• Svenska

Om utlandet Brasilien

Covid-19 i Brasilien

Här hittar du ambassadens information om vad som gäller i samband med Coronaviruset i Brasilien. Välj det du är intresserad av i den undermenyn nedan.

 

Senast uppdaterad 21 jul 2021, 09.19

Flygtrafik

Nya inreserestriktioner till Brasilien med anledning av corona-pandemin

From 30 december 2020 och tills vidare gäller följande för inresa till Brasilien.

Obligatoriskt för alla som reser till Brasilien är att kunna uppvisa bevis om negativt PCR-test, redan vid incheckning på flight till Brasilien. Testet skall ha gjorts inom 72 timmar innan in-checkning och ska vara utfärdat av ett laboratorium som är godkänt av utfärdande lands hälsomyndighet.  Personer utan detta bevis kommer inte att tillåtas resa in i landet. Dokumentet skall vara utfärdat på portugisiska, spanska eller engelska. I det fall resan innefattar mellanlandningar där resenären förblir i den internationella zonen på flygplatsen, gäller de 72 timmarna från början av resans första sträcka. I det fall det har gått mer än 72 timmar sedan RT-PCR-testet gjordes vid inresa i Brasilien skall nytt  PCR-test göras och nytt dokument på negativt RT-PCR-test uppvisas före in-check till resan till Brasilien. Barn t o m 11 år är undantagna från att uppvisa negativt PCR-test om de reser i sällskap av personer som uppfyller detta krav. Reser barnet självt behöver dock negativt test uppvisas. Barn under 2 år är undantagna från kravet att uppvisa negativt RT-PCR-test.

Resenärer på internationella flyg som endast mellanlandar i Brasilien utan att resa in i Brasilien är undantagna från kravet att uppvisa negativt RT-PCR-test.

Obligatoriskt för resenärer är även att fylla i en hälsodeklaration (DSV) inom 72 timmar innan avresa. Hälsodeklarationen finns på denna länk.

Flyg från Storbritannien

Alla flyg från Storbritannien och Nordirland till Brasilien är tills vidare förbjudna fr o m 25 december 2020. Utländska medborgare som saknar uppehållstillstånd i Brasilien och som vistats i Storbritannien och/eller Nordirland de senaste 14 dagarna tillåts inte resa in i Brasilien. Brasilianska medborgare eller utländska medborgare med uppehållstillstånd som vistats i Storbritannien och/eller Nordirland de senaste 14 dagarna tillåts resa in i Brasilien, men måste uppvisa negativt RT-PCR-test och 14 dagars karantän efter inresa är obligatoriskt.

Den 17/12 beslutade Brasilien att stängningen av land- och sjögränserna förlängs tills vidare. Det är däremot möjligt att resa in via internationella flygplatser för besök och turism på upp till 90 dagar. Givet den allmänna situationen är det speciellt viktigt att eventuella resenärer innehar en sjukförsäkring som är giltig för hela vistelsetiden i Brasilien. Vänligen observera att UD:s reseavrådan för Brasilien fortfarande gäller, varför en del svenska försäkringar fortsatt inte täcker sjukhusvård i landet. 

Undantag från inreseförbudet via land- och sjögräns medges för vissa kategorier såsom brasilianska medborgare, personer med permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd i Brasilien, medarbetare i internationella organisationer samt diplomater ackrediterade i Brasilien. Varutransporter och humanitär hjälp är också undantagna. För mer information vänligen kontakta den brasilianska ambassaden i Stockholm eller se innehållet i den brasilianska regeringens beslut (på portugisiska).

Uppdaterad lista med avgående flyg från Brasilien under corona-pandemin: Airflights_Brazil_9July2021.

EU:s olika länder har olika regler gällande inreserestriktioner. Se senaste erhållna informationen här.

På internationella flygplatsen Guarulhos i Sao Paulo finns möjlighet att utföra PCR-test för covid-19. Servicen finns i terminal 3 och svar kan fås efter 4 timmar.

Om du vill lämna Brasilien men inte tror dig klara av att hitta en hemresa bör du informera ambassaden om din situation. Stannar du kvar i Brasilien rekommenderar vi att du ser över din situation, ditt visum, resehandlingar och försäkringar för att klara en längre period flera månader utan möjlighet att resa till Sverige. Hotellkedjan Accor ger möjlighet till specialpriser för europeiska resenärer på väg till sina hemländer med anledning av Covid-19. För bokning, kontakta hotellet direkt eller ring +55 11 2505 9749 och uppgift bokningskod “CONSUL”.

Inrikesflyg går också fortfarande i Brasilien. Men  antalet avgångar och de offentliga transporterna i Brasilien har reducerats jälmfört med innan pandemin. Flygbolagen Azul, GOL och LATAM - de tre största flygbolagen i Brasilien - kommer att fortsätta att flyga på de 27 delstatshuvudstäderna samt 19 ytterligare städer. Resenärer uppmanas att ta kontakt med flygbolag eller resebyråer direkt för att kontrollera sina flygrutter och avgångar. Oftast går det även att köpa flygbiljetter direkt på flygplatsen. P g a olika beslut delstatsnivå så fungerar inte alla långfärdsbussar inom landet. Bästa rådet är att ta sig till närliggande busstation och be om info gällande sin destination. Som komplement finns långfärds-uber som bokas på www.blablacar.com.br

Flera länder i både Latinamerika och Europa har infört inreserestriktioner, vilket kan påverka möjligheterna till mellanlandningar. Resenärer rekommenderas att säkra den fortsatta resan till slutdestinationen i Sverige innan avresa från Brasilien, samt ta med dokumentation som styrker hela resan till Sverige. Annars finns risk att man inte får gå ombord på planet från Brasilien. Ambassaden har ej fullständig information om vad som gäller för alla övriga länder. Kontakta ditt flygbolag för information eller sök information via lokala myndigheter. Hemsidor till de svenska ambassaderna i de länder som berör dig hittar du via www.swedenabroad.se.

Extra information om mellanlandningar eller ankamst via/i Danmark, Tyskland och Frankrike:

Danmark: se information på danska polisens hemsida om gällande inreserestriktioner. 

Frankrike: resenär som flyger till Sverige via Frankrike behöver sedan 6 april ett intyg att visa upp när man boardar/checkar in på flyget. Läs mer här.

Tyskland: transitresenärer från Brasilien är, med vissa undantag, inte tillåtna att lämna transitområdena på tyska flygplatser. Vid behov av mer information om undantagen, vänligen kontakta ditt flygbolag eller tyska myndigheter.

Spridningsreducerande åtgärder

Vissa delstater har utlyst nödläge för att kunna vidta ytterligare åtgärder för att minska risken för smittspridning och sedan för uppdaterad information från ett antal brasilianska delstater gällande covid-19-åtgärder, se information på portugisiska här.

Generella råd inför din resa

 • Se över din försäkring

  Spridningen av viruset är svår att förutsäga. Som alltid är det viktigt att ha en bra försäkring som gäller under hela resan och täcker kostnader för nödvändig vård och eventuell hemresa till Sverige. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring. Många försäkringsbolag har nu särskild information kopplat till coronaviruset på sina webbplatser.

  Övergripande råd och information om försäkringar finns hos Konsumenternas försäkringsbyrå 

 • Håll kontakten med din researrangör eller flygbolag 

  Din researrangör har ett ansvar för dig som resenär. Flera flygbolag har tillfälligt upphört eller minskat sina flyg till länder med större smittspridning och begränsningar har även införts för flyg till andra delar av världen.

  Om du har frågor om en kommande resa eller frågor om av- eller ombokning bör du ta kontakt med din researrangör. Hallå Konsument! har information om dina rättigheter kring avbokning av resor i samband med coronaviruset. 

 • Ta del av information från Folkhälsomyndigheten

  Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet för frågor gällande smittskydd. De följer utvecklingen, uppdaterar sin webbsida löpande samt stöttar vården med rekommendationer om hur misstänkta fall ska hanteras. Läs mer på deras information om viruset och frågor och svar. De har även tagit fram information till resenärer.

 • Ladda ner appen UD Resklar och följ ambassadens reseinformation

  I appen finns samlat delar av UD:s reseinformation, ambassadernas reseinformation per land och kontaktuppgifter. Ambassadernas reseinformation uppdateras regelbundet med lokal information. Genom appen kan du även välja att få push notiser från UD och ambassaden med viktig information om avrådan från resor och om ditt resmål. Du kan också läsa ambassadernas reseinformation på Sweden abroad.

 • Skriv upp dig på svensklistan

  Om du skriver upp dig på svensklistan kan UD eller närmaste svenska ambassad vid behov nå dig i en krissituation. Anmäl dig här.

 • Följ lokala myndigheters anvisningar

  Vid händelse av smittspridning är det troligt att lokala myndigheter vidtar en rad spridningsreducerande åtgärder. Detta kan inkludera lokala och regionala transportbegränsningar men kan även påverka tillgänglighet till offentliga platser och institutioner och lokala karantänsregler. Det är viktigt att du som enskild resenär håller dig informerad om vad som gäller. 

När avråder UD?

Oavsett om UD avråder från en resa eller inte måste du som resenär fatta egna beslut om din resa. 

UD:s avrådan grundar sig på en helhetsbedömning av ett lands, eller delar av ett lands, säkerhetsläge utifrån ett antal kriterier. UD kan exempelvis avråda från resor om konsekvenserna av en smittsam sjukdom påverkar samhället på ett omfattande sätt med bristfällig sjukvård, interna reserestriktioner, påverkad infrastruktur och transportsystem som också påverkar ambassadens möjligheter att bistå svenskar konsulärt. UD kan också avråda från resor baserat på en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Du kan läsa mer om UD:s avrådan här. 

Nya coronaviruset: vanliga frågor och svar

Jag är satt i karantän/isolerad utomlands, kan UD eller ambassaden hjälpa mig?

UD styr inte över andra länders lagar och regler. Smittskyddsbestämmelserna varierar från land till land. UD uppmanar alltid svenskar som befinner sig utomlands att följa landets lokala lagar.

Jag saknar pengar för att uppehälle/mat under tiden jag är satt i karantän – kan UD eller ambassaden hjälpa mig?

I första hand är det den myndighet i landet som tagit beslut om karantän som ansvarar för de personer som satts i karantän. Har du rest med en researrangör och är i karantän på ett av arrangörens hotell, bör du ta kontakt med din researrangör. Konsulärt ekonomiskt bistånd omfattar inte lån för uppehälle eller fortsatt vistelse utomlands.

Jag är i behov av mediciner – kan UD eller ambassaden hjälpa mig?

Tag kontakt med lokal sjukvård eller den myndighet som ansvarar för karantänsbeslutet. UD eller ambassaderna kan inte förse dig med mediciner från Sverige.

Uppmanar UD svenskar att resa hem?

Alla som befinner sig utomlands bör se över sin egen situation. Det kan exempelvis ibland vara bäst att inte resa överhuvudtaget för en tid framöver. Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en viss grad av ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken sätter igång igen. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs. Det är ett beslut som individen måste ta. 

Kommer UD att hjälpa svenskar att ta sig hem?

UD:s möjligheter att bistå kan i nuvarande situation påverkas av omständigheterna som nu råder. UD uppmanar den enskilde att själv ordna sin återresa genom sin resebyrå, sitt flygbolag eller försäkringbolag. Vi förstår att situationen är svår, men resenärer kommer behöva anpassa sig till situationen och acceptera ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken återupptas. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs.

Hur påverkas min hemresa av andra länders inresebestämmelser?

Ditt flygbolag bör kunna ge information om hela din resa. Du kan också besöka Sveriges ambassad i det landet du byter flyg eller ankommer till.

Jag har fått covid-19 utomlands – vad gör jag?

Följ lokala myndigheters råd som du bl.a. hittar på ambassadens reseinformation. Du bör också kontakta ditt försäkringsbolags larmcentral.

Mer information om smittspridning och hälsoråd 

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin hemsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här. 

ECDC och WHO:s webbsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar.

Information till svenskar

Ambassadens reseinformation uppdateras löpande utifrån den bästa information som finns tillgänglig för stunden. Då situationen förändras kontinuerligt kan information snabbt bli inaktuell. Resenärer uppmanas därför att även följa uppdateringen via media samt att hörsamma nationella och lokala myndigheters rekommendationer. Dagstidningen Folha de São Paulo har även information om dagsläget på engelska.

För information om smittspridning och hälsoråd i Brasilien se brasilianska hälsoministeriets hemsida. På ministeriets hemsida finns också information om antalet bekräftat smittade i Brasilien.

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00, från utlandet: +46 8 405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer nås UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05, från utlandet: +46 8 405 50 05.

Generalkonsulatet i São Paulo tar emot besök endast efter bokning på webbsidan eller telefon som vanligt och kan nås via telefon/Whatsapp på +55 11 4130 3200 och mejl. Generalkonsulatet i Rio de Janeiro kan nås via telefon på +55 21 3852 3143, Whatsapp +55 21 99193 4087 och mejl för tidsbokning. Ringer du oss utanför telefontiderna kan du välja att bli kopplad till UD:s jour i Stockholm.

Befinner du dig i en nödsituation bör du alltid kontakta ambassaden. Om du inte vet hur du ska arrangera din hemresa till Sverige bör du informera ambassaden om din situation.