Meny
  • Svenska

Om utlandet Italien

Italienska myndigheters åtgärder för att reducera smittspridning av Covid-19

Italien har gradvis öppnat upp sina verksamheter med strikta restriktioner vad gäller säkerhetsåtgärder för att hindra smittspridning. Badanläggningar och stränder är öppna enligt enskilda regioners föreskrifter men alltid med krav på distansering av besökare och restriktioner av organiserade aktiviteter och kommersiell verksamhet.

Italienska myndigheter har på grund av ökad smittspridning sett sig tvunga att från den 16 augusti tillsvidare stänga danslokaler och discotek. 

Företag fortsätter att begränsa personalstyrkan till minimumnivå och i största möjliga utsträckning omorganisera till hemarbete eller införa arbetsskift.

Det fortsätter att vara förbjudet att ha medföljare till akutmottagningar eller besöka personer som är tillfälligt inlagda för sjukvård om inte vårdpersonal meddelar annat. Landets skolor och universitet beräknas öppna i september.

Personer med en kroppstemperatur över 37,5 ska stanna i hemmet och undvika sociala kontakter. Obligatorisk karantän gäller för personer som varit i direktkontakt med bekräftat smittade personer eller personer som uppvisar symptom på sjukdomen.

Användning av munskydd
Krav på att använda munskydd råder i allmänna inomhuslokaler som mataffärer, apotek, postkontor, banker, arbetsplatser, ombord på flygplan samt i lokaltrafiken och vid hållplatser. Vid utomhusvistelse där det finns risk för trängsel är det krav på att bära munskydd mellan klockan 18.00 till klockan 06.00. Vid övrig vistelse utanför hemmet rekommenderas användning av munskydd, man ska undvika att ta i hand, hälsa på avstånd och hålla ett säkerhetsavstånd på minst en meter från andra personer. 

Regionala enskilda restriktioner
Vissa enskilda regioner har lokala beslut både för att lätta eller förstärka nationella restriktioner. Se under rubriken förflyttningar mellan regioner inom landet för ytteligare information.

Samtliga personer som befinner sig i Italien, omfattas av beslutade åtgärder.

Dekret i sin helhet finns att ladda ner på italienska inrikesministeriets hemsida. Frågor och svar på allmänna frågor angående COVID-19 och gällande dekret på italienska utrikesministeriets hemsida (på flera språk). Du kan även finna uppdaterad information på det italienska civilförsvarets hemsida samt på italienska nyhetsbyrån ANSA:s hemsida. 

Ambassaden följer noga utvecklingen och uppmanar svenskar att följa lokala myndigheters anvisningar och händelseutvecklingen genom media. 

Senast uppdaterad 17 aug 2020, 15.08