Meny
  • Svenska

Om utlandet Frankrike

Aktuella frågor och svar om Coronaviruset covid-19

Här uppdaterar vi frågor och svar om Coronaviruset covid-19 som kommer in till ambassaden. Senaste uppdateringen gjordes lördag 29 mars kl 14.45

Klicka HÄR för att komma till ambassadens reseinformation

AKTUELLA FRÅGOR OCH SVAR OM CORONA:

Vad händer om jag inte har med mig intyg när jag går ut?

Det är obligatoriskt att ha med sig ett signerat intyg när man går ut. Bryter man mot reglerna riskerar man böter från 135 till 450 euros eller 6 månaders fängelse. 

Jag flyger hem till Sverige via Frankrike. Behöver jag speciellt intyg?

Franska myndigheter vill att resenären ska kunna visa att Sverige är hemlandet och slutdestination. Det går att göra på följande sätt:

  • Ta med utskrivet personbevis på engelska från Skatteverket där folkbokföringen framgår Skatteverkets information om personbevis.
  • Går det inte att ladda ner personbevis kan ambassaden vid behov skicka ett intyg på franska per mail. OBS, gäller enbart personer som är bosatta i Sverige och på väg hem.  Kontakta i så fall ambassaden via mejl ambassaden.paris-konsular@gov.se.
  • Var noga med att kunna visa samtliga resehandlingar för resan till Sverige.

Jag behöver hämta ut mitt pass på ambassaden. Hur löser jag det om jag inte får gå ut?

Alla pass som ska hämtas på ambassaden ligger kvar till dess att de kan hämtas ut. Ambassaden skickar inte tillbaka passen till Sverige. Har du frågor, mejla konsulära sektionen: ambassaden.paris-konsular@gov.se

Mitt pass har gått ut och jag behöver göra ett nytt. Är det ett giltigt skäl för att ta sig till ambassaden?

Nej, det är inte ett giltigt skäl just nu att ta sig till ambassaden i Paris för att ansöka om pass. Men det går att förnya sitt pass även efter att det gamla passet har gått ut. Passansökan görs enbart via tidsbokning.

Jag förstår inte reglerna för fysisk aktivitet utomhus, vad det är som gäller?

Den 24 mars blir reglerna för fysisk aktivitet utomhus striktare. Det blir bara tillåtet att utöva sportaktiviteter utomhus max en timme per dag. Aktiviteten, ex jogging och promenera, ska ske max en kilometer från bostaden. Man ska sporta ensam. Det är inte tillåtet att uppsöka idrottsanläggning eller sporta i grupp. Viktigt att ta med intyget, med rätt ruta ikryssad. Det går alltid att skriva ner intyget för hand. Det ska innehålla: Namn, adress, födelsedatum, anledning och underskrift. Länk till Ny blankett.

Är det sant att matmarknaderna i Frankrike ska stänga?
Ja, premiärminister Phillipe meddelade de 23 mars att alla öppna matmarknader i Frankrike stängs från och med tisdag 24 mars. Undantag för de orter som ansökt om att få hålla öppet. Ta kontakt med ditt lokala Mairie för besked om vad som gäller där du bor.

Rekommenderar ni att man stannar i Frankrike om man just nu bor här eller är det bättre att ta sig hem till Sverige?

Både Sverige och Frankrike avråder bestämt från icke-nödvändiga resor just nu. Du har rätt att hem till Sverige, men fundera över om det verkligen är nödvändigt just nu.

Får jag resa hem till Sverige om jag är skriven i Frankrike?

Både Sverige och Frankrike avråder från alla icke-nödvändiga resor. Är du bosatt här bör du följa franska myndigheters rekommendationer. Som svensk medborgare har du rätt att resa till Sverige, men du bör fundera på om en resa är nödvändig.

Behöver man ta med pass och kopia på elräkning eller liknande när man gå ut?

När man går ut ska man ha giltigt id-handling och ifyllt intyg med sig. Ladda ner Ny blankett. Man väljer själv om man vill kunna visa var man bor med ytterligare dokument. 

Om jag ska resa till flygplatsen och den ligger långt hemifrån, hur gör jag då?

Du kan resa till flygplatsen men se till att ha din flygbiljett redo att visa upp om det blir poliskontroll. Skriv också ut intyget, och ange att du är på väg till flygplatsen.

Kan jag resa hem till Sverige med husdjur?

Ja, det går fortfarande att resa med husdjur men du måste följa de regler som finns, djuret ska ha pass, chip och giltiga vaccinationer. Kontakta veterinär.

Har jag som utlandssvensk rätt till sjukvård i Sverige?

Om du är bosatt i Frankrike och besöker Sverige, har du rätt till akut vård. Du ska alltid ta med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kort) utfärdat av landet du bor i.

Vad innebär det att Sverige stänger sina gränser?

Den 17 mars beslutade den svenska regeringen att tillfälligt stoppa alla icke-nödvändiga resor till Sverige. Beslutet gäller enbart resor från länder utanför Europa (EES samt Schweiz). 
Resor inom Europa - tex. från Frankrike till Sverige - omfattas alltså inte av inresestoppet, detta oavsett vilket medborgarskap den resande har.

Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända till sina hem, även om de reser från ett land utanför Europa.

Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Det gäller t.ex. diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, såsom hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor till Sverige.

Med sitt beslut följer regeringen en uppmaning från EU-kommissionen att vidta åtgärder för att tillfälligt stoppa icke-nödvändiga resor till EU. Inresestoppet gäller från den 19 mars och i första skedet under 30 dagar.

Kan vi köra från Spanien över gränsen till Frankrike och vidare till Tyskland med husvagn för att åka hem till Sverige?

Det ska fortfarande gå att resa igenom Frankrike för att återvända till Sverige. T ex bila från Spanien via Tyskland till Sverige.
Observera att det är grundliga kontroller och långa köer vid de flesta gränser och det ska gå att motivera att man är på hemresa.
Reser du över gränser kan du behöva uppvisa ett dokument som visar att du är bosatt i Sverige. Genom Skatteverket kan du beställa eller skriva ut ett personbevis där din folkbokföring i Sverige framgår: Skatteverkets information om personbevis.

Går det inte att ladda ner personbevis kan ambassaden vid behov skicka ett intyg på franska per mail. OBS, gäller enbart personer som är bosatta i Sverige och på väg hem.  Kontakta i så fall ambassaden via mejl ambassaden.paris-konsular@gov.se.

Om du ska passera genom flera länder, kontrollera alltid respektive lands reseinformation på ambassadernas hemsida HÄR, den uppdateras kontinuerligt.

Är hotellen öppna i Frankrike?

Hotell i Frankrike omfattas inte av allmän stängning. Men eftersom antalet resenärer gått ner kraftigt, har många hotell i Frankrike valt att stänga på grund av coronaviruset. Kontakta och boka hotell i förväg via booking.com eller annan hotellbokningstjänst. 

Vad gäller för att flyga från Frankrike till Sverige, kommer alla flyg ställas in nu när gränserna stängs? 

Svenska medborgare och boende i Sverige kan flyga hem. Det är EU:s yttre gräns som stängs. Men det är färre som reser och många flyg är inställda, situationen ändras kontinuerligt.  Mycket viktigt att höra med flygbolaget om ditt flyg går som vanligt. Res i mycket god tid till flygplatsen eftersom det är färre förbindelser och utökade kontroller.

Om jag ska resa hem från ett land utanför EU och mellanlandar i Frankrike, kan jag fortsätta till Sverige?

Ja, det ska gå att mellanlanda i Frankrike och flyga vidare till Sverige. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kan återvända till sina hem, även om de reser från ett land utanför Europa.

Franska myndigheter vill att resenären ska kunna visa att Sverige är hemlandet och slutdestination. Det går att göra på följande sätt:

  • Ta med utskrivet personbevis på engelska från Skatteverket där folkbokföringen framgår Skatteverkets information om personbevis.
  • Går det inte att ladda ner personbevis kan ambassaden vid behov skicka ett intyg på franska per mail. OBS, gäller enbart personer som är bosatta i Sverige och på väg hem.  Kontakta i så fall ambassaden via mejl ambassaden.paris-konsular@gov.se.
  • Var noga med att kunna visa samtliga resehandlingar för resan till Sverige.

Den 17 mars beslutade den svenska regeringen att tillfälligt stoppa alla icke-nödvändiga resor till Sverige. Beslutet gäller enbart resor från länder utanför Europa (EES samt Schweiz). 
Resor inom Europa - tex. från Frankrike till Sverige - omfattas alltså inte av inresestoppet, detta oavsett vilket medborgarskap den resande har.
Info om Paris flygplatser:  https://www.parisaeroport.fr/en/passengers/services/news/coronavirus---information-to-passengers-traveling-from-paris

Vi flyger från ett land utanför EU till Geneve och behöver åka över franska gränsen för att hämta vår bil, innan vi reser vidare till Sverige. Får vi resa in i Frankrike från Schweiz?

Enligt ambassaden i Berns hemsida så ska det inte vara några problem att resa ut ur Schweiz. Det är fortfarande fri rörlighet inom Schengen som gäller för EU-medborgare. Eftersom ni är på väg till Sverige bör det inte vara några problem. Däremot så kan det vara en lång kö vid gränspasseringen.

Vi ser att UD avråder från alla resor till alla länder. Vi hyr en lägenhet i sydfrankrike till april. Vad innebär denna avrådan för oss? Med tanke på hyror vi betalat, vår reseförsäkring, returflygbiljett?

Eftersom ni redan har rest till Frankrike så ska ni i första hand rätta er efter landets rekommendationer. Ambassaden uppdaterar ständigt reseinformationen på hemsidan

Planerar ni att avbryta resan tidigare så bör ni i första hand ställa frågan till er hyresvärd angående återbetalning av hyra etc. och även kontakta flygbolaget för att se om ni kan boka om er resa. Kontakta er försäkring för att se vad som täcks av den i detta läget.  

När avråder UD?
Oavsett om UD avråder från en resa eller inte måste du som resenär fatta egna beslut om din resa.
UD:s avrådan grundar sig på en helhetsbedömning av ett lands, eller delar av ett lands, säkerhetsläge utifrån ett antal kriterier. UD kan exempelvis avråda från resor om konsekvenserna av en smittsam sjukdom påverkar samhället på ett omfattande sätt med bristfällig sjukvård, interna reserestriktioner, påverkad infrastruktur och transportsystem som också påverkar ambassadens möjligheter att bistå svenskar konsulärt. UD kan också avråda från resor baserat på en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Har ni någon information om vilket taxibolag/annat färdsätt som fungerar till Paris flygplats Charles de Gaulle? Behöver jag ha ett intyg från ambassaden för att ha rätt att ta mig hem till Sverige?

Det finns ett antal taxibolag som kör till flygplatserna i Paris, bl a G7. Det har fasta priser och man kan beställa i förväg. Inget intyg från ambassaden behövs. Däremot bra att kunna visa upp en biljett för resan om man blir stoppad. Det går också att printa ut det papper som alla som vistas utomhus ska fylla i och bära med sig. Du hittar intyget att printa och fylla i Blanketten.

Jag hyr en lägenhet i Frankrike, men är förnärvarande i Sverige. Har en bokad resa tillbaka inom kort. Kommer jag in i Frankrike?

Franska myndigheters rekommendationer är att undvika onödiga resor inom Schengen. Svenska UD avråder från resor till alla länder, så du bör nog ställa dig frågan om din resa till Frankrike är nödvändig eller om den kan vänta ett par veckor.

