• Svenska

Om utlandet Moçambique

Samordningsnummer

Nyfödda barn och personer som aldrig innehaft svenskt pass, Nationellt identitetskort eller varit folkbokförda i Sverige måste erhålla samordningsnummer innan det är möjligt att söka svenskt pass eller Nationellt identitetskort. Har vårdnadshavarna till ett nyfött barn inte gjort namnanmälan görs detta samtidigt. Namnanmälan görs på Skatteverkets hemsida

Ansöka om svenskt pass för barn födda utomlands

På en svensk ambassad eller generalkonsulat utomlands som är passmyndighet kan du som vårdnadshavare ansöka om pass för barnet. Det gäller om barnet är svensk medborgare. Du behöver inte registrera barnet hos Skatteverket innan du gör passansökan. Om barnet inte är registrerat hos Skatteverket görs det normalt i samband med passansökan.

För att passmyndigheten ska kunna utfärda pass måste ett barn som är fött utomlands erhålla ett samordningsnummer. Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige.

Det är passmyndigheten som beställer ett samordningsnummer.

Det är alltså inte du själv som beställer samordningsnummer till ditt barn.

Passmyndigheten får endast rekvirera samordningsnummer för svenska medborgare.

Ansökan om pass sker i två steg.

Passansökan inleds med att passmyndigheten säkerställer att barnet är svensk medborgare. Därefter rekvirerar passmyndigheten samordningsnummer från Skatteverket, som är den myndighet som beslutar om samordningsnummer.

När beslut om samordningsnummer erhållits, är det dags att boka tid för att avsluta passansökan, då bl.a. foto tas och betalning av passansökan görs.
Följande krävs vid rekvisition om samordningsnummer:

Barnet måste komma till ambassaden i Maputo tillsammans med minst en av vårdnadshavarna. 

  • Födelsebevis i original ska uppvisas. Ett födelsebevis (Certidão de nascimento) ska innehålla uppgifter om barnet namn, födelsedatum, födelseort och föräldrar. 
  • Föräldrarnas vigselbevis i original, om de var gifta när barnet föddes. Om vigseln skett eller blivit registrerad i Sverige räcker det med ett utdrag från Skatteverket där detta framgår.
  • Faderskapsbekräftelse eller faderskapsdom (om föräldrarna inte är gifta med varandra när barnet föds).
  • Giltig legitimation i original. Vårdnadshavarna ska styrka sin identitet med pass eller annan giltig fotolegitimation. Om bara en vårdnadshavare kommer till ambassaden måste hen ha med sig den andre vårdnadshavarens legitimation (original eller bestyrkt kopia av notarius publicus).
  • Förlossningsjournal. En kvinna som är folkbokförd i Sverige (eller som har varit folkbokförd i Sverige men som numera är avregistrerad från folkbokföringen) som föder barn utomlands måste kunna styrka att det är hon som fött barnet. För att styrka relationen mor/barn är det inte tillräckligt att enbart visa upp ett födelsebevis, det krävs även ett graviditetsintyg, förlossningsjournal eller dylikt, där det framgår att det är kvinnan som har fött barnet. Till exempel: Caderneta da gestante, Caderneta de saude da criança.  

Dokument på annat språk än svenska ska bestyrkas av notarius publicus.

Boka tid via e-post till: migration.maputo@gov.se 

Har du redan fått samordningsnummer sedan tidigare gäller nya regler från 18 juni 2021

Ett samordningsnummer har efter den 18 juni 2021 olika status:

  • Aktivt
  • Vilandeförklarat

Ett samordningsnummer blir vilande förklarat vid utgången av det femte kalenderåret om inte någon anmälan eller ansökan om förnyelse inkommit till Skatteverket.

Om du har ett giltigt pass så gäller det till sista giltighetsdag även om ett samordningsnummer blir vilandeförklarat. När du ansöker om nytt pass kommer ansvarig passmyndighet att  begära förnyelse av samordningsnumret.

För information om vilken status ditt samordningsnummer har och när det blir vilandeförklarat vänder ni er till Skatteverket som är ansvarig myndighet.

Om du har ett samordningsnummer och byter kontaktadress ska du anmäla ny adress till Skatteverket. Det kan antingen vara en adress i Sverige eller en adress i ett annat land, men inte både och.

Du behöver också meddela Skatteverket om du byter personuppgifter så som namn eller medborgarskap.

Mer om samordningsnummer hittar du på Skatteverkets hemsida.

Beslut om namn och samordningsnummer

Handläggningstiden hos Skatteverket är ca 6-8 veckor. När samordningsnummer är klart skickar Skatteverket beslut direkt till sökanden. En passansökan måste därefter ske inom tre (3) månader. Om passansökan inte sker inom tre månader annulleras samordningsnumret. Varken påminnelse om tidsfrist eller besked om återkallat samordningsnummer kommer att meddelas sökanden.

Observera att samordningsnummer enbart är nödvändigt i det fall ni kommer att ansöka om svenskt pass för barnet. Gör ni endast en ansökan om namn kan ni skicka blankett SKV7750 direkt till folkbokföringen i Sollefteå och behöver inte komma till ambassaden i Maputo.

Svenskt medborgarskap

Om barnet är fött i utlandet före 1 april 2015 till ogift svensk far och utländsk mor blev barnet inte svensk medborgare vid födseln. Den svenske fadern kan anmäla svenskt medborgarskap för barnet hos Migrationsverket.

Om barnet är fött 1 april 2015 eller senare gäller: Om föräldrarna inte var gifta med varandra vid barnets födelse och endast fadern är svensk medborgare krävs att faderskapet är fastställt via en bekräftelse eller domstolsbeslut för att barnet ska bli svensk medborgare.

Om endast fadern är svensk medborgare men var gift med barnets utländska mor vid barnets födsel blir barnet automatiskt svensk medborgare om barnet vid födseln får hemvist i Sverige.

Barn till svensk mor blir svensk medborgare vid födseln oavsett om modern är gift eller inte.

Mer om medborgarskap för barn på Migrationsverkets webbplats