• Svenska

Om utlandet Indonesien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

 

Lägesuppdatering Covid-19

Pandemin fortgår i Indonesien, liksom indonesiska myndigheters hantering för att begränsa den. Det är viktigt för varje enskild att hålla sig informerad om vad som gäller lokalt samt att följa lokala myndigheters anvisningar och instruktioner. Smittspridningen av coronaviruset avtar för närvarande och restriktionerna lättas succesivt. Vissa lokala restriktioner (PPKM) återstår visserligen och händelseutvecklingen innebär också att restriktionerna är regelbundet föränderliga. Det indonesiska COVID-19 Respons Acceleration Task Force informerar Beranda | Covid19.go.id (på indonesiska).

Särskilda inresebestämmelser

Möjligheterna för internationella besökare att resa in i landet har i stort sett återgått till det normala. Indonesien har efter pandemin infört krav på att resenärer från en del länder, bl a Sverige, ska ansöka om visum vid ankomst. Detta kan göras online före avresa eller vid ankomst. Indonesian eVoa - Visa On Arrival Application (imigrasi.go.id) Man behöver också ha laddat ner hälsodeklarationsapplikationen PeduliLindungi. Resenärer behöver vid inresa i Indonesien uppvisa giltig reseförsäkring som täcker Covid-19 relaterad sjukvård, pass som är giltigt i sex månader efter inresa och returbiljett.

Inresande som uppvisar symptom på Covid-19 vid ankomst måste göra ett PCR-test.

Om PCR-testen efter ankomst ger ett positivt resultat behöver resenären  isolera sig på hotel eller genomgå sjukhusvistelse, beoende på hur allvarliga symptomen är.

Mer information finns här:

Press Release: Visa on Arrival for 43 Countries and Visa Exemption Arrangements for ASEAN Tourists 

Frågor om inresebestämmelser och viseringar för resor från Sverige bör i första hand ställas till indonesiska ambassaden i Stockholm:

Kedutaan Besar Republik Indonesia, DI STOCKHOLM, , KERAJAAN SWEDIA (kemlu.go.id)

Lokala restriktioner

För närvarande gäller s.k. "sociala restriktioner" (PPKM) i olika grad över hela Indonesien, till följd av spridningen av Covid-19 i landet. Restriktionerna innebär att resenärer som ska resa inrikes behöver uppvisa vaccinationsintyg. Vid inrikes resa bör man undersöka vilka förutsättningar/krav som gäller för just den resan med sin researrangör.

Råd till svenska resenärer

Det är upp till varje person att själv avgöra huruvida en resa bör företas eller inte. Svenska resenärer bör notera att nya reserestriktioner kan införas med kort varsel. Resenärer uppmanas hålla sig informerade om reserestriktioner. Tänk på att varje land ansvarar för sina respektive reserestriktioner – inte svenska myndigheter. 

Svenska medborgare bör även säkerställa att de har fullgott försäkringsskydd, men bör samtidigt notera att sjukvården i Indonesien håller betydligt lägre standard än den svenska, även i Jakarta och på Bali, och är heller inte jämförbar med andra länder i regionen. 

Ambassaden rekommenderar svenska medborgare att ladda ner applikationen UD Resklar och där läsa reseinformationen om Indonesien samt 'generella råd inför din resa' om det nya coronaviruset

Senast uppdaterad 17 feb 2023, 15.16