Meny
  • Svenska

Om utlandet Italien

Italienska myndigheters åtgärder för att reducera smittspridning av Covid-19

Italien fortsätter att lätta på landets restriktioner genom nytt dekret.

Till produktionssektorn som redan i tidigare dekret gradvis öppnat sin verksamhet tillkommer nu affärer, restauranger, barer, pubar, museum, religiösa samfund, frisörer, gym, badhus och annan kommersiell verksamhet för personlig vård. Från den 12 juni är vissa sportevenemang utan åskådare tillåtna och den 15 juni öppnade fridisaktivitet för barn och ungdomar både var gäller inomhus- och utomhusaktiviteter. Teatrar, biografer och konsertlokaler har öppnat med restriktioner på max 1000 åskådare för event utomhus och max 200 åskådare för event inomhus. Samtliga av ovannämnda aktiviteter öppnar med strikta restriktioner för organisatörer vad gäller säkerhetsåtgärder för att hindra smittspridning.

Allmänna parker är fortsatt öppna och individuell träning förblir tillåten med obligatoriskt minimumavstånd från andra personer på minst 2 meter. Det är tillåtet att träffa vänner och släktingar med krav på att hålla social distans och att använda munskydd. 

Badanläggningar och stränder öppnar enligt enskilda regioners föreskrifter men alltid med krav på distansering av besökare och restriktioner av organiserade aktiviteter och kommersiell verksamhet.

Företag ska fortsätta att begränsa personalstyrkan till minimumnivå och i största möjliga utsträckning omorganisera till hemarbete eller införa arbetsskift.

Det fortsätter även att vara förbjudet att ha medföljare till akutmottagningar eller besöka personer som är tillfälligt inlagda för sjukvård om inte vårdpersonal meddelar annat. Landets skolor och universitet beräknas öppna i september.

Personer med en kroppstemperatur över 37,5 ska stanna i hemmet och undvika sociala kontakter. Obligatorisk karantän gäller för personer som varit i direktkontakt med bekräftat smittade personer eller personer som uppvisar symptom på sjukdomen.

Användning av munskydd
Krav på att använda munskydd råder i allmänna inomhuslokaler som mataffärer, apotek, postkontor, banker, arbetsplatser, ombord på flygplan samt i lokaltrafiken och vid hållplatser. Vid vistelse utanför hemmet rekommenderas användning av munskydd, man ska undvika att ta i hand, hälsa på avstånd och hålla ett säkerhetsavstånd på minst en meter från andra personer. 

Regionala enskilda restriktioner
Vissa enskilda regioner har lokala beslut både för att lätta eller förstärka nationella restriktioner. Se under rubriken förflyttningar mellan regioner inom landet för ytteligare information.

Samtliga personer som befinner sig i Italien, omfattas av beslutade åtgärder.

Dekret i sin helhet finns att ladda ner på italienska inrikesministeriets hemsida. Frågor och svar på allmänna frågor angående COVID-19 och gällande dekret på italienska utrikesministeriets hemsida (på flera språk). Du kan även finna uppdaterad information på det italienska civilförsvarets hemsida samt på italienska nyhetsbyrån ANSA:s hemsida. 

Ambassaden följer noga utvecklingen och uppmanar svenskar att följa lokala myndigheters anvisningar och händelseutvecklingen genom media. 

Senast uppdaterad 18 jun 2020, 16.12