Ändrade konsulära expeditionstider

10 okt 2023

Generalkonsulatet ser en tillfälligt ökad efterfrågan att besöka oss för att få ett intyg utfärdat. Detta samtidigt som hälften av tillgängliga passtider bokas. Efter en översyn kommer den konsulära verksamheten inklusive ansökan och utlämning av svenska pass och ID-kort utförs endast onsdagar mellan kl. 10:00-16:00 efter tidsbokning. Läs mer om extra tider för intyg och information om legaliseringar.

Under oktober och november kommer ytterligare två tider per vecka för utfärdande av intyg publiceras i den digitala bokningskalendern. 

Alla besök kräver tidsbokning, vänligen boka tid här.

Tänk på att komma i tid eller avboka din tid om du får förhinder. Då kan fler få hjälp snabbare.

Vänligen notera att generalkonsulatet för den skull inte kan utfärda fler typer av intyg eller legalisera svenska handlingar som ska användas i Kina. 

Det är UD i Stockholm som legaliserar svenska handlingar.

Du är själv ansvarig för att säkerställa att svenska handlingar legaliseras i Sverige innan eventuell resa till Kina eller inför en förnyad visumansökan. Planera detta i god tid. Generalkonsulatet kan heller inte utfärda ett intyg baserat på uppgifter som generalkonsulatet inte kan bekräfta eller styrka.

Vad är en legalisering?

En legalisering innebär att UD intygar att en namnteckning och sigill/stämpel på en svensk handling är äkta samt i vilken egenskap undertecknaren har skrivit på. En legalisering säger alltså ingenting om innehållet i handlingen. Generalkonsulatet har ingen förteckning över andra myndighetspersoner som är behöriga att underteckna svenska handlingar.

Handlingar kan också behöva legaliseras hos Kinas ambassad/generalkonsulat i Sverige (s.k. dubbellegalisering) om de avses användas i Kina. Då legaliserar kinesiska myndigheter UD legaliseringas underskrift.

Kina avskaffar behovet av legaliseringar i november 2023

Under våren 2023 beslutade Kina att tillträde den så kallade Apostille-konvention som avskaffar behovet av legalisering av handlingar. Detta innebär att svenska handlingar inte kommer att behöva legaliseras av UD eller kinesiska ambassaden/generalkonsulatet i Sverige. En apostillestämpel från en notarius publicus i Sverige ska räcka. Kina tillträder konventionen den 7 november 2023. Generalkonsulatet avser uppdatera vår webbsida med mer information om detta närmare detta datum.

Senast uppdaterad 11 okt 2023, 10.39