President Macron har meddelat att från den 17/3 kl 12.00 får man inte gå ut i Frankrike om man inte har särskilt skäl. Kan jag resa hem till Sverige?

Ja, du kan resa hem till Sverige. Men kontrollera med ditt flygbolag om flygen går. Många är inställda. Var noga med att ta med flygbiljetten för att visa upp om du kontrolleras på vägen till flygplatsen, eftersom det numera krävs intyg för att röra sig fritt i Frankrike. 
Kör du bil, ska det gå att köra genom t ex Tyskland och Danmark, men räkna med gränskontroller och väntetider. Kontrollera alltid senaste nytt på ambassadernas hemsida

Finns det risk för att hamna i karantän om jag reser till Frankrike?

Både Sverige och Frankrike avråder från alla resor just nu. Är du fransk medborgare eller skriven i Frankrike får du resa in. Frankrike har satt hela befolkningen i karantän genom utegångsförbud sedan 17 mars. Det gäller just nu fram till och med den 15 april. Endast korta vistelser utomhus är tillåtna, till mataffär, läkare, bank, apotek och begränsad fysisk aktivitet. Se reseinformationen. 
Den franska hälsomyndigheten uppdaterar fortlöpande informationen på sin hemsida. Ett hotline nummer (numéro vert): 0800 130 000 har satts upp för att svara på frågor om coronaviruset (på franska). För sjukvårdsrådgivning kontakta SAMU som nås via telefonnumret 15. Svenska resenärer bör vara medvetna om att det kan förekomma kontroller av resenärer som uppvisar symptom och som anländer från områden med bekräftat smittade personer.

Vad händer om jag hamnar i karantän? Vem står för kostnaderna? Vad gör ambassaden?

Som alltid är det viktigt att ha en bra försäkring som gäller under hela resan och täcker kostnader för nödvändig vård och eventuell hemresa till Sverige. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring. Många försäkringsbolag har nu särskild information kopplat till coronaviruset på sina webbplatser. Om du reser med en researrangör har företaget ett ansvar gentemot dig som kund. Om du har frågor om en kommande resa eller frågor om av- eller ombokning bör du ta kontakt med din researrangör. Ambassaden erbjuder råd och stöd till svenskar i nödsituation. På flera orter i Frankrike finns det även svenska honorärkonsulat som lyder under ambassaden.

Frankrike har stängt skolor, restauranger och caféer, kan jag handla mat, får jag gå ut?

Sedan den 17 mars kl 12 är det inte längre tillåtet att röra sig fritt i Frankrike. Enbart korta nödvändiga förflyttningar är tillåtna, som till mataffär, läkare, apotek eller annat akut ärende. Det är tillåtet att sporta utomhus en timme om dagen, inom en radie av en kilometer från bostaden. Ensam.

Det är obligatoriskt att bära med sig ett intyg som förklarar giltigt skäl till varför man är ute. Det ska innehålla datum, namn, adress och skäl till förflyttningen, att visa vid eventuell kontroll. Här är Ny blankett att fylla i. Det går också att skriva ner uppgifterna på ett papper.
100 000 polisen kommer att patrullera. Om reglerna inte följs riskerar man böter mellan 135 och 1 500 euros el 6 månaders fängelse.
De förflyttningar som är tillåtna är:
- till och från arbetet, om man inte kan arbeta hemma
- till och från affären för att handla det nödvändigaste
- läkarbesök, apotek mm kopplat till hälsa och sjukvård
- familjerelaterade besök för att hjälpa utsatta äldre eller barnpassning
- korta besök utomhus, t ex fysisk aktivitet nära hemmet på egen hand eller att gå ut med hunden. inga tränigsaktiviteter i grupp är tillåtna  

Kan jag åka kollektivt och resa med tåg eller flyg i Frankrike?

