• Svenska

Om utlandet Brasilien

Nya coronaviruset: vanliga frågor och svar

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen Covid-19) med ursprung i Kina.

Jag är satt i karantän/isolerad utomlands, kan UD eller ambassaden hjälpa mig?

UD styr inte över andra länders lagar och regler. Smittskyddsbestämmelserna varierar från land till land. UD uppmanar alltid svenskar som befinner sig utomlands att följa landets lokala lagar.

Jag saknar pengar för att uppehälle/mat under tiden jag är satt i karantän – kan UD eller ambassaden hjälpa mig?

I första hand är det den myndighet i landet som tagit beslut om karantän som ansvarar för de personer som satts i karantän. Har du rest med en researrangör och är i karantän på ett av arrangörens hotell, bör du ta kontakt med din researrangör. Konsulärt ekonomiskt bistånd omfattar inte lån för uppehälle eller fortsatt vistelse utomlands.

Jag är i behov av mediciner – kan UD eller ambassaden hjälpa mig?

Tag kontakt med lokal sjukvård eller den myndighet som ansvarar för karantänsbeslutet. UD eller ambassaderna kan inte förse dig med mediciner från Sverige.

Uppmanar UD svenskar att resa hem?

Alla som befinner sig utomlands bör se över sin egen situation. Det kan exempelvis ibland vara bäst att inte resa överhuvudtaget för en tid framöver. Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en viss grad av ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken sätter igång igen. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs. Det är ett beslut som individen måste ta. 

Kommer UD att hjälpa svenskar att ta sig hem?

UD:s möjligheter att bistå kan i nuvarande situation påverkas av omständigheterna som nu råder. UD uppmanar den enskilde att själv ordna sin återresa genom sin resebyrå, sitt flygbolag eller försäkringbolag. Vi förstår att situationen är svår, men resenärer kommer behöva anpassa sig till situationen och acceptera ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken återupptas. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs.

Hur påverkas min hemresa av andra länders inresebestämmelser?

Ditt flygbolag bör kunna ge information om hela din resa. Du kan också besöka Sveriges ambassad i det landet du byter flyg eller ankommer till.

Jag har fått covid-19 utomlands – vad gör jag?

Följ lokala myndigheters råd som du bl.a. hittar på ambassadens reseinformation. Du bör också kontakta ditt försäkringsbolags larmcentral.

Mer information om smittspridning och hälsoråd 

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin hemsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här. 

ECDC och WHO:s webbsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar.

Senast uppdaterad 01 jul 2021, 13.53