Meny
  • Svenska

Om utlandet Frankrike

Aktuella frågor och svar om Coronaviruset covid-19

Här uppdaterar vi frågor och svar om Coronaviruset covid-19 som kommer in till ambassaden. Senaste uppdateringen gjordes 20 juli 2020.

Klicka HÄR för att komma till ambassadens reseinformation

AKTUELLA FRÅGOR OCH SVAR OM CORONA:

I FRANKRIKE

Vilka restriktioner gäller i Frankrike?

Det är fritt att förflytta sig i Frankrike men det är obligatoriskt att bära munskydd på allmänna platser inomhus och i kollektivtrafiken. 

Det råder fortfarande hälsoundantagstillstånd i de utomsjöiska departementen Mayotte och Guyane  till och med den 30 oktober 2020. 

 

Regeringen kan vidta åtgärder för att införa restriktioner på lokal nivå om smittspridningen skulle öka i vissa departement.

För mer info, följ myndigheternas föreskrifter: 

Mer Information på franska på regeringens hemsida.
Mer Information på engelska på regeringens hemsida.
Mer information per departement för lokal information. 

Är hotell och restauranger öppna i Frankrike?

Frankrike välkomnar turister igen och hotellen är öppna. Kontakta och boka hotell i förväg via booking.com eller annan hotellbokningstjänst. 

Restauranger, barer och caféer är öppna men med större avstånd mellan borden. Paris stad ställer till förfogande parkeringsfickor och trottoarer för tillfälliga uteserveringar fram till den 30 september. 
Museer, teatrar och biografer är åter öppna.

Kan jag åka kollektivt och resa med tåg eller flyg i Frankrike?

Tåg, metro och buss har återgått till normal tidtabell. Munskydd är obligatoriskt i all kollektivtrafik för alla över 11 år.

Inrikes- och utrikesflyget öppnar upp gradvis. Särskilda restriktioner med obligatorisk munskydd på flygplatser och ombord och kontroll av kroppstemperatur innan ombordstigning. Kontrollera med gärna med respektive flygbolag.
Håll dig informerad genom att besöka hemsidorna: 
Länkar till Frankrikes samtliga flygplatser hittar du HÄR
Länk till SNCF: hemsida med information om tågtrafik hittar du HÄR
Länk till RATP (kollektivtrafik i Paris) hittar du HÄR

Om jag befinner mig i Frankrike och blir sjuk, vart hör jag av mig då?

Om du som EU-medborgare blir hastigt sjuk under en tillfällig vistelse i ett annat EU-land – under semestern, affärsresan eller studierna – har du rätt till samma vård som invånarna i landet du besöker. Du ska alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Det är ett konkret bevis på att du är försäkrad i ett EU-land. Om du inte har något EU-kort eller om du inte kan använda det (till exempel för privat vård), kan du inte vägras vård. Men du måste kanske betala på plats och sedan söka ersättning efter hemkomsten. Om du misstänker att du kan vara smittad av coronavirus ska du följa lokala hälsovårdsmyndigheters rekommendationer: ring SAMU som nås via nummer 15.

Gäller samma regler som i Frankrike för de som bor i Monaco?

Om man befinner sig i Monaco måste man följa Monacos rekommendationer. Monaco lyfte reserestriktioner och utegångsförbud redan den 4 maj. Beger man sig till franska sidan gäller naturligtvis de franska reglerna: https://covid19.mc/en/mesures-de-deconfinement/

RESOR TILL SVERIGE FRÅN FRANKRIKE

Vad gäller för att flyga från Frankrike till Sverige?

Flygtrafiken mellan Frankrike och Sverige är öppen.Svenska medborgare och folkbokförda  i Sverige kan alltid flyga hem.

Om jag ska resa hem från ett land utanför EU och mellanlandar i Frankrike, kan jag fortsätta till Sverige?
Ja, det ska gå att mellanlanda i Frankrike och flyga vidare till Sverige. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kan återvända till sina hemländer, även om de reser från ett land utanför Europa.
Franska myndigheter vill att resenären ska kunna visa att Sverige är hemlandet och slutdestination. Det går att göra på följande sätt:
- Fyll i ett inreseintyg och ett hälsointyg, laddas ner det här.
- Ta med utskrivet personbevis på engelska från Skatteverket där folkbokföringen framgår Skatteverkets information om personbevis.
- Var noga med att kunna visa samtliga resehandlingar för resan till Sverige.

Kan vi resa till vårt fritidsboende i Sverige utan särskilda skäl?

Ja, sedan den 15 juni är Frankrikes avrådan för resor, hävd. Det går att resa till Sverige oavsett skäl. 

Är det möjligt att åka på semester till Sverige? Vad krävs?

Ja, Sveriges gräns är öppen för resande inom EU/Schengen. Frankrike har hävt avrådan för att resa från och med den 15 juni. Sverige hävde avrådan att resa till 10 länder i Europa däribland Frankrike från och med 30 juni.

 Kan det bli problem om bilresan till Sverige sker med franskregistrerad bil?

Reseavrådan till Sverige från Frankrike hävdes 15 juni. Observera att det kan vara olika regler i olika länder på väg hem till Sverige. Titta under respektive land på swedenabroad.se  för att se vad som gäller för genomresa. 

 Kan jag resa hem till Sverige med husdjur?

Ja, det går fortfarande att resa med husdjur men du måste följa de regler som finns, djuret ska ha pass, chip och giltiga vaccinationer. Kontakta veterinär.

