• Svenska

Om utlandet Grekland

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Coronapandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel.

För information från grekiska myndigheter om smittspridningen i landet vänligen se följande länk: Covid19 Tracking Map

Ytterligare information om smittspridning i Grekland kan erhållas via Europeiska unionens hemsida: Re-open EU

Särskilda inresebestämmelser

Sedan 1 maj 2022 krävs inte längre vaccinationsbevis, tillfrisknandebevis eller bevis på negativt covid-test vid inresa i Grekland. Det krävs heller inte längre någon digital anmälan före inresan.

För ytterligare information om inresebestämmelser och åtgärder som syftar till att minimera smittspridningen av Covid-19 i Grekland, se följande länkar:
Protocol for Arrivals in Greece
Visit Greece
Destination Greece. Health first!

Lokala restriktioner

Sedan 1 juni 2022 är det inte längre obligatoriskt att använda munskydd i samtliga inomhusmiljöer. Krav på användande av munskydd i kollektivtrafik och vid resa med färja kvarstår. Munskydd av typ FFP2 eller N95, alternativt dubbla munskydd, gäller.

Lokala restriktioner och krav för resor kan variera och ändras med kort varsel. Ambassaden rekommenderar därför kontakt med respektive rederi, flygbolag och så vidare för information om vad som gäller för den specifika inrikesresan.

Vid insjuknande i covid-19 under vistelse i Grekland gäller minst fem dagars karantän, antingen på vistelseadressen eller på hotell anvisat av grekiska myndigheter.

Den som inte följer lokala restriktioner riskerar böter.

Råd till svenska resenärer

Ett stort eget ansvar faller på den enskilde resenären att genomföra resan på ett säkert sätt. Varje resenär ska noga överväga sin resa, vidta ordentliga förberedelser, informera sig om de förutsättningar som gäller och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats. Resenärer uppmanas hålla tät kontakt med sina resebolag, och se över sitt försäkringsskydd. Det är viktigt att resenärer är beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Läs ambassadens reseinformation och anmäl dig gärna på följande länk: Svensklistan Ladda även ner appen UD Resklar

Vid insjuknande i covid-19 under vistelse i Grekland kan råd ges via det nationella numret 1135 eller 211 777 90 35.

Ytterligare information från grekiska myndigheter finns via följande länkar:
National Public Health Organization
Ministry for Climate Change and Civil Protection

Länk till jourapotek (engelska):
Pharmacies on Duty in Greece

Senast uppdaterad 01 jul 2022, 08.31