• Svenska

Om utlandet Egypten

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Det finns en samhällsspridning av covid-19 i Egypten. WHO:s statistik finns här. Testningen är begränsad i Egypten och de officiella siffrorna återspeglar enligt de egyptiska myndigheterna inte smittspridningens omfattning, precis som på många andra platser i världen.

Särskilda inresebestämmelser

Reglerna för inresa till Egypten uppdateras regelbundet. För den senaste informationen hänvisas till Egyptens ambassad i Stockholm.

Lokala restriktioner

Restriktionerna i Egypten har sedan våren 2020 förändrats en flertal gånger och med kort förvarning. Resenärer uppmanas följa lokala myndigheter och medier för att hålla sig uppdaterade.

Munskydd är obligatoriskt i många allmänna utrymmen som kontor, banker, affärer och muséer, samt i kollektivtrafik och även i taxi. Den som inte bär munskydd där det påbjuds kan åläggas böter och även riskera åtal.

Det finns vissa restriktioner i öppettider kvälls- och nattetid för icke samhällsnödvändig verksamhet. 

Temperaturtagning i panna eller på hand/handled är vanligt förekommande på exempelvis hotell, restauranger, biografer och köpcenter. Den som har feber kan i vissa fall bli tvungen att utföra ett covid-19-test. Om covid-19-test utfaller positivt, kan man åläggas inläggning på designerat sjukhus alternativt isoleras på annan plats.

Sedan den 27 juni 2020 råder inte längre något utegångsförbud i Egypten.

Egypten stängde den 19 mars 2020 flygplatserna för internationella passagerarflyg. Sedan den 1 juli 2020 är flygtrafiken åter i gång.    

Råd till svenska resenärer

Ambassaden uppmanar alla svenskar i Egypten att anmäla sig till svensklistan. Resenärer bör även ladda ner appen UD resklar och aktivera pushnotiser.

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner. Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning, bland annat:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang.

Om man får covid-19-symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk. Vid behov får man söka vård på plats.

Sjukvård i Egypten kan vara dyr och standarden på vården varierar. Observera att vanliga reseförsäkringar via exempelvis hemförsäkring, i allmänhet inte gäller under den tid som UD avråder från resor till landet. Om du trots allt väljer att resa, kontrollera med ditt försäkringsbolag hur du tecknar en försäkring som gäller trots reseavrådan.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.

Senast uppdaterad 14 okt 2021, 17.01