Menu

Val 2018

Här hittar du information om hur du röstar i riksdagsvalet 2018

 

Dernière mise à jour 09 juin 2018, 16.57

 

Den 9 september 2018 är det val till riksdag, landsting och kommunfullmäktige i Sverige. Du som är svensk medborgare bosatt i Centralamerika och Belize kan förtidsrösta genom att posta en brevröst, alternativt rösta på ambassaden och våra konsulat.

Röstlängden

Om du är svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen och är bosatt i utlandet (inte folkbokförd i Sverige) men någon gång har varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i riksdagsvalet och Europaparlamentet. Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den och för att få röstkort och material för brevröstning skickat till dig. Röstlängden som upprättas inför varje val grundas på de uppgifter som finns i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Det är också från det registret vi hämtar andra uppgifter om utlandssvenskar som exempelvis adressuppgifter.

Du anmäler dig genom att använda Skatteverkets blankett som heter Ny adress/röstlängd för utvandrad (SKV 7842).

Blanketten används om du är utflyttad från Sverige (utvandrad) och vill: - anmäla dig till röstlängd eller - anmäla ny adress när du flyttar under vistelsen i utlandet

En ny tioårsperiod startar om du anmäler ny adress i utlandet eller anmäler att du vill vara kvar i röstlängden. Flera personer i en familj kan samtidigt göra anmälan till röstlängd och anmäla ny adress i utlandet på blankett SKV 7842.

Brevrösta
För att brevrösta måste man ha särskilt brevröstningsmaterial. Detta skickas till alla som är anmälda till röstlängden per vanlig post. För att utlandsröstkortet och annan information ska kunna nå dig i utlandet är det viktigt att du uppdaterar din adress hos folkbokföringen på Skatteverket i Sverige.

Materialet finns färdigförpackat i ett kuvert och innehåller valkuvert, valsedlar (blanka så att väljaren själv kan skriva partiets namn), ytterkuvert och omslagskuvert.

Brevrösten får skickas in från utlandet tidigast 26 juli 2018.
Brevrösten får inte postas från Sverige och ska ha kommit fram i tid till rösträkningen.

Rösta på ambassaden i Guatemala City eller på våra konsulat i Centralamerika och Belize
Du som befinner dig i Centralamerika kan rösta på ambassaden i Guatemala City eller på våra konsulat i regionen. Ambassaden återkommer snart med upplysning om öppettider för röstmottagning i varje centralamerikanskt land.