Eurovisionfirande i Tirana

16 maj 2024

Lördagen den 11 maj samlades glada Eurovisionfans vid torget Sheshi Italia i centrala Tirana för att heja på sina favoritbidrag i Eurovision Song Contest som sändes från Malmö.

Visningen arrangerades av Sveriges ambassad i Tirana tillsammans med EU-delegationen och Tiranas kommun. Torget fylldes med saccosäckar, ballonger i blått och gult. Hundratals laddade Eurovisionfans var på plats, däribland flera ambassadörer, samarbetspartners och rikstäckande medier.

Deltagare samlades redan klockan 20.00 för att dansa till ABBA, Icona Pop, Zara Larsson och annan svensk musik som spelades av dj Zaava som uppladdning till sändningen. Eventet var det sista under Europaveckan 2024, som har inneburit många olika främjandeaktiviteter för ambassaden och övriga EUMS i Tirana.

Bred uppslutning under kvällen

Eventet var öppet för allmänheten och hade kommunicerats genom flera kanaler. Trots att den albanska deltagaren Besa inte kvalificerade sig till lördagsfinalen fick eventet stor uppslutning av Eurovisionfans. Bland deltagarna fanns representanter från den diplomatiska kåren, ambassadens samarbetspartners och medlemmar från svenska alumnnätverket i Albanien. Även ambassadörerna från Storbritannien, Bulgarien, EU-delegationen, Frankrike och Ukraina anslöt under kvällen, liksom FN:s landsamordnare och Tiranas vice borgmästare.

Sverige har en framträdande roll inom musikexport

Ambassadör Niklas Ström höll öppningstalet där han betonade Sveriges framträdande roll inom musikexport och Eurovision som plattform för ett enat Europa. Torget pryddes av Svenska institutets utställning ”Swedish Music Moments” som uppmärksammar inflytelserika svenska artister och producenter. På torget fanns även en ABBA-fotovägg som användes flitigt under kvällen.

Intresse från albansk media

Visningen uppmärksammades i albanska medier och det blev hejarop på torget när albanska public service, RTSH, hänvisade till evenemanget i livesändning. Samma kanal var även på plats under kvällen och gjorde ett reportage där ambassadör Niklas Ström intervjuades.

Många deltagare stannade kvar under poängutdelningen för att se kampen mellan vinstippade Schweiz och Kroatien. I slutändan tog Schweiz med deltagaren Nemo hem vinsten. Efteråt var det glada miner och tackord, bland annat från den schweiziska ambassaden som redan har bett om råd för att arrangera ett liknande event 2025 då Schweiz står som värdland.

Senast uppdaterad 16 maj 2024, 16.27