Sveriges EU-minister Jessika Roswall besöker Albanien

04 maj 2023

Sveriges EU-minister Jessika Roswall, var på ett tvådagarsbesök i Albanien under det svenska EU-ordförandeskapet för att stödja Albaniens väg mot EU. Roswalls besök var både i anslutning till svenska EU-ordförandeskapet och som EU-minister.

Syftet med besöket var att stödja Albanien i EU-anslutningsprocessen, både politiskt och genom utvecklingssamarbetet. Besökte belyste även hur svenska prioriteringar på den gröna agendan omsätts till konkret handling under projektet SANE27, som stöttat Albanien i miljöfrågor genom förberedelser i kapitel 27 om miljö i EU-förhandlingarna. Prioriteringarna för det svenska ordförandeskapet speglar svenska prioriteringar för det bilaterala utvecklingsarbete i Albanien som stödjer landets EU-närmande.

Besöket inleddes med att ministern träffade civilsamhället och mediaorganisationer för att prata om vikten av kvalitativa medier och det civila samhället.

Under sin vistelse träffade Roswall Albaniens utrikesminister Olta Xhacka, miljöminister Mirela Kumbari, parlamentsledamöterna Jorida Tabaku från oppositionen och Etilda Gjonaj från regeringspartiet, statsminister och chefsförhandlare för EU-samtal Majlinda Dhuka och EU-ambassadören i Albanien, Christianne Hohmann.

Besöket avslutades med pressträff med journalister för att prata om sin vistelse i Albanien och betona vikten av oberoende och fria medier, något som är avgörande för EU-medlemskap och grundläggande för en demokrati.

Det svenska ordförandeskapet håller Västra Balkan högt på agendan. Sverige stöder fullt ut processen för Albaniens integration i EU. EU:s beslut att inleda medlemskapsförhandlingar med Albanien är ett historiskt ögonblick i vårt samarbete. Det är ett erkännande av det hårda arbete som utförts av regeringen och folket i Albanien.

Senast uppdaterad 04 maj 2023, 14.55
Selfie with Ambassador Elsa Hästad
Photo: Franc Zhurda