• Svenska

Om utlandet Egypten

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Det finns en samhällsspridning av covid-19 i Egypten. WHO:s statistik finns här. Testningen är begränsad i Egypten och de officiella siffrorna återspeglar enligt de egyptiska myndigheterna inte smittspridningens omfattning, precis som på många andra platser i världen.

Särskilda inresebestämmelser

Från och med den 1 september 2020 måste alla resenärer uppvisa negativt PCR-testcertifikat för covid-19 vid inresa i Egypten. Certifikatet måste vara utfärdat på antingen engelska eller arabiska. Det måste uppvisas i pappersform: elektroniska certifikat godkänns inte. Själva provtagningen får inte ha skett mer än 72 timmar före ankomsten till Egypten. Kravet på PCR-test gäller för alla nationaliteter, inklusive egyptier, och för inresa till alla orter. Barn som är yngre än sex år gamla är undantagna från kravet.

För resenärer som flyger till Hurghada, Marsa Alam, Sharm el-Sheikh eller Taba kan det finnas möjligheter att låta PCR-testa sig på destinationsortens flygplats vid ankomsten som alternativ till att uppvisa certifikat. Observera att väntetiden kan vara lång vid testning på flygplats. Tänk även på att du som resenär kan åläggas inläggning på designerat sjukhus alternativt isoleras på annan plats, om testet skulle visa sig vara positivt.

Ambassaden rekommenderar alla resenärer att kontakta sitt flygbolag för mer detaljer och information då reglerna kan ändras med kort varsel och då tillämpningen kan variera mellan flygbolag. 

Förutom negativt covid-19-test, måste alla resenärer fylla i en hälsodeklaration i samband med resa till Egypten.

Lokala restriktioner

Restriktionerna i Egypten har sedan våren 2020 förändrats en flertal gånger och med kort förvarning. Resenärer uppmanas följa lokala myndigheter och medier för att hålla sig uppdaterade.

Munskydd är obligatoriskt i många allmänna utrymmen som kontor, banker, affärer och muséer, samt i kollektivtrafik och även i taxi. Den som inte bär munskydd där det påbjuds kan åläggas böter och även riskera åtal.

Det finns vissa restriktioner i öppettider kvälls- och nattetid för icke samhällsnödvändig verksamhet. Även kollektivtrafiken är starkt begränsad nattetid. Det finns också restriktioner för evenemang med stort antal deltagare, som exempelvis bröllop; samt för turistattraktioner, hotell och annan besöksverksamhet som till exempel restauranger, kaféer och biografer.

Temperaturtagning i panna eller på hand/handled är vanligt förekommande på exempelvis hotell, restauranger, biografer och köpcenter. Den som har feber kan i vissa fall bli tvungen att utföra ett covid-19-test. Om covid-19-test utfaller positivt, kan man åläggas inläggning på designerat sjukhus alternativt isoleras på annan plats.

Sedan den 27 juni 2020 råder inte längre något utegångsförbud i Egypten.

Egypten stängde den 19 mars 2020 flygplatserna för internationella passagerarflyg. Sedan den 1 juli 2020 är flygtrafiken åter i gång.    

Råd till svenska resenärer

UD avråder från icke nödvändiga resor till Egypten och en rad andra länder fram till och med den 31 maj 2021. Avrådan kan bland annat innebära att din reseförsäkring inte gäller som vanligt. Läs mer om vad en reseavrådan generellt innebär här 

Ambassaden uppmanar alla svenskar i Egypten att anmäla sig till svensklistan. Resenärer bör även ladda ner appen UD resklar och aktivera pushnotiser.

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner. Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning, bland annat:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang.

Om man får covid-19-symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk. Vid behov får man söka vård på plats.

Sjukvård i Egypten kan vara dyr och standarden på vården varierar. Observera att vanliga reseförsäkringar via exempelvis hemförsäkring, i allmänhet inte gäller under den tid som UD avråder från resor till landet. Om du trots allt väljer att resa, kontrollera med ditt försäkringsbolag hur du tecknar en försäkring som gäller trots reseavrådan.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.

Senast uppdaterad 01 apr 2021, 10.45