Alla resor och förflyttningar i Frankrike är förbjudna. Enbart helt nödvändiga resor får göras med giltigt intyg som kontrolleras på tågstationer och flygplatser.
Tåg, metro buss mm fungerar med är påverkade i olika utsträckning.
Bäst är att hålla sig informerad genom att besöka hemsidorna: 
Länkar till Frankrikes samtliga flygplatser hittar du HÄR
Länk till SNCF: hemsida med information om tågtrafik hittar du HÄR
Länk till RATP (kollektivtrafik i Paris) hittar du HÄR

Jag ska flyga till/från Frankrike i närtid? Kommer de franska flygplatserna att stänga?

Flygtrafiken är påverkad. Har du en flygresa inbokad bör du kontakta ditt flygbolag eller researrangör för information.

Släpps jag in som svensk i Frankrike?

Både Frankrike och Sverige avråder helt från att resa just nu. Enbart nödvändiga resor är tillåtna. Franska medborgare och personer skrivna i Frankrike tillåts komma in i Frankrike. Svenskar på väg hem till Sverige, kan mellanlanda i Frankrike på väg hem. Det gäller även resanden från ett land utanför EU. 

Jag ska göra pass och undrar om ni planerar stänga ambassaden?

I dagsläget fortsätter ambassaden med sin verksamhet, men vi uppmanar alla att följa franska myndigheters förbud mot att förflytta sig utomhus, utan särskilt skäl. Pass kräver numera tidsbokning. För mer information, se pass utomlands.

Om jag befinner mig i Frankrike och blir sjuk, vart hör jag av mig då?

Om du som EU-medborgare blir hastigt sjuk under en tillfällig vistelse i ett annat EU-land – under semestern, affärsresan eller studierna – har du rätt till vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du har samma rätt till vård som invånarna i landet du besöker. Du ska alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Det är ett konkret bevis på att du är försäkrad i ett EU-land. Om du inte har något EU-kort eller om du inte kan använda det (till exempel för privat vård), kan du inte vägras vård. Men du måste kanske betala på plats och sedan söka ersättning efter hemkomsten. Om du misstänker att du kan vara smittad av coronavirus ska du följa lokala hälsovårdsmyndigheters rekommendationer: ring SAMU som nås via nummer 15.

Jag har en flygresa bokat till Sverige via Kastrup eller Oslo. Kommer jag att kunna resa vidare till Sverige?

Kontakta ditt flygbolag för information eller läs på norska och danskamyndigheters hemsidor t.ex,

https://avinor.no/informasjon-i-forbindelse-med-koronaviruset/ 

https://www.cph.dk/en/flight-information/travel-restrictions-in-copenhagen-airport

Uppmanar UD svenskar att resa hem?

Alla som befinner sig utomlands bör se över sin egen situation. Det kan exempelvis ibland vara bäst att inte resa överhuvudtaget för en tid framöver. Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en viss grad av ovisshet. Det är ett beslut som individen måste ta. Det kan dock vara bra att se över sin hemförsäkring så att reseskyddet täcker eventuella merkostnader.

Kommer UD att hjälpa svenskar att ta sig hem?

UD:s möjligheter att bistå kan i nuvarande situation påverkas av omständigheterna som nu råder. UD uppmanar den enskilde att själv ordna sin återresa genom sin resebyrå, sitt flygbolag eller försäkringbolag. Vi förstår att situationen är svår, men resenärer kommer behöva anpassa sig till rådande förutsättningar och acceptera ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken återupptas. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs.

Det är ett gemensamt ansvar att nu försöka hantera situationer som beror på utbrottet av coronavirus. Resebranschen, försäkringsbolag, utrikesförvaltningen och den enskilde måste alla hjälpas åt. Läget är på många sätt exceptionellt när det gäller möjligheterna att resa mellan och inom länder.

Om du befinner dig på resa utomlands, följ lokal nyhetsrapportering för att få uppdaterad information om situationen. Följ också ambassadernas reseråd som uppdateras löpande.

 Klicka HÄR för att komma till ambassadens reseinformation

Senast uppdaterad 29 mar 2020, 14.51