Har jag som utlandssvensk rätt till sjukvård i Sverige?

Om du är bosatt i Frankrike och besöker Sverige, har du rätt till akut vård. Du ska alltid ta med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kort) utfärdat av landet du bor i.

Jag hyr en lägenhet i Frankrike, men är förnärvarande i Sverige. Har en bokad resa tillbaka inom kort. Kommer jag in i Frankrike?

Det är tillåtet att resa till Frankrike.

Vad gäller för svenskar som vill ta sig till Frankrike från Sverige? Jag har en sommarbostad i Frankrike men visats tillfälligt i Sverige?

Det går bra sedan 15 juni.


Finns det risk för att hamna i karantän om jag reser till Frankrike?


Karantän gäller ej för svenska medborgare eller andra inom EU/Schengen. För resande från länder utanför EU/Schengen till Frankrike gäller karantän. 

Den franska hälsomyndigheten uppdaterar fortlöpande informationen på sin hemsida. Ett hotline nummer (numéro vert): 0800 130 000 har satts upp för att svara på frågor om coronaviruset (på franska). För sjukvårdsrådgivning kontakta SAMU som nås via telefonnumret 15. Svenska resenärer bör vara medvetna om att det kan förekomma kontroller av resenärer som uppvisar symptom och som anländer från områden med bekräftat smittade personer.

RESOR MELLAN SVERIGE OCH FRANKRIKE

Är det bättre att resa med bil än med flyg?
Generellt sätt innebär resa med bil genom flera länder, att olika restriktioner gäller. Se respektive lands reseinfo på ambassadens hemsida: www.swedenabroad.se

Jag ska flyga till/från Frankrike i närtid. Går flygen?

Air France har flera dagliga avgångar mellan Frankrike och Sverige. SAS kommer att börja flyga f r o m mitten av augusti 

Det är obligatoriskt munskydd ombord på flygen, t ex Air France. Har du en flygresa inbokad bör du kontakta ditt flygbolag eller researrangör för information. 

Vi ser att UD avråder från alla resor till alla länder. Vi hyr en lägenhet i sydfrankrike till juni. Vad innebär denna avrådan för oss? Med tanke på hyror vi betalat, vår reseförsäkring, returflygbiljett?

Eftersom ni redan har rest till Frankrike så ska ni i första hand rätta er efter landets rekommendationer. Ambassaden uppdaterar ständigt reseinformationen på hemsidan

Planerar ni att avbryta resan tidigare så bör ni i första hand ställa frågan till er hyresvärd angående återbetalning av hyra etc. och även kontakta flygbolaget för att se om ni kan boka om er resa. Kontakta er försäkring för att se vad som täcks av den i detta läget.  

PASSFRÅGOR

Jag behöver hämta ut mitt pass på ambassaden. Är det öppet?

Ambassaden är öppen. Se våra öppettider här: https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/frankrike-paris/kontakt/
 Alla pass som ska hämtas på ambassaden ligger kvar till dess att de kan hämtas ut.  Har du frågor, mejla konsulära sektionen: ambassaden.paris-konsular@gov.se

Mitt pass har gått ut och jag behöver göra ett nytt. Kan jag göra det? 
Ja, men du måste boka tid i förväg för Passansökan.

Jag ska göra pass och undrar om ni planerar stänga ambassaden?

I dagsläget fortsätter ambassaden med sin verksamhet.  Pass kräver numera tidsbokning. För mer information, se pass utomlands.

ÖVRIGA FRÅGOR

När avråder UD?

Oavsett om UD avråder från en resa eller inte måste du som resenär fatta egna beslut om din resa.
UD:s avrådan grundar sig på en helhetsbedömning av ett lands, eller delar av ett lands, säkerhetsläge utifrån ett antal kriterier. UD kan exempelvis avråda från resor om konsekvenserna av en smittsam sjukdom påverkar samhället på ett omfattande sätt med bristfällig sjukvård, interna reserestriktioner, påverkad infrastruktur och transportsystem som också påverkar ambassadens möjligheter att bistå svenskar konsulärt. UD kan också avråda från resor baserat på en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Uppmanar UD svenskar att resa hem?

Alla som befinner sig utomlands bör se över sin egen situation. Det kan exempelvis ibland vara bäst att inte resa överhuvudtaget för en tid framöver. Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en viss grad av ovisshet. Det är ett beslut som individen måste ta. Det kan dock vara bra att se över sin hemförsäkring så att reseskyddet täcker eventuella merkostnader.

Kommer UD att hjälpa svenskar att ta sig hem?

UD:s möjligheter att bistå kan i nuvarande situation påverkas av omständigheterna som nu råder. UD uppmanar den enskilde att själv ordna sin återresa genom sin resebyrå, sitt flygbolag eller försäkringbolag. Vi förstår att situationen är svår, men resenärer kommer behöva anpassa sig till rådande förutsättningar och acceptera ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken återupptas. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs.

Det är ett gemensamt ansvar att nu försöka hantera situationer som beror på utbrottet av coronavirus. Resebranschen, försäkringsbolag, utrikesförvaltningen och den enskilde måste alla hjälpas åt. Läget är på många sätt exceptionellt när det gäller möjligheterna att resa mellan och inom länder.

Om du befinner dig på resa utomlands, följ lokal nyhetsrapportering för att få uppdaterad information om situationen. Följ också ambassadernas reseråd som uppdateras löpande.

 Klicka HÄR för att komma till ambassadens reseinformation

Senast uppdaterad 20 jul 2020, 16.20