• Svenska

Om utlandet Indien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Sveriges ambassad i New Delhi och Generalkonsulatet i Mumbai övervakar utvecklingen avseende covid-19 i Indien löpande. Du kan få information om hur smittspridningen i de olika regionerna ser ut på indiska hälsoministeriets hemsida.

Den 14 april annonserade Maharashtras chefsminister igår kväll en 15 dagars lång ”Janta Curfew” med början den 14 april. Det råder utegångsförbud och endast nödvändig aktivitet som tillgång till mat och vård tillåts.

Indien har ett  testsystem för covid-19 och resultat kan i de flesta fall erhållas inom 24 timmar. För att boka ett test bör man kontakta en läkare eller kontrollera med indiska myndigheter vart man kan genomföra ett covid-test. För att hitta en klinik för covid-test kan man besöka hemsidan för Indian council for medical research. Kostnaden för ett covid-test är fastslaget av delstatsregeringar och ligger mellan 400-2250 rupies.

Indien påbörjade sitt vaccinationsprogram den 16 januari 2021 men är ännu inte öppet för alla grupper. För mer information om Indiens vaccinationsprogram kan man läsa här.

Särskilda inresebestämmelser

Svenska medborgare kan resa till Indien under vissa förutsättningar t.ex. affärsresor eller personer som avser bosätta sig i Indien. Resor för turism är fortsatt inte tillåtet. För alla frågor gällande viseringar eller resor till Indien bör Indiens ambassad i Stockholm eller Indiens migrationsmyndighet (FRRO) kontaktas.

Lokala restriktioner

De olika delstaterna i Indien har väldigt olika regler gällande karantän, covid-test och andra begränsningar. De olika delstaternas riktlinjer ändras ofta så det är viktigt att kontrollera vad som gäller för det fall man reser över delstatsgränser. 

Råd till svenska resenärer

  • Svenska medborgare uppmanas att följa de indiska hälsomyndigheternas rekommendationer samt lokala myndigheters anvisningar.
  • Det är obligatoriskt att använda munskydd utomhus.
  • Löpande följa medierapporteringen och eventuella uppdateringar från indiska myndigheter kring covid-19 i Indien.

Användbara länkar:

Bureau Of Immigration (boi.gov.in)

Novel Corona Virus | Ministry of Health and Family Welfare | GOI (mohfw.gov.in)

Home | Ministry of Civil Aviation | GoI

New Delhi Airport

Det indiska hälsoministeriet har en stödlinje som är öppen dygnet runt med engelsktalande personal. För att nå stödlinjen kan man ringa +91 11 2397 8046 eller mejla ncov2019@gmail.com

För att få konsultation med en läkare kan man ringa The Indian Medical Associations stödlinje på +91 99996 72238 eller +91 99996 72239

Information och kontakter i Sverige

UD har inrättat ett särskilt nummer för frågor kring covid-19 och resande, +46 8 405 9200. För akuta konsulära nödsituationer ska man kontakta Sveriges ambassad i New Delhi på +91 11 4419 7100. Om du befinner dig i delstaten Maharashtra eller Goa ska du kontakta Generalkonsulatet i Mumbai på +91 22 6113 2300. Efter kontorstid kan du alltid nå UD:s konsulära jour på +46 8 405 50 05.

Om du befinner dig i Indien eller planerar en resa kan du ladda ner appen Resklar och registrera dig på svensklistan

Sveriges nationella informationsnummer för information kring covid-19 är 113 13.

För den senaste informationen kring inreseregler i Sverige kan man läsa mer på folkhälsomyndighetens och polisens hemsidor.

 

Senast uppdaterad 15 apr 2021, 11.18