Meny
  • Svenska

Om utlandet Brasilien

Flygtrafik

Den 29/7 beslutade Brasilien att stängningen av land- och sjögränserna förlängs ytterligare 30 dagar. Det är däremot möjligt att resa in till vissa internationella flygplatser (bl a Guarulhos nära staden São Paulo) för besök och turism på upp till 90 dagar. Givet den allmänna situationen är det speciellt viktigt att eventuella resenärer innehar en sjukförsäkring som är giltig för hela visitelsetiden i Brasilien. Resenärer utan sjukförsäkring kommer inte att tillåtas inresa. Vänligen observera att UD:s reseavrådan för Brasilien fortfarande gäller, varför många svenska försäkringar fortsatt inte täcker sjukhusvård i landet.

Undantag från inreseförbudet via land- och sjögräns medges för vissa kategorier såsom brasilianska medborgare, personer med permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd i Brasilien, medarbetare i internationella organisationer samt diplomater. Varutransporter och humanitär hjälp är också undantagna. Dessutom kan inresa för personer som redan har ett visum för t ex studier, arbete eller familjeåterförening samt affärsresor medges under förutsättning att resenären kan visa att denna är smittfri genom ett aktuellt test och intyg från läkare. För mer information vänligen kontakta den brasilianska ambassaden i Stockholm.

Resenärer som önskar återvända till Sverige bör vara beredda på att med mycket kort varsel bege sig till flygplatserna i São Paulo eller Rio de Janeiro för avresa till Europa, där de flesta internationella flyg avgår ifrån (se lista över aktuella flyg här: Airflights_Brazil_16h_11August2020.pdf). Om du vill lämna Brasilien men inte tror dig klara av att hitta en hemresa bör du informera ambassaden om din situation. Stannar du kvar i Brasilien rekommenderar vi att du ser över din situation, ditt visum, resehandlingar och försäkringar för att klara flera månader utan möjlighet att resa till Sverige. Hotellkedjan Accor ger möjlighet till specialpriser för europeiska resenärer på väg till sina hemländer med anledning av Covid-19. För bokning, kontakta hotellet direkt eller ring +55 11 2505 9749 och uppgift bokningskod “CONSUL”.

Inrikesflyg går också fortfarande i Brasilien. Men i takt med att resenärerna minskar drar dock flygbolagen ner på antalet avgångar och de offentliga transporterna i Brasilien har reducerats. Flygbolagen Azul, GOL och LATAM - de tre största flygbolagen i Brasilien - kommer att fortsätta att flyga på de 27 delstatshuvudstäderna samt 19 ytterligare städer. Resenärer uppmanas att ta kontakt med flygbolag eller resebyråer direkt för att kontrollera sina flygrutter och avgångar. Oftast går det även att köpa flygbiljetter direkt på flygplatsen. P g a olika beslut på delstatsnivå så fungerar inte alla långfärdsbussar inom landet. Bästa rådet är att ta sig till närliggande busstation och be om info gällande sin destination. Som komplement finns långfärds-uber som bokas på www.blablacar.com.br

Flera länder i både Latinamerika och Europa har infört inreserestriktioner, vilket kan påverka möjligheterna till mellanlandningar. Resenärer rekommenderas att säkra den fortsatta resan till slutdestinationen i Sverige innan avresa från Brasilien, samt ta med dokumentation som styrker hela resan till Sverige. Annars finns risk att man inte får gå ombord på planet från Brasilien. Ambassaden har ej fullständig information om vad som gäller för alla övriga länder. Kontakta ditt flygbolag för information eller sök information via lokala myndigheter. Hemsidor till de svenska ambassaderna i de länder som berör dig hittar du via www.swedenabroad.se.

Extra information om Danmark, Tyskland och Frankrike:

Danmark: se information på danska polisens hemsida om gällande inreserestriktioner. 

Frankrike: resenär som flyger till Sverige via Frankrike behöver sedan 6 april ett intyg att visa upp när man boardar/checkar in på flyget. Läs mer här.

Tyskland: transitresenärer från Brasilien är, med vissa undantag, inte tillåtna att lämna transitområdena på tyska flygplatser. Vid behov av mer information om undantagen, vänligen kontakta ditt flygbolag eller tyska myndigheter.

Senast uppdaterad 12 aug 2020, 08.49