• Svenska

Om utlandet Danmark

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 06 feb 2024, 11.15

Aktuella händelser

Allmänt om säkerhetsläget

Danmark är ett tryggt och säkert resmål och det allmänna säkerhetsläget i landet är gott. Iaktta normal försiktighet med pengar, pass, kreditkort och andra värdesaker.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt

Den danska säkerhetspolisen (PET) bedömer sedan en tid tillbaka terrorhotet mot Danmark som "allvarligt", det villl säga nivå 4 av 5. Samtidigt betonar PET att risken för att bli offer för ett terrordåd i Danmark fortsatt är begränsad.

Koranbränningarna i Sverige har lett till starka reaktioner i utlandet och ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet.

Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer om bekämpningen av terrorism på:

Säkerhetspolisens webbplats (PET)

Justitiedepartementet

Utrikesdepartementet om terrorism

UD:s webbplats om turism och terror

Naturförhållanden och katastrofer

Natur- och klimatförhållanden utgör generellt inget problem för besökare i Danmark. På Danmarks Meteorologiske Instituts webbplats dmi.dk kan du få information om aktuella vädervarningar.

In- och utresebestämmelser

Inom Norden gäller passfrihet för nordiska medborgare. Även om du inte behöver pass för att besöka Danmark måste du kunna legitimera dig vid behov, samt uppvisa giltig resehandling vid inresa till Sverige. Medtag därför giltig ID-handling, till exempel pass, nationellt ID-kort eller körkort. 

De tillfälliga ID-kontrollerna som transportörer genomfört på buss, tåg och färjor i Öresundsregionen sedan den 4 januari 2016 har upphört efter beslut från regeringen. Observera att ID-kontrollerna kvarstår på övriga färjor i enlighet med gällande sjösäkerhetslagstiftning.

Polisen genomför dock fortsatt gränskontroll innan inresa till Sverige. Giltiga resehandlingar för nordiska medborgare är pass, nationellt ID-kort och giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land. Observera att det är resenären som har ansvaret för att kunna styrka sitt medborgarskap.

För medborgare från övriga EU/EES-länder gäller giltigt pass eller nationellt id-kort. För personer med uppehållstillstånd eller visum i Schengen krävs att man, förutom dessa dokument, kan uppvisa giltigt pass. För medborgare från övriga länder gäller giltigt pass.

Se mer information om inreseregler på dansk polis hemsida här

Att resa till Danmark med husdjur
Se Fødevarestyrelsens hemsida här.

Mer information om de tillfälliga gränskontrollerna finns på polisens hemsida.

Hälso- och sjukvård

Nordiska medborgare som tillfälligt vistas i Danmark har i akuta fall rätt till nödvändig läkarvård inom den offentliga hälso- och sjukvården på samma sätt som i Danmark bosatta personer. Du måste kunna styrka att du är nordisk medborgare, till exempel genom att visa upp ditt pass eller ditt europeiska sjukförsäkringskort. Det nationella nödnumret i Danmark är 112.

Lokala lagar och sedvänjor

Promillegränsen för rattfylleri i Danmark är 0,5.

Observera att det enligt dansk lag är förbjudet att använda mobiltelefon utan handsfree-anordning medan man kör.

Det råder hjälmkrav vid framförande av elsparkcykel (løbehjul) och du riskerar böter om du saknar hjälm.

Har du frågor om dansk lagstiftning och danska förhållanden kan du vända dig till berörd dansk myndighet.

Du kan också vända dig till: Danmarks ambassad i Stockholm Tel: +46 8 406 75 00.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Danmark är generellt ett säkert resmål. Resenärer uppmanas att iakttaga sedvanlig försiktighet vad gäller uppsikt över värdesaker, speciellt på platser med mycket människor och i kollektivtrafiken.

Danmark har två olika larmnummer – 112 är polisens nödnummer och 114 är polisens servicenummer. Mer information finns på den danska polisens webbplats politi.dk.

Trafiksäkerhet

Trafiksäkerheten i Danmark är generellt god.

Att cykla i Danmark är populärt. Danmark satsar på att underlätta cykeltrafiken och göra den säkrare, bland annat med väl utbyggda cykelbanor i städer som på landsbygden. Cykeltrafiken är intensiv, ofta med höga hastigheter och du ska känna till de regler som gäller när du färdas på cykel. Du hittar mer om lagar och regler för cykeltrafik här.

Observera också, att du riskerar böter om du framför elsparkcykel (løbehjul) utan att ha hjälm.

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer