• Svenska

Om utlandet Cypern

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

OBS! Vänligen notera att nedan information gällande norra Cypern grundar sig på icke-officiella källor och dessutom kan komma att ändras utan ambassadens kännedom.

Lägesuppdatering covid-19

För exakta siffror av smittspridningen i Republiken Cypern och jämförelser med andra EU-länder se: https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea.

Turister som testar positivt för Covid-19 under sin vistelse försätts i 7 dagars obligatorisk karantän vid förbestämda anläggningar. Cypern har meddelat att de står för uppehälle, mat, samt medicinska kostnader i samband med den obligatoriska karantänperioden, men det är viktigt att känna till att man under denna period inte tillåts lämna rummet och att det är sannolikt att man behöver dela rum med någon annan. Om man skulle behöva ordna eget boende för att isolera sig i samband med positivt testresultat finns det ingen garanti för att Cypern täcker kostnaderna. Cypern täcker inte kostnaden för ny hemresa om man missar sin ordinarie hemresa för att man testat positivt och försatts i karantän. 

Inresebestämmelser för Republiken Cypern: Från och med 1 juni krävs inget vaccinationsbevis, tillfrisknandebevis eller bevis på negativt Covid test för inresa till Republiken Cypern.

Detaljerad information om inresebestämmelser finns på den cypriotiska myndighetens hemsida: Destination Protocol.

Inresa till norra Cypern:

Det krävs inget vaccinationsbevis, tillfrisknandebevis eller bevis på negativt Covid test för inresa till norra Cypern.

För ytterligare detaljerad information om covid-19 på norra Cypern, se https://pio.mfa.gov.ct.tr/en/covid-19/

Gränsövergångarna mellan Republiken Cypern och norra Cypern

Gränsövergångarna mellan Republiken Cypern och norra Cypern är öppna utan några coronarelaterade restriktioner.

Lokala restriktioner

OBS! Vänligen notera att nedanstående information är en sammanfattning av rådande lokala restriktioner, och resenärer från Sverige måste alltid själva hålla sig uppdaterade om lokala bestämmelser och ändringar. Detaljerad information om rådande restriktioner finns att läsa på Press and Information Office hemsida. htpps://www.pio.gov.cy

För tillfället gäller följande covid-19-relaterade restriktioner i Republiken Cypern:

Användning av munskydd är obligatorisk för alla personer över 12 år i kollektiva transportmedel och vid besök på äldreboenden, allmänna och privata sjukhus, medicinska och diagnostiska mottagningar, apotek samt vårdcentraler.

Icke användning av munskydd kan bötfällas med €300.

Besök hos patienter på offentliga och privata sjukhus är tillåtet, förutsatt att man kan uppvisa ett negativt antigen test som inte är äldre än 24 timmar eller eller PCR-test som inte är äldre än 48 timmar, för alla personer över 6 år (oavsett individens vaccinationshistoria).

 

Norra Cypern

För ytterligare information om covid-19 på norra Cypern, se https://pio.mfa.gov.ct.tr/en/covid-19/

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bl.a.

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Folkhälsomyndighetens frågor och svar:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

ECDC: Smittspridning inom EU/EES/UK – daglig uppdatering https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

ECDC: Daglig uppdatering smittspridning i världen https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Senast uppdaterad 16 sep 2022, 11.37