaration, ett negativt covid-19-test som inte är äldre än 72 timmar vid inresa (gäller även vaccinerade resenärer), samt en i Jordanien giltig hälsoförsäkring. Dessutom måste resenärer fylla i detta formulär innan avresa. För icke-vaccinerade resenärer förbokas via denna sida ett PCR-test som tas vid ankomst på flygplatsen. Testet kostar circa 30 dinarer och bokas samt betalas på förhand. 

Vid ankomst gäller följande: Vaccinerade resenärer kan visa sitt negativa Covid-test och vaccinbevis, och behöver inte göra ett PCR-test. Icke-vaccinerade resenärer visar den förbetalda QR-koden och genomför ett PCR-test på flygplatsen. Provsvaret kommer vanligtvis inom ett dygn. Om testet skulle vara positivt måste resenären genomföra en hemkarantän i sju dagar och uppvisa ett nytt (negativt) PCR-test när karantänperioden är över. 

Mer information och instruktioner för att flyga till Jordanien hittas här.

UD:s avrådan för icke-nödvändiga resor till Jordanien hävdes 8 juli 2021. UD avråder ej längre för resor till Jordanien. 

Lokala restriktioner

Munskydd är ett krav för att besöka butiker, institutioner och allmänna platser. Ibland måste besökare även bära plasthandskar. För att besöka köpcentrum, hotell och restauranger samt en rad andra platser krävs ett så kallat vaccinpass. Utöver dessa restriktioner är ett flertal undantagslagar i kraft och ambassaden råder svenska medborgare att aktivt följa med i nyhetsrapporteringen. Regler och restriktioner ändras med jämna mellanrum.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet. Följ även Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bland annat:

• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
• Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
• Undvik att delta i större sociala sammanhang.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig gärna på svensklistan.

Senast uppdaterad 08 dec 2021, 